Viikon alumni Taina Laitinen: Tuottajan pitää tuntea sisältö ja ihmistyypit

|
Blogi

Harva unelmoi tuottajan työstä lapsena - harva edes tietää, mitä tuottajan työnkuvaan kuuluu. Monien kulttuurituottajien taustatarinaan kuuluu pitkäaikainen kulttuuri- tai taidealan harrastus, joka myöhemmin vie mukanaan kulissien taakse. Näin kävi myös Taina Laitiselle, joka päätyi matkailuun suuntautuneiden saksankielen opintojensa päätteeksi työskentelemään Joroisten musiikkipäiville. Edettyään toiminnanjohtajaksi Taina päätti hankkia alan pätevyyden ja hakeutui Sibelius-Akatemian taidehallinnon maisteriohjelmaan. Nykyään hän työskentelee tuottaja-läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Itä-Suomen aluetoimipisteessä. Valmistumisen ja TAIKEn pestin väliin mahtuu työskentelyä muun muassa tuottajana, tiedottajana, hankesuunnittelijana ja sparraajana. Kokemusta hänelle on kertynyt myös tuotantorakenteiden kehittämisestä, kulttuurimatkailun tuotteistamisesta sekä yrittäjyydestä.

Oppia työn ohella

Tainan opiskeluaika oli kiireistä myös työrintamalla. Ennen valmistumistaan hän työskenteli Kuopio Tanssi ja Soi -festivaalilla, Joensuun Yliopistossa, Joroisten Musiikkipäivillä sekä Kuopio Festivalsilla, jonka toiminnassa jatkoi myös valmistumisen jälkeen. Opinnot avarsivat ymmärrystä toimintakentästä ja pohjustivat uusia avauksia työelämässä. Töiden ja opintojen yhdistäminen oli raskasta mutta myös antoisaa. Taina pystyi linkittämään koulutehtävät omaan työhönsä ja hyödyntämään uusia taitoja välittömästi. Hän kokee, että maisteriopinnoista oli suuri hyöty niin hänelle itselleen kuin kurssikavereillekin: Kuopiossa järjestetty koulutus oli ensimmäinen laatuaan Suomessa ja kehitti kentällä jo pitkään toimineiden ammattitaitoa entisestään.

Tuottajan työnkuva on hyvin monisyinen. Monet tuottajat kutsuvat itseään jokapaikan höyliksi ja pitävätkin monipuolista työkokemusta tärkeänä tekijänä tuottajana menestymiselle - työssä pitää ymmärtää kaikkia tuotannon osa-alueita. Yksi Tainan uran tärkeimpiä oppeja on ollut budjetoinnin ja kassavirtalaskelmien tekeminen. Nykyisille alan opiskelijoille hän tähdentää substanssiosaamisen ja itsestä huolen pitämisen lisäksi erilaisten ihmistyyppien sekä omien vahvuuksien ja työskentelytapojen tuntemista.

Mikä tuottamisessa viehättää?

Taina nauttii työnsä monipuolisuudesta ja epäsäännöllisyydestä. Festivaaleilla työskennellessä näkee hyviä, huonoja ja loistavia vuosia.

- Surkeita sattumuksia tapahtuu onneksi harvoin, mutta ne ovat niin opettavaisia että niistä pitäisi kirjoittaa kirja. Parasta tuottajan työssä on yleisöltä saatu palaute, työn imu ja tunnelma, kun näkee miten kaikki osuu kohdalleen. Mieleenpainuvia ovat myös käytännön ongelmanratkaisutilanteet, joista kumpuavan onnistumisen kokemuksen muistaa parhaillaan vielä vuosia tapahtuneen jälkeenkin, Taina toteaa.

Tuottajan työssä haastavaa on työn arvon osoittaminen tahoille, jotka eivät tunne alaa. Apurahoja hakiessa on usein perusteltava, miksi projektiin tarvitaan tuottaja. Työnkuvan hajanaisuus ja monisyisyys ei helpota työn arvostuksen kasvattamista. Nykyisessä työssään Taina tukee alan toimijoita mm. näiden haasteiden ylipääsemiseksi sekä pyrkii tuomaan yhteen samalla seudulla toimivia taiteilijoita, tuottajia sekä resursseja. Hän jakaa omaa osaamistaan eteenpäin toisille, jotta he välttyisivät tietyiltä karikoilta ja löytäisivät tilaisuuksia yhteistyölle. TAIKEn pesti on tuonut hänelle uutta perspektiiviä taiteilijoiden työhön ja auttanut siten hahmottamaan toimialaansa laajemmin.

Projektityötä paljon tehneenä Taina tunnustaa, että alalla itsensä työllistäminen ei välttämättä ole helppoa. Toisaalta työ on niin antoisaa, että kova yrittäminen kannattaa. Tärkeää on monipuolinen tekeminen ja kärsivällisyys. Taina haluaa rohkaista apurahojen kanssa painivia taiteilijoita ja tuottajia.

- Ei kannata lannistua, jos unelmapaikkaa tai rahoitusta ei heti löydy. Useita rahoitushakemuksia kirjoittaessa oppii kiteyttämään omaa tekemistä, ja jossain vaiheessa asia alkaa selvetä ja aueta myös rahoittajalle. Tärkeää on usko omaan tekemiseen ja omaan osaamiseen.

Teksti: Milka Jafri

 

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo