Viikon alumni Sirpa Nordlund: Muusikosta tulikin johtaja

|
Blogi

Sirpa Nordlund on tehnyt pitkän uran ekonomina erilaisten teknologiayritysten johtotehtävissä. Moni ei kuitenkaan tiedä hänen musiikkitaustastaan. Nordlundin ensimmäinen opiskelupaikka oli Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla, jossa hän ehti opiskella neljä vuotta. Rakkain instrumentti hänelle on klassinen laulu, jota hän harrastaa yhä aktiivisesti.

Samaan aikaan Sibelius-Akatemian kanssa Nordlund opiskeli useaa eri ainetta Helsingin yliopistossa, kuten taidehistoriaa, musiikkitiedettä, sosiologiaa ja kansantaloustiedettä. Jokin kuitenkin puuttui: Nordlund ei kokenut käytännönläheisenä ihmisenä saavansa Helsingin yliopistosta tarpeeksi konkreettista osaamista työelämää varten eikä hänellä ollut tarpeeksi voimakasta sisäistä paloa musiikkiuralle heittäytymiseen. Lopulta hän myönsi, että yrittäjäperheen vesana kaupallinen ala sopii hänelle mainiosti ja luki itsensä nopeassa tahdissa kauppatieteiden maisteriksi.

Vaihtaminen kannatti

Uudelle alalle hakeutuminen monen vuoden opiskelun jälkeen on iso kynnys ja vaatii rohkeutta. Vielä pitkään Nordlund ajatteli yhdistävänsä musiikin ja kauppatieteet, mutta lopulta korkea teknologia vei mennessään ja musiikki jäi harrastukseksi. Nordlund on onnellinen siitä, että uskalsi vaihtaa alaa, vaikka usein tuttavat ihmettelevätkin, miksei musiikista tullut hänelle uraa. ”Kauppatieteistä aukesi minulle aivan uusi maailma. Päivääkään en ole katunut alanvaihtoa”, hän iloitsee ja haluaa kannustaa muitakin tavoittelemaan rohkeasti omia unelmia.

Nykyään Nordlund työskentelee johtajana Netsillä, joka tarjoaa digitaaliseen maksamiseen liittyviä palveluita. Työ on hektistä ja vastuullista, tavoitettavissa täytyy olla kellon ympäri ja työtunteja kertyy valtava määrä. Se ei kuitenkaan haittaa, kun pääsee tekemään työtä, josta nauttii.

Kansainvälisyys on aihe, joka nousee monesti esille Nordlundin puhuessa nykypäivän työelämästä. Digitalisaation myötä maailma muuttuu jatkuvasti pienemmäksi ja toiminnan kansainvälisyys on monella alalla elinehto. Nordlund tietää mistä puhuu, sillä hänen työuransa alkoi Nokian leivissä ja on sittemmin vienyt lukuisiin paikkoihin maailmalla. Nykyään hän on asettunut perheensä kanssa Helsinkiin, mutta kolmannes työpäivistä kuluu yhä ulkomailla. Nordlund kehottaa opiskelijoita tarttumaan tilaisuuteen, jos mahdollisuus vaihto-opiskeluun tai työharjoitteluun ulkomailla tarjoutuu.

Ala vaihtui, mutta musiikki pysyy

Moni opiskelija on epävarma alanvalinnastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan, minkä Nordlund ymmärtää hyvin oman opintohistoriansa valossa. Hänen mielestään koskaan ei ole liian myöhäistä pysähtyä pohtimaan, mitä oikeasti haluaa elämältä ja pyrkiä sitä kohti. ”Meillä on vain yksi elämä ja sekin loppuu joskus. Siitä pitää tehdä omannäköisensä ja jättää itsestään maailmaan juuri sellainen merkki kuin itse haluaa”, hän kuvailee elämänfilosofiaansa.

Vaikka musiikista ei tullutkaan Nordlundille uraa, hän ei koe Sibelius-Akatemialla vietettyjä vuosia hukkaan heitetyiksi. Musiikki on hänelle edelleen rakas harrastus, joka auttaa tunteiden ja stressin hallinnassa ja tuo syvyyttä elämään. Etenkin haastavissa elämäntilanteissa Nordlund kokee musiikin antaneen hänelle valtavasti iloa. ”Musiikki on säästänyt minulta hirveästi aikaa ja vaivaa, kun ei ole tarvinnut maksaa terapeuteille kuuntelemisesta. Musiikkini kuuntelee minua.”

Teksti: Eetu Sadeharju
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

 

Asiasanat