Viikon alumni Piia Kleemola-Välimäki: Kansanmuusikon monet kasvot

|
Blog

Viulisti Piia Kleemola-Välimäen työurapolku Sibelius-Akatemiasta valmistumisen jälkeen on vienyt hänet Helsingistä Pohjanmaalle usean eri projektin tiimoilta. Opiskelut Sibelius-Akatemiassa eivät jääneet vain maisterin tutkintoon, vaan Piia valmistui musiikin tohtoriksi kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2010. Nykyisin hän toimii Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikössä projektipäällikön tehtävissä, kansanmusiikin tutkijana sekä monipuolisena freelance-muusikkona niin soolona kuin eri kokoonpanoissa. 

Haapavedeltä kotoisin olevan Piian opinnot Sibelius-Akatemiassa alkoivat vuonna 1993 kansanmusiikin osaston nuorisokoulutuksessa. Hän kävi Helsingissä nuorisokoulutuksen kursseilla Kaustisen musiikkilukion ohella. Varsinaiset yliopistotason opinnot alkoivat kansanmusiikin silloisella osastolla Pitäjänmäellä vuonna 1995.

– Osaston yhteisö oli tiivis ja opiskelijat viettivät paljon aikaa yhdessä. Opiskeluaikana syntyneet ystävyyssuhteet ovat säilyneet tähän päivään saakka. Hyvät ystävät ovat myös läheisiä kollegoita, joiden kanssa työskentelen nykyäänkin jatkuvasti, Piia toteaa.

Kansanmusiikin lisäksi klassinen musiikki on ollut Piialle tärkeä osa soittouraa. Molemmat genret ovat kulkeneet hänen rinnallaan vahvasti ammattiopintoihin saakka. Hän tähtäsi Sibelius-Akatemian opiskelujen alkuvaiheessa klassisen viulun C-tutkinnon suorittamiseen, mutta totesi urakan olevan pääasiallisten kansanmusiikin opintojen ohella suoritettavaksi liian suuri.

– Mietin jonkin aikaa, kumpaan genreen haluan suuntautua Sibelius-Akatemiassa. Molemmat tuntuivat omilta. Kun heittäydyin enemmän lopulta kansanmusiikin suuntaan, vei aikaa löytää oma työskentelytapani kansanmusiikin opiskelemisessa ja treenaamisessa, koska henkilökohtaisista soittotunneista minulla oli kokemusta lähes vain klassisen opetuksen saralta. Halusin siirtää klassisen viulun soittotunneilta oppimani työskentelytavan myös kansanmusiikin soittamiseen.

Tärkeä klassisen viulun opettaja opiskeluaikana Piialle on ollut Henriette Rantalaiho, jolta hän sai paljon tukea soittotekniikka-asioissa maisterikonserttiin valmistautuessa. Muita Piialle tärkeitä opettajia kansanmusiikin puolelta ovat olleet Maria Kalaniemi, Jouko Kyhälä, ruotsalainen Ellika Frisell, Arto Järvelä sekä Ritva Talvitie.

Työelämään Piia pääsi käsiksi jo opiskelujen aikana sekä esiintyvänä muusikkona että opettajana. Yhtyetoiminnan ja keikkailun lisäksi hän vastasi muun muassa Pakilan musiikkiopiston kansanmusiikkiviulun opetuksesta muutaman vuoden, opetti Mauno Järvelän luotsaamissa Näppäreissä ja kesäisin kävi kotikunnassaan Haapavedellä opettamassa musiikkileireillä. Vuonna 2002, vuotta ennen maisteriksi valmistumistaan, Piia lähti mukaan Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön järjestämään EU-hankkeeseen, jonka oli tarkoitus kestää vain vuoden. Kyläpelimannit-nimellä kulkeneesta projektista, jonka tavoitteena oli kehittää Etelä-Pohjanmaan kehyskuntien kansanmusiikki- ja kulttuuritoimintaa, kehkeytyikin lopulta kolme ja puolivuotinen rupeama, jonka aikana Piia juurtui Pohjanmaalle. Monipuolinen ja vastuullinen työ opetti paljon tapahtumien ja hankkeiden organisoinnista sekä tuottamisesta.

Vuonna 2005, Kyläpelimannit-projektin loppumisen jälkeen, Piia aloitti jatko-opinnot Sibelius-Akatemiassa tutkimusaiheenaan suomalainen pelimanniviulismi ja erityisesti eteläpohjalainen viuluperinne. Jatko-opintojen parissa hän työskenteli vuoteen 2010 saakka, jolloin hän valmistui musiikin tohtoriksi. Moneen ehtivä Piia on ollut myös läänintaiteilijana Pohjanmaan taidetoimikunnassa vuosina 2012–2014. Tällä hetkellä hän tekee postdoc-tutkimusta jatkaen tohtorin tutkinnon aiheen tutkimusta apurahan turvin, freelance-muusikon töiden ohella.

Tärkeimpinä Sibelius-Akatemiasta saatuja asioita Piia pitää opiskeluaikana syntyneitä kontakteja. Opiskelutovereista on tullut tärkeitä kollegoita, joiden kanssa vuosien mittaisesta työskentelystä on syntynyt monia hienoja projekteja. Ja lisää on toki luvassa! Lisäksi Piia kiittää kansanmusiikin aineryhmän koulutusta ja sen antamia eväitä, kuten ennakkoluulottomuutta, rohkeutta, avoimuutta ja monipuolisuutta. Nämä asiat hän on kokenut tärkeiksi taidoiksi omassa työelämässään.

Teksti: Jutta Rahmel
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja SIbelius-Akatemian alumniyhteistyöstä