Figaron häiden kapellimestari Lauri Ahokas on lääkäri ja kapellimestari samassa henkilössä

|
Blog

Lauri Ahokas johtaa ensimmäisen oopperansa

Miten päädyit mukaan tähän produktioon ja oletko ollut aiemmin kapellimestarina kokonaisissa oopperoissa?
– Opiskelen Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla, ja siellä käsitellään yleensä orkesterimusiikkia. Toki olemme tehneet myös muutamia pienempiä teoksia, kuten Stravinskyn puhallinoktettoa ja vastaavia, mutta pääasiassa opiskelu on työskentelyä sinfoniaorkesterille sävellettyjen teosten parissa. Meidän diplomiimme kuuluu kuitenkin myös oopperaproduktio, joka on perinteisesti tehty juuri Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen kanssa. Figarossa on yli kolme tuntia soivaa musiikkia, eikä toistaiseksi ole tullut tehtyä näin pitkää teosta. On mukavaa päästä työskentelemään laulajien kanssa.

Olet toiselta ammatiltasi lääkäri. Kapellimestari ja lääkäri on varmaan aika harvinainen yhdistelmä?
– Monet tuntemani lääkärit harrastavat aktiivisesti musiikkia. Ammattiopiskelijoita tai ammattimuusikoita on vähemmän, mutta kyllä heitäkin löytyy. Hakeuduin lääketieteelliseen tiedekuntaan, koska tunsin tarvetta tehdä jotain muutakin. Tuntui oikealta ratkaisulta nähdä maailmaa toisestakin näkökulmasta, kun aikaisemmin kaikki elämä oli kohdistunut musiikkiin. Mutta kuinka ollakaan nimenomaan lääketieteen opintojeni aikana kypsyin ajatukseen, että orkesterinjohtaminen olisi oma juttuni. Lääkäriopintojeni jälkeen ryhdyin opiskelemaan uudestaan johtamista ja päädyin lopulta kapellimestariluokalle. Jo aiemmin olin opiskellut Jorma Panulan vetämässä nuorten kapellimestareiden ryhmässä, mutta silloin ei vielä ollut oikea hetki. Vaati kuusi vuotta lääketiedettä, että jotenkin tunsin itseni valmiimmaksi tähän työhön.

Tunsitko ennestään Figaron häät -oopperan?
– Olin nähnyt sen useasti, mutta en ole aiemmin opiskellut sitä. Ammatillisessa mielessä Figaron häät oli siis minulle uusi kappale. Tämä on valtava kokonaisuus tehtäväksi, sillä opiskeltavaa on kuutisensataa partituurisivua. Minulle on kuitenkin jo kertynyt sen verran kokemusta Mozartista ja musiikin tekemisestä yleensä, että tuntuu hienolta päästä johtamaan tätä teosta. Figaro on aivan ihana ja kauhean kiehtova kappale. Mozart myös yllättää aina.

Haastattelu: Matias Haakana

Videolla Ahokas toivottaa kaikki tervetulleeksi kuuntelemaan Figaroa!

Sibelius-Akatemian oopperan syksyllä aloittanut luokka esittää Mozartin Figaron häät Musiikkitalossa 22.–29.4. Lue lisää esityksistä