Photo: Wilma Hurskainen
Kapellimestari Tuomas Hannikainen ja ohjaaja Ville Sandqvist

Tätä et koe toiste – Myrsky Musiikkitalossa!

|
Blogi

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta vietetään 21. marraskuuta ainutlaatuisen harvinaisuuden parissa. Vuosina 1955 Kansallisteatterissa ja 1986 Savonlinnan oopperajuhlilla nähty näyttämöteos Myrsky yhdistää Sibeliuksen ja Shakespearen, musiikin ja teatteritaiteen sekä Musiikkitalon konserttisalin ja visuaalisen suunnittelun.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia tarjoaa poikkeuksellisen Sibelius-suurtuotannon Musiikkitalossa marraskuussa. Myrsky on Jean Sibeliuksen näyttämöllinen musiikki William Shakespearen samannimiseen näytelmään.

Idean isä, tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemiassa viimeistelevä kapellimestari Tuomas Hannikainen haluaa tuoda esiin kansallissankarimme harvemmin esitettyä, mutta tärkeää näyttämöllistä musiikkituotantoa.

- Sibelius tunnetaan viime vuosisadan suurimpiin kuuluvana sinfonikkona, mutta harvemmin muistetaan, että hänellä on myös merkittävä, noin 20 teoksen näyttämömusiikkituotanto. Myrsky on näistä teoksista suurin ja tärkein. Sibelius kutsui näyttämömusiikkia pikkusynnikseen, Tuomas Hannikainen kertoo.

Hannikainen ehdotti ideaa juhlavuoden ohjelmistoon jo kolme vuotta sitten, jolloin alettiin synnyttää uutta kolmen taideakatemian yhteistä Taideyliopistoa. Tällöin kuvioihin astui myös ohjaaja ja Teatterikorkeakoulun yliopistonlehtori Ville Sandqvist.

Sandqvist kertoo, mitä yleisö voi Myrskyltä marraskuisessa illassa odottaa.

- Esityksessä on kolme tasapainoista, toisensa kohtaavaa aluetta: musiikki, teksti sekä tila, jota manipuloimme sekä auditiivisesti että visuaalisesti. Sali kattaa näkymältään 360 astetta ja on yli 30 metriä korkea.

- Sibelius ajatteli Myrsky-musiikkia tilallisesti. Hän muun muassa halusi harpun kuuluvan jostakin korkealta., Hannikainen valottaa tulevaa. 

Opiskelijoiden monitaiteellisuus kiinnostaa

Myrskyssä on mukana suuri koneisto: iso orkesteri ja kuoro, kahdeksan laulajaa Sibelius-Akatemiasta sekä näyttelijöitä Teatterikorkeakoulusta. Suurtuotanto on osa koulutusta.

- Teatterissa ja musiikissa on monesti hieman erilainen työrytmi. Myrskyssä kuitenkin tehdään monitaiteellista yhteistyötä. Näyttämöharjoitukset alkavat lokakuun alussa ja niihin osallistuu alusta saakka merkittävä osa työryhmää, Hannikainen kertoo.

Sekä Hannikainen että Sandqvist ovat innoissaan opiskelijoiden kanssa työskentelemisestä ja uskovat, että uusi Taideyliopisto-sukupolvi tekee yhä enemmän yhteistyötä toistensa kanssa, aivan kuin suomalaisen kulttuurin kultakautena 100 vuotta sitten.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian suurtuotanto yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston kanssa:
Shakespeare–Sibelius: Myrsky
Musiikkitalon konserttisalissa lauantaina 21.11.2015 klo 19.00

Teksti: Johanna Laitinen