Viikon alumni Sofia Ahjoniemi: Pitää olla just sellainen minkälainen on

|
Blogg

Harmonikansoittaja Sofia Ahjoniemi tiesi pienestä pitäen, että haluaa tehdä töitä musiikin parissa. Musiikin suhteen hän on kaikkiruokainen: koko soittajanuransa ajan hän on pyrkinyt monipuolisuuteen tutustumalla laaja-alaisesti eri musiikkityyleihin.

Sofia varttui Karkkilassa, jossa asui myös hänen esikuvansa harmonikkataiteilija Matti Rantanen. Sofian ensimmäiset soittovuodet kuluivat standardibassohaitarilla pääosin ei-klassisen musiikin parissa. Myöhemmin, uuden harmonikan myötä Sofian ohjelmisto laajeni muun muassa vanhaan ja uuteen musiikkiin. Uuden musiikin teokset alkoivat yhä enemmän kiehtoa häntä, sillä niissä pääsi hakemaan uudenlaisia soundeja ja tutkimaan harmonikan mahdollisuuksia. 

– Se antaa itselle paljon että tekee säveltäjien kanssa työtä ja saa ihan uunituoreen teoksen, Sofia kiittelee.

Ulkomailla opiskelu avasi Sofialle tien uuteen maailmaan. Vuonna 2007 valmistuttuaan musiikin kandidaatiksi, häntä alettiin kannustaa Sibelius-Akatemian taholta vaihtovuoteen. Monista hyvistä vaihtoehdoista Sofia valitsi Saksan Würzburgin. Hänet hyväksyttiin kouluun ja hän aloitti tutun opettajan Stefan Hussongin opissa. Sofia pääsi nopeasti kuvioon mukaan, sai uusia ystäviä, oppi kieltä ja kulttuuria.

– Maailma olikin samanlainen muuallakin kuin Karkkilassa ja Helsingissä, Sofia nauraa.

Kipinä jäi kytemään. Saatettuaan maisterinopinnot loppuun Suomessa Sofia lähti takaisin Saksaan. Vuoden päästä häntä suositeltiin jatkamaan opintojaan Sveitsissä Baselin kaupungissa, jossa oli uuden musiikin kansainvälinen maisterilinja. Sinne Sofia pääsi ensimmäisenä suomalaisena harmonikansoittajana. Ensimmäinen opiskeluvuosi Baselissa oli mielenkiintoinen: koulussa ei ollut erillistä harmonikansoiton opettajaa, eikä kirjastosta löytynyt ohjelmistoa harmonikalle. Sofia sai soittaa paljon tilausteoksia, ja viedä harmonikkaa paikkoihin missä sitä ei tunnettu.

– Baselissa ei tiedetty mihin harmonikka taipuu. Minulla oli mahdollisuus näyttää mitä kaikkea harmonikalla voi tehdä, Sofia iloitsee.

Ulkomailla opiskelua Sofia suosittelee kaikille – se voi viedä paikkoihin mihin ei aluksi olisi uskonutkaan. Hänelle itselleen jäi Sveitsiin kaksi ensemblea, joiden kanssa hän käy usein edelleen esiintymässä.

Freelancerin työ sopii Sofian luonteelle ja elämäntilanteeseen hyvin. Hän ei halua tehdä vain yhtä asiaa, vaan opettaa ja oppia itse, hakea uusia kokemuksia kaikkialta. Oppilailleen hän on rohkaiseva tyyppi, jolle tärkeää on herätellä oppilaan tiedonjanoa ja oma-aloitteisuutta kokeilla uusia asioita ja mennä mukavuusalueenkin ulkopuolelle. Sofian mielestä kaikista oppilaista löytyy potentiaalia – opettajan tehtävä on vain kaivaa se esiin yhdessä oppilaan kanssa. Menestyminen on Sofian mukaan sitä, että jaksaa tehdä töitä unelmiensa eteen.

– Pitää olla just sellainen kuin on, ei saa verrata itseään muihin. Omaa tietä pitää vahvistaa, lähteä aina tavoittelemaan omia unelmiaan.

 

Teksti: Vilma Talvitie
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä