Musiikkitalon Organo-salin urkuihin voi tutustua multimedian avulla

|
Blogi

Helsingin Musiikkitalon ala-aulaan on avattu vuorovaikutteinen Organo-multimediaesittely, jonka avulla talossa vierailevat pääsevät tutustumaan Organo-saliin ja sen kolmiin erityylisiin urkuihin myös silloin kun saliin ei pääse sisälle. Multimedian avajaisia juhlistettiin Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmän kevätjuhlissa 26.5. Juhlassa kajahti myös perinteinen suvivirsi virtuaaliurkujen säestyksellä

Organo-multimediaesittelyn sisällöstä on vastannut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmä professori emeritus Kari Jussilan johdolla. Kokonaisuus on tuotettu yhteistyössä Metropolia-ammattikorkeakoulun 3D-anomoinnin ja -visualisoinnin koulutusohjelman sekä Aalto-yliopiston Media Labin kanssa. Se sisältää muun muassa musiikkinäytteitä ja 3D-animaatioita.

Esittely tarjoaa mahdollisuuden kokeilla kahden Organo-salin instrumentin äänikertoja virtuaalisen soittopöydän avulla; vierailija voi valita haluamansa äänikerrat ja soittaa virtuaaliurkuja. Lisäksi kokonaisuus tarjoaa taustatietoa uruista, niiden rakenteesta ja historiasta, säveltäjistä, eri soitinyksilöistä ja niiden julkisivuista. Multimedian avulla kävijä voi kurkistaa soittimien sisälle tavalla, joka ei ole yleensä mahdollista.

- Multimediaesitys sopii Musiikkitaloon, Organo-salin ja sen urkujen yhteyteen erityisen hyvin. Tähän saakka yleisö on päässyt tutustumaan saliin ja sen soittimiin vain konserttien yhteydessä. Esityksen ansiosta salin soittimiin voi nyt perehtyä silloinkin, kun tila ei ole auki yleisölle. Soittopöytäsovellus yhdistettynä urkujen rakenteen esittelyyn antaa hyvän kuvan soittimesta. Opiskelijoiden kannalta on ollut  tärkeää päästä tekemään projektia oikealle asiakkaalle jo opintojen aikana. Se tukee ammatillista kehittymistä, toteaa Metropolia ammattikorkeakoulun lehtori Lauri Huikuri.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkko- ja urkumusiikin opiskelijoille multimediaesitys tarjoaa tärkeää perusmateriaalia alasta.

- Oppitunneilla kaikkea ei välttämättä ehdi käydä läpi. Tämä esitys tarjoaa taustamateriaalia johon myös opetuksessa voi nyt viitata. Tämän esityksen kautta myös meidän opiskelijamme saavat arvokasta tietoa urkujen ja urkumusiikin historiasta. Ja opiskelijat ovat myös kirjoittaneet tekstejä. Toivottavasti jälkipolvi myös kehittää materiaalia eteenpäin; tässä on hyvä pohja jota laajentaa. On myös tärkeää saada aineisto yleisön saataville, kuvailee Jussila.

Esityksen kautta konkretisoituu hyvin myös se, että urut eivät ole yksi yhtenäinen soitin vaan jokaiset urut ovat oma yksilönsä. Jokaisen urkupillin yksittäinen äänitys on vaatinut tarkkaa aikataulutusta ja tiivistä työskentelyä.

- Ensimmäistä kertaa konserttiin tulevalle tämäntyylinen esitys tarjoaa varmasti uusia näkökulmia ja saa kuuntelemaan myös konserttitilanteessa musiikkia hiukan eri tavalla – tuo musiikkia hiukan lähemmäksi, kertoo materiaalin äänitystyöstä vastannut Jari Suominen.

 

Videolta kuulet, miltä kuulosti kirkkomusiikin aineryhmän kevätjuhlassa kajahtanut Suvivirsi virtuaaliurkujen säestyksellä. 

Organo-multimediaesittelyn sisällöstä vastaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmä professori emeritus Kari Jussilan johdolla. Multimediakokonaisuus on tuotettu yhteistyössä Metropolia-ammattikorkeakoulun 3D-anomoinnin ja -visualisoinnin koulutusohjelman sekä Aalto-yliopiston Media Labin kanssa. Esittely löytyy Musiikkitalosta Organo-salin edustalta ja siihen voi käydä vapaasti tutustumassa Musiikkitalon aukioloaikoina. Suppea versio aineistosta löytyy internetistä osoitteesta http://www2.siba.fi/organo. Videon kuvasi Outi Parkkila. Urkurina toimi Katariina Kopsa.

 

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Outi Parkkila

Asiasanat