Siltoja tulevaisuuteen

|
Blogi

Muistan nuorena, vielä vähän maailmaa nähneenä, ajatelleeni länsimaisen kulttuurin olevan tiensä päässä. En tiedä, vaikuttiko tähän lukioluokilla tapahtunut poliittisen tietoisuuden herääminen tai perheessä opitun uskonnollisen narratiivin kyseenalaistaminen, mutta jokainen nuori sukupolvi kohdannee oman epätoivonsa kulloisenkin kansainvälisen tilanteen – ja omansa – edessä.

Ihminen takertuu perinteittensä turvaan ja kauhistuu ensi kerran ehkäpä sitä, että vanhempien kertoma valhe Joulupukista paljastuu (elin onneksi – mainitusta narratiivista huolimatta – perheessä, jossa pukki oli leikki ja siis hauska feikki, kopsauttaen vain ulko-oveen, koskaan näkyviin tulematta).

Erilaisuuden ja ristiriitaisten näkemysten kohtaaminen auttaa ymmärtämään, ettei elämästä voi selvitä ilman paradokseja. Jo makuristiriitojen kanssa toimeen tuleminen opettaa suvaitsevaisuutta, jota ignorantit tahot kovasti halveksuvat verkon vihapuheissaan.

Tietämättömyyttä ja kohtuutonta köyhyyttä käytetään hyväksi. Sen lisäksi, että roistot tarjoavat hädänalaisille hurjin hinnoin ”turvallisia” matkoja Eurooppaan, saadaan epätoivoiset, kouluttamattomat nuoret – uskonkappaleita kierosti tulkiten – sotavoimiksi terrorille. Onko soturi Euroopasta? Kyllä tälläkin vanhuuttaan kolisevalla alueella on köyhyyttä, ja juuri maahanmuuttajien parissa, kotouttamisen, opetuksen ja työllistymisen jäätyä täysin kesken.

Katsomme Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tilannetta ylätasolla, jossa hyvän pohjakoulutuksen saaneet muusikot ympäri maailman kokoontuvat kattomme alle opiskelemaan kohti valmistumista. Pääasiassa keskitytään juuri yksinkertaisimpaan, eli länsimaiseen musiikkiperinteeseemme, tuohon tanssirytmeistä ”monimutkaisemmaksi” varioituun, kaikille helposti lähestyttävään korvamannaan. Ehkäpä kolmi- ja nelijakoiset rytmimme sekä melodioiden neljätahtiset kaarrokset ovat hyvä kasvupohja kaikille Aasiasta tulleita myöten kehittää sormiensa briljanssi häkellyttävälle tasolle…

Kiusaan. Toki arvostan omaa taideperinnettämme, ja näen paljon mahdollisuuksia sen uudistumiseen sekä luovalla että esittävällä puolella. Mutta jostain syystä jätämme retket musiikkeihin (ja taiteisiin yleensä) muualta maailmasta tekemättä.

Ehkäpä tässä suhteessa kaikkein virein on ollut kansanmusiikin osastomme. Kun nyt koko Taideyliopisto etsii sisäisiä yhteyksiään uuden rehtorin tarttuessa vireästi ruoriin, ehkäpä myös ihan Sibiksenkin sisällä tulisi näistä yhteyksistä hankkia energiaa ja uusia näkökulmia. Odotamme innolla ensi helmikuun Sibafestiä, jossa vähintään jazz- ja klassisempi orkesterisoitto lyövät kättä.

Kuitenkin kansat meillä kohtaavat, ja saamme nähdä yhteisen musisoinnin yhdistävän meitä voimakkaasti. Olemme, kuten sanoin, esimerkki yläkerrasta, mutta voimme nähdä ruohonjuuritason työn merkityksen esimerkiksi Venezuelan El Sistemassa. Hiukan saman tapaista kehitystyötä olen itse saanut olla näkemässä Irlannin tasavallassa, jossa on myös päästy nuoriso-orkesteriohjelman kautta huikeisiin tuloksiin.

Kun joku kehittää sota-alueille rajat ylittävää, rauhantahtoista toimintaa, kriitikkoja ja vihaisia vastustajia riittää. Siitä huolimatta Daniel Barenboimin 1999 perustama West-Eastern Divan-orkesteri tuo osallistujille perheineen klassisen yhteismusisoinnin kautta hyvän, sydämellisen kokemuksen, joka edistää molemminpuolista ymmärrystä poliittisesti kuumalla alueella.

Tietoa: http://www.west-eastern-divan.org/

Hyvä ystäväni Werner Schmitt, Bernin sinfoniaorkesterin entinen sellisti, toimi eläkeikäänsä asti Bernin konservatorion (kasvattaa myös määrätietoisesti amatöörimuusikoita) rehtorina, ja työskentelee edelleen saattaakseen eri maitten nuoria muusikoita yhteen. Hänen motiivinsa olivat hyvin samat kuin Barenboimilla, kun hän sai vuonna 2005 sveitsiläiset ja hajonneen Balkanin riitaisten maitten nuoret soittamaan yhdessä vastaavassa projektissa. Saksankielinen linkki on vuosikertomuksesta, mutta heti sen alussa kuvaa tuolloin 20-vuotias Miran Zrimsek, sellisti Sarajevosta, kokemuksiaan.

Kuvaukset tästä ”Siltoja tulevaisuuteen”-yhteistyöstä alkusivuilla:

http://www.konsibern.ch/fileadmin/pdfs/Geschaeftsberichte/2005.pdf

#JeSuisParis #JeSuisBeirut #NousSommesToutLeMonde #janiinedespäin 

Emme menetä toivoamme!

Asiasanat