Kuule, minä sävellän riemastutti Hampurissa

|
Blogi
Osallistava taiteellinen toiminta tekee vahvasti tuloaan suomalaiseen musiikkikulttuuriin taideoppilaitoksissa ja ammattiorganisaatioissa. Suomalaisesta musiikkikasvatusosaamisesta voisi olla jopa menestyksekkääksi vientituotteeksi – ainakin jos luottaa riemastuneeseen vastaanottoon, jonka Sibelius-Akatemian, Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin Kaupunginorkesterin yhteinen Kuule Ensemble sai vieraillessaan Hampurissa.
 
Kuule Ensemble esiintyi Hampurissa 18.-26.4.2015 osana Elbphilharmonien  Dr. Sound -konserttisarjaa. Vierailu sai alkunsa Suomen Saksan-instituutin aloitteesta COOL2014-satelliittiohjelman raameissa. Samalla se huipensi huhtikuussa Helsingissä Musiikkitalolla järjestetyn Kuule, minä sävellän –projektin, jossa lapset ja nuoret sävelsivät nyt viidettä kertaa ammattisäveltäjien johdolla ammattimuusikoista kootulle kokoonpanolle. Hampurin konserteissa esitettiin muun muassa Sibeliuksen ohjelmiston lisäksi Kuule, minä sävellän -projektiin osallistuneen, vasta 14-vuotiaan Joose Lohin säveltämä teos Meri ja kaupunki.

- Olin paikan päällä todistamassa Kuule Ensemblen konserttien huikean innostunutta vastaanottoa. Ensimmäiset kaksi konserttia esitettiin täysille saleille. Poikkeuksellisen niistä teki paitsi toimiva, suomalais-saksalaisena yhteistyönä luotu konsepti, myös Kuule Ensemblen herkkä ja orgaaninen soundi, kertoo Hampurista Suomen Saksan-instituutin kulttuurivastaava Essi Kalima.

Kuule Ensemble koostui jousikvintetistä, kanteleesta, nokkahuiluista ja sarvista. Erityisen sävyn sen soundiin toi tällä kertaa se, että orkesterimuusikoista koostunut kokoonpano sai mukaansa kansanmuusikot Anna-Karin Korhosen ja Kirsi Ojalan. Korhosen tekemät sovitukset toivat sointiin aivan uuden ulottuvuuden. 
 
Suomi-vientiä kulttuurin keinoin
 
Dr. Sound -projekti on kuulunut Elbphilharmonien omaan musiikkikasvatusohjelmaan jo kuusi kertaa. Kuten Kuule, minä sävellän -projekti Suomessa, sekin toteutetaan yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa ja konsertit järjestetään pääosin kouluissa. Projektin aikana koululaiset toimivat Dr. Soundin ”ääniagentteina” ja keräävät äänimateriaalia. Tänä vuonna projektissa perehdyttiin suomalaiseen musiikkiin.

- Hampurilaislasten keräämät äänet olivat tälläkin kertaa osa konserttia. Lapset olivat perehtyneet suomalaiseen äänimaailmaan ja nauhoittaneet siihen soveltuvia ääniä. Konsertissa koululaiset esittivät myös oman tanssikoreografiansa, jonka he olivat luoneet suomalaiseen kansanmusiikkikappaleeseen, Kalima kertoo.

Kyse oli paitsi ainutkertaisesta konserttisarjasta, myös asiantuntijavaihdosta suomalaisten osaajien ja Elbphilharmonien välillä. Suomalainen musiikkikasvatusosaaminen kiinnostaa Saksassa. Kuule, minä sävellän –projektin lähestymistapa - ammattilaisten, opiskelijoiden, lasten ja nuorten yhteistyö sävellyksen, musiikin ja muiden taidemuotojen parissa - on ainutlaatuinen ja herättää myös kansainvälistä ihastusta ja kiinnostusta.
 
- Tuloksena onnistuneesta suomalais-saksalaisesta yhteistyöstä Elbphilharmonie on nyt kiinnostunut toteuttamaan Kuule, minä sävellän -projektin sellaisenaan Hampurissa. Se lienee paras mahdollinen palaute kaikille osapuolille! Ja jo nyt käydään ensimmäisiä keskusteluja siitä, miten vastaavanlaisia projekteja voitaisiin toteuttaa yhdessä muuallakin Saksassa, Kalima tiivistää.
 
Kuule Ensemlbessä soittivat
  • Salla Savolainen, viulu
  • Helmi Horttana-Suoranta, viulu
  • Kaarina Ikonen, alttoviulu
  • Veli-Matti Iljin, sello
  • Erik Michelsen, kontrabasso
  • Anna-Karin Korhonen, kantele
  • Kirsi Ojala, nokkahuilut, sarvet