Get to know the MuTeFest'19 artists

Media: 
Photo: Katja Tähkä
|

MuTeFest’s “Department of approximate calculations” reports that there are around 100 people, including artists and performers as well as members of the production team, who make the MuTeFest’19 possible. The annual festival highlights the artistic work of the Centre for Music & Technology (MuTe) students at Uniarts Helsinki’s Sibelius Academy. A showcase of the brilliant, imaginative and experimental concerts and events is also reflective of the creative power behind it.

Ennen ihminen katsoi peiliin, nyt hän katsoo käppyröitä – KuvAn tutkimuspäivillä puhutaan posthumanismista ja varaudutaan ilmastonmuutokseen

Media: 
Photo: Kaisa Kortekallio
|

Joulukuussa pidettävien KuvAn tutkimuspäivien yhtenä teemana on posthumanistinen ajattelu ja taide. Päivän päätteeksi pohditaan tohtoriopiskelija Henna Lainisen johdolla käytännön ilmastotaitoja ja päästään kokeilemaankin yhtä.

Pari vuotta sitten Etelä-Suomessa oli erityisen runsas tammenterhovuosi. Tammenterhoja lojui kaduilla, puistoissa, talojen pihoilla. Niin myös Espoossa, Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa tohtoriksi opiskelevan Henna Lainisen ja artesaanileipuri, permakulttuuriharrastaja Alexis Jutrasin asuinalueilla.

Antti Salminen: Kirjallisuus on pullopostia, joka saapuu sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta

Media: 
Photo: Laura Malmivaara
|

Filosofi, kirjailija Antti Salmisen mukaan kirjallisuuden merkitystä ei voi perustella hyödyn käsittein. Sen sijaan se voi tukea ”merkityksellisen hyödytöntä” olemista, mitä nykyisen ekokriisin oloissa tarvitaan.

Ilman ympäristökriisiä Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman professori Antti Salminen olisi luultavasti vieläkin tyytyväinen runoudentutkija.

”Alkoi tuntua siltä, että nyt olisi vähän keskeisempiäkin kysymyksiä tässä ympärillä.”

Mikael Brygger: Kirjallisuus ei ole vain kirjoja

Media: 
Photo: Laura Malmivaara
|

Kirjallisuus lähestyy muita taiteita, mutta tarvitsee ympärilleen myös hiljaisuutta ja rauhaa, sanoo Taideyliopiston tuore kirjoittamisen professori, runoilija Mikael Brygger.

On syyskuinen maanantaiaamu, ja Mikael Bryggerillä on takanaan raskas viikonloppu. Edellisellä viikolla on tullut tieto suomalaisen digitaalisen runouden pioneerin, monitoimimiehen ja Bryggerin kollegan Marko Niemen (1974–2019) kuolemasta.

”Viime päivät ovat menneet surressa ja muistellessa”, Brygger sanoo.

Jussi Valtonen: Kirjallisuus voi kertoa ihmisestä tavalla, johon tiede ei pysty

Media: 
Photo: Laura Malmivaara
|

Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman professori, psykologian tohtori ja kirjailija Jussi Valtonen on työskennellyt viime vuodet New Yorkissa, missä hän on oppi yhdistämään psykologian tutkimusta ja kaunokirjallisuutta aivan uudella tavalla.

Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman tuore professori Jussi Valtonen on vasta muutama kuukausi sitten palannut takaisin Suomeen Yhdysvalloista. Siellä hän teki kaksi vuotta väitöskirjan jälkeistä tutkimusta New Yorkin yliopistossa.

Riikka Pelo: Meidän aikamme vaatii uudenlaista avantgardea

Media: 
|

Kirjallisuus voi toimia vastapainona ”typistävälle vihapuheelle”, sanoo Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman professori Riikka Pelo.

Olemme sopineet tapaamisen Teatterikorkeakoululle Sörnäisiin, mutta haastattelua edeltävänä iltana Riikka Pelo kysyy, voisimmeko sittenkin tavata hänen kotinsa lähellä Töölössä. Syynä ovat työkiireet, Pelo selittää pahoitellen.

Nuppu Koivisto tutkii naisten ravintolamusiikkitoimintaa sekä säveltäviä naisia

Media: 
Photo: AJ Savolainen
|

Tutkijaidentiteetiltäni olen vahvasti historioitsija, mutta opintoihini on kuulunut myös taiteiden tutkimusta. Koen, että länsimaisen taidemusiikin maailma muuttuu hitaasti. Esimerkiksi sinfoniaorkesterit esittävät sekä Suomessa että maailmalla edelleen niukasti naisoletettujen säveltäjien musiikkia.

”Valmistuin Helsingin yliopiston Euroopan historian oppiaineesta filosofian maisteriksi kesällä 2014 ja filosofian tohtoriksi syksyllä 2019. Väitöstutkimukseni käsitteli naisten salonkiorkestereita Suomen suuriruhtinaskunnassa.

Asiasanat

Yhdysvaltalaistaiteilija Mira Schor: Naistaiteilija on aina joko liian nuori tai ei vielä tarpeeksi kuollut

Media: 
Photo: Grace Roselli
|

Taideyliopiston Kuvataideakatemian Visiting Professor -ohjelmassa opettava newyorkilainen Mira Schor on pitkän linjan kuvataiteilija, feministi ja kriitikko. Hänen mukaansa maailma on edelleen erilainen nais- ja miestaiteilijoille. 

Mira Schor kertoo anekdootin yhdysvaltalaistaiteilija Carmen Herrerasta.

Bassoklarinetti kommentoi kaislan kirjoittamaa runoutta – Heinistä-konsertissa kuullaan Paavo Heinisen ja Riikka Talvitien musiikkia

Media: 
Photo: Wilma Hurskainen
|

Kaislan kirjoittamaa. Niin voi kuvailla runoutta, jota bassoklarinetti kommentoi Heinistä-konsertissa 26. lokakuuta.

Idea konsertista syntyi, kun säveltäjä Riikka Talvitie pyysi klarinetisti Mikko Raasakkaa esiintymään Talvitien ja kirjailija-dramaturgi Pipsa Longan Heinä-teokseen.

Sivut