Viikon alumni Sofia Ahjoniemi: Joka päivä on mahdollisuus kehittyä

|
Blog

Monipuolinen harmonikkataiteilija Sofia Ahjoniemi on ollut oman tiensä kulkija musiikkiopinnoissa ja työelämässä. Sveitsissä ja Saksassa uraa luova muusikko on tehnyt omasta taiteestaan itselleen ammatin.

Harmonikka astui Sofian elämään aikaisessa vaiheessa. Hän aloitti viulunsoiton opiskelun viisivuotiaana. Viulu pysyikin tärkeänä osana musiikkielämää aikuisikään asti, mutta tutustuminen harmonikkaan musiikkileikkikoulussa ja opettajan rohkaisu antoivat ensisysäyksen harmonikansoittajan uralle. Sofia kertoi lapsenomaisen kiinnostuksen, soittimen ulkonäön ja näppäinten määrän vetäneen häntä puoleensa. Aito kiinnostus sytytti vahvan kipinän, josta lopulta kasvoi hedelmällinen suhde soittimeen.

Myös perheen kotipaikan vahva harmonikkayhteisö, jossa monet Sibelius-Akatemian silloiset harmonikansoiton opettajat asuivat, tuki kehitystä haitaristina ja soittimen ympärillä oli paljon erilaista toimintaa. Yhteisöllisyys innostikin tärkeänä osana soittimen pariin ja 14-vuotiaana Sofia aloitti Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla harmonikan soiton opiskelun.

Lukion jälkeen Sofialla oli jo paljon omia oppilaita. Opettaminen onkin säilynyt tärkeänä osana hänen omaa muusikkouttaan ja työelämää tähän päivään asti.

- Opettaminen on erittäin lähellä sydäntäni. Nautin siitä, että saan jakaa oppimaani ja motivoida sekä inspiroida toisia, Ahjoniemi kertoo.

Vuonna 2004 Sofia aloitti ammattiopinnot Sibelius-Akatemiassa. Yliopistomaailma imi hänet mukaansa ja hän opiskeli paljon ja ahnaasti. Sofia oli myös innokkaasti mukana opiskelijoiden ainejärjestön Pihka ry:n hallituksessa. Akatemiasta hänen mieleensä ovat etenkin jääneet auttavaiset ja tukevat opettajat, harmonikansoiton opiskelijoiden mahtava yhteishenki ja ihanat opiskelukaverit, joista on tullut tärkeitä ystäviä.
Kun häneltä kysyy olisiko hän tehnyt jotain kouluaikana toisin, vastaus on: ”En yhtään mitään!”

Kandidaattiopintojen jälkeen Sofia lähti vuodeksi opiskelijavaihtoon Würzburgin musiikkikorkeakouluun, josta hän oli kuullut paljon hyvää. Saksan opiskeluvuoden jälkeen vuonna 2010 hän valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Vuonna 2011 jatkuivat Meisterklasse-opinnot Würzburgissa. Saksasta Sofia sai kehotuksen ja kimmokkeen hakea Sveitsin Baselissa järjestettävään uuden musiikin maisteriohjelmaan, jossa hän aloitti opinnot vuonna 2012 ensimmäisenä suomalaisena harmonikansoittajana. Näin hän opiskeli hetken aikaa samanaikaisesti sekä Saksassa että Sveitsissä.

Työelämä on tuonut Sofialle mukanaan monenlaisia projekteja ja mahdollisuuksia kehittää itseään solistina, kamarimuusikkona ja opettajana Suomessa ja ulkomailla. Hänen mielestään kiinnostus ja avoimuus kaikenlaista musiikkia kohtaan on tärkeää ja opettaa paljon.

- Itseään tulee haastaa jatkuvasti ja on hyvä uskaltaa hypätä välillä pois omalta mukavuusalueelta, hän summaa.

Tulevaisuudessa Sofia aikoo jatkaa valitsemallaan polulla. Hän uskoo, että joka päivä on mahdollisuus kehittää itseään. Hän toivoo saavansa jakaa sitä nautintoa mitä itse musiikista saa opettajana ja muusikkona. Mahdollisia jatko-opintojakaan hän ei ole sulkenut pois.

Teksti: Jussi-Pekka Piirainen
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo