Marionetti, still-kuva 4K video, 11 min 13 sec.

Kuvan koulussa Antti Laitinen: "Minulla oli jo kouluun tullessa selkeä suunta"

|
Blogi

 

”Opiskeluaikanani tein jokseenkin samanlaista taidetta kuin nykyään. Kuvataideakatemiassa suoritin pelkän maisteriohjelman, ja siksi minulla oli jo kouluun tullessa selkeä suunta. Osa kouluaikojen teoksista on edelleen esillä näyttelyissä.

Koska olin suht varma tekemiseni suhteen, keskityin koulussa lähinnä omiin projekteihini. En kauheasti käynyt luennoilla enkä valinnut muita kuin pakollisia kursseja. Parasta koulussa oli vapaus ja se, että siellä oli mahdollisuus kokeilla kaikkea ilman turhia rajoja. 

Hyvä esimerkki tästä on se, että vaikka opiskelin tila-aikataiteiden osastolla, mutta kun halusin rakentaa teostani varten itseni kokoisen teräksisen juoksupyörän, pystyin työskentelemään vuoden kuvanveiston osastolla. Siellä opin käsittelemään terästä. En ollut koskaan aiemmin työskennellyt materiaalin kanssa. 

Opiskelussa arvostin eniten uusien taitojen oppimista. Myös henkilökohtaiset tapaamiset ja keskustelut opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa olivat tärkeitä. Lisäopetusta en kaivannut – korkeintaan videokuvauksen opettajissa oli tuona aikana vajetta.

Minulla oli ollut jo kouluun tullessani näyttelyitä. Ennen Kuvataideakatemiaa olin opiskellut valokuvausta ja työni olivat pääasiassa valokuvia mutta akatemiassa aloin laajentaa tekemistäni muillekin aloille. Monipuolisuus olikin suurin syy, miksi valitsin akatemian jatko-opiskelupaikaksi.

Valmistumisen jälkeen tärkeimpiä esiintymisiäni oli vuoden 2004 Gemine Muse -projekti, jossa eri Euroopan maista lähetettiin nuoria taiteilijoita toisiin EU-maihin näyttelyä tekemään. Tuolloin aloitin gps-omakuvasarjan nimeltään ”Walk the Line”, jota olen jatkanut aina viime vuosiin asti. Gemine-projekti oli ensimmäinen isomman organisaation järjestämä ulkomainen näyttely, johon matkustin yksin tekemään teosta. Siitä tuli myöhemmin rutiinia, mutta tuohon aikaan tuntui jännittävältä työskennellä ulkomailla ja kommunikoida huonolla englannilla.

Seuraavana vuonna vietin aikaa residenssissä Englannissa, BALTIC Centre for Contemporary Art -nimisessä paikassa. Siellä minulla oli iso yksityisnäyttely. Residenssiaika poiki paljon lisäesiintymisiä. Tapasin paljon kuraattoreita, joiden kanssa olen työskennellyt myöhemmin. Eikä siitä ole kauaa, kun 13 vuotta sitten tapaamani ranskalainen kuraattori tuli studiolle katsomaan töitäni.”

Kuvataiteen maisteri Antti Laitinen (s. 1975) opiskeli Kuvataideakatemiassa vuosina 2002–   2004. Laitinen opiskeli tila-aikataiteiden osastolla Punavuoressa ja työskenteli samaan aikaan kuvanveiston osastolla Herttoniemessä. Laitisella on tutkinto myös Turun taideakatemiasta. Vuonna 2013 hän osallistui metsäaiheisella teoksella Venetsian biennaaliin. Tällä hetkellä Laitisen työstää puu- ja metsäaiheisia teoksia.

Kuvan koulussa -haastattelusarjassa kuullaan kuvataideakatemialaisten ajatuksia taiteen opettamisesta ja oppimisesta. Vuoden 2018 mittaan julkaistava sarja esittelee Kuvataideakatemiasta valmistuneita sekä siellä opiskelevia taiteilijoita. He kertovat opiskeluajastaan, akatemiassa oppimistaan asioista ja siitä, mihin suuntaan toivoisivat suomalaisen taidekentän kehittyvän. Haastattelusarja on osa Kuvataideakatetemian 170-juhlavuoden ohjelmaa. Lue lisää: www.uniarts.fi/kuva170

Asiasanat