Photo: Karoliina Pirkkanen

Musiikkia lasten maailmasta ja lasten ehdoilla

|
Blogi

Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori Soili Perkiö seuraa Helsingin kaupunginorkesterin Muumiperheen lauluretki –konsertin harjoituksia Musiikkitalon konserttisalissa. Hymy on leveä ja lämmin, ja oman musiikin kuuleminen lavalla saa suomalaisen lastenmusiikin voimanaisen eläytymään vahvasti mukana. Loppuunmyydyssä perhekonsertissa maaliskuussa kuultavat kappaleet ovat Perkiön ja Hannele Huovin käsialaa ja peräisin Muumiperheen lauluretki -levyltä, joka hiljattain palkittiin myös Emma-palkinnolla.

Perkiö on ollut jo kauan mukana viemässä suomalaista lastenmusiikkikenttää eteenpäin säveltämällä itse ikivihreitä lastenlauluja ja kouluttamalla tulevia lastenmusiikin taitajia Sibelius-Akatemiassa. Tällä hetkellä lastenlaulujen tulevaisuus näyttää hänestä melko hyvältä.

- Olemme jo muutamana vuonna järjestäneet Eeva-Leena Pokelan kanssa Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskelijoille erillisen lastenmusiikin kurssin, jonka satoa ovat muun muassa Pikku Papun laulut ja Mutaveijarit – musiikkia ja kokoonpanoja, jotka ovat jääneet elämään myös kurssin jälkeen. On ollut hienoa huomata, että seuraavakin musiikkikasvattajasukupolvi on ottamassa hommaa hyvin haltuun, Perkiö hymyilee.

Myös Muumiperheen lauluretki -levyn taustalla on vaikuttanut Sibelius-Akatemian kasvatti - musiikkikasvatuksen maisteriksi valmistunut tuottaja Matti Kallio.

Kysyntää laadukkaalle lastenmusiikille selvästi on: esimerkiksi Musiikkitalon päätoimijoiden järjestämät perhekonsertit ovat lähes poikkeuksetta täynnä. Myös kodeissa kuunnellaan edelleen lastenmusiikkia.

- Vaikka levymyynti muualla on laskemassa, lastenmusiikkilevyjä tämä suuntaus ei ole koskenut. Myös levy-yhtiöt ovat onneksi olleet halukkaita tekemään lastenmusiikkia, vaikka niistä ei aina taloudellista menestystä olekaan odotettavissa, Perkiö kiittelee.

Mistä sitten syntyy hyvä lastenlaulu – ja mikä on hyvää lastenmusiikkia?

- Itse olen hyvin tekstilähtöinen musiikintekijä. Olen tarkka teksteistä ja haluan pitää huolen siitä, että ne ovat lapsen maailmaan sopivia. Lastenlauluissa myös tunnelmat voivat vaihdella laidasta toiseen - kuten lastenkin tunteet usein tekevät. Sinfoniamusiikki, jossa erilaiset maisemat vaihtelevat voimakkaastikin, on itse asiassa melko lapsiystävällistä musiikkia. Tärkeintä on, että musiikkia tehdään laadukkaasti ja lapset mielessä pitäen. Tämä on käyttömusiikkia, jota kuunnellaan kotona ja musiikkileikkikouluissa eri puolilla Suomea. Musiikki on osa perheiden arkea.