Photo: Wilma Hurskainen
Jouko Kyhälä

Huuliharppukvartetti Sväng palauttaa Sibeliuksen kansanomaisille juurilleen


|
Blogi

Neljän miehen huuliharppuyhtye tulkitsemassa Sibeliuksen suuria orkesteriteoksia? Ei niin outoa kuin kuvittelisi, vakuuttaa yhtyeen perustajajäsen, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin lehtori Jouko Kyhälä.

Maailmalla kulttisuosiota nauttiva huuliharppukvartetti Sväng tunnetaan sekä omintakeisesta kansanmusiikki-ilottelustaan että kaurismäkeläisestä Suomi-imagostaan. Loppuvuodesta 2015 Jouko Kyhälän, Pasi Leinon, Eero Turkan ja Eero Grundströmin muodostama yhtye tekee uuden aluevaltauksen julkaistessaan Jean Sibeliuksen musiikkia tulkitsevan levyn. Mitä kummaa?

- Sävelsimme vuonna 2010 omannäköisemme Chopin-ohjelmiston ranskalaiselle La Folle Journée -festivaalilla, Kyhälä selittää.

- Se oli innostava kokemus, eikä 14 konsertin sarja varmasti jättänyt yleisöä kylmäksi. Siitä syttyi ajatus: entä jos tulkitsisimme omaa kansallissäveltäjäämme kuten Chopinia?

Sitten tuli Sibeliuksen juhlavuosi, ja hetki tuntui oikealta. Tuleva albumi on herättänyt kohua jo ennakkoon, sillä se sisältää Sibeliuksen kevyempien sävellysten lisäksi tämän suuria orkesteriteoksia. Kansanmuusikon mukaan nämä taipuvat huuliharpuille yllättävän hyvin.

- Sibeliuksella oli musiikissa läsnä tietty pelimannihenki. Hän käytti karjalaista kanteleensoittoa ja runolaulua inspiraationa sävellystyössään. Sväng haluaakin tuoda esiin juuri tätä rahvaanomaista puolta Sibeliuksen tuotannosta, Kyhälä valottaa.

Huuliharppukvartetti soi Kyhälän mukaan pitkälti samaan tapaan kuin jousikvartetti. Sellon virkaa toimittaa bassohuuliharppu. Kromaattiset ja diatooniset huuliharput muistuttavat rekisteriltään viulua, ja pieneltä kirjoituskoneelta näyttävän harmonettan lähin vertailukohta löytyy alttoviulusta.

- Huuliharppu on monipuolinen soitin, mutta monelle se merkitsee yhä sota-ajan juoksuhautaromantiikkaa, bluesia tai vinguttelua Bob Dylanin tyyliin. Nämä ennakkoluulot haluamme muuttaa, Kyhälä kertoo.

Yllättävää tai ei, Kyhälä itse ei tunnustaudu pitkän linjan Sibelius-faniksi. Levyprojekti on ollut hänellekin tutkimusmatka säveltäjäneron maailmaan.

- Usein tuntuu, että suomalaisena Sibeliukseen pitäisi olla hirveän ylevä suhde. Minun on vaikeaa lähestyä häntä kanonisoituna kansallissankarina. Sen sijaan olen projektin myötä löytänyt suuren ammatillisen kunnioituksen hänen käsittämättömän valloittavia teoksiaan kohtaan, Kyhälä kertoo.

Joulukuun 2. päivänä kuultavaan Sväng plays Sibelius! -konserttiin ei siis kannata saapua kravatti suorassa ja mieli hartaana. Maailman suosituin huuliharppukvartetti tulkitsee Sibeliusta niin kuin parhaiten osaa: rakkaudella, mutta kuvia kumartelematta.

Hyvä tietää

Sväng syntyi vuonna 2003 Sibelius-Akatemiassa. Brittiläisen musiikkilehti Songlinesin ”Kronos Quartetin huuliharppuvastineeksi” suitsuttama yhtye on tähän mennessä julkaissut viisi albumia ja esiintynyt 23 maassa. Vuonna 2009 se esiintyi ainoana suomalaiskokoonpanona Jools Hollandin uudenvuodenspektaakkelissa. Yhtyeen nimi lausutaan kuten se kirjoitetaan: ei Sveng, vaan Sväng

Teksti: Noora Mäntyranta


PS: Lue lisää konsertista täältä.