Mentorointiohjelma päättyi korkeaan säveleeseen

Seitsemäs ja samalla viimeinen Sibelius-Akatemian alumnimentorointiohjelma päättyi mentoreiden virtuaalisiin diplomien jakoon Zoomissa 19.4.2021.

Mentorointiohjelmassa ollut aktori ja hänen mentorinsa potretissa.

Tunnelma oli sekä haikea että kiitollisuuden täyttämä. Päätöstilaisuudessa osallistujat arvioivat kulunutta mentorointivuotta ja sen antia suhteessa itselleen asettamiinsa tavoitteisiin.

Tärkeintä on kuulluksi tuleminen

Opiskelija-aktoreiden mielestä parasta ohjelmassa oli kuulluksi tuleminen, oman työllistymisen selkeytyminen, konkreettinen apu työllistymiseen ja mielenrauha.

”Tämä sama palaute on toistunut joka kerta seitsemän vuoden ajan. Myös mentorit toteavat, että antoisinta oli nuoreen opiskelijaan ja hänen ajatusmaailmaansa tutustuminen. Kuulluksi tulemisen tarve ei poistu meiltä koskaan sillä ihminen syntyy psyykkisesti vuorovaikutuksessa, ei tyhjiössä. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että jokaisella olisi joku, jonka kanssa voisi turvallisesti pysähtyä ja pohtia elämän tärkeitä kysymyksiä luottamuksellisessa vuorovaikutussuhteessa”, toteaa ohjelman perustaja ja sitä alusta asti luotsannut HR-asiantuntija ja Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT® Tiina Tuomikoski, Sibelius-Akatemian alumni hänkin.

Mentoreina alan kirkkainta kärkeä

Lukuvuoden mittainen mentorointiohjelma on toiminut vuodesta 2013 ja siihen on osallistunut yhteensä 118 opiskelijaa kaikista koulutusohjelmista sekä 97 mentoria eri taiteen aloilta. Mentoreiden joukko edustaa Suomen musiikkielämän kirkkainta kärkeä. Opiskelijoiden sparraajina ja rinnalla kulkijoina ovat toimineet mm. Kaija Saariaho, Johanna Rusanen-Kartano sekä Paavali Jumppanen. Moni mentori on osallistunut ohjelmaan useamman kerran, koska he ovat kokeneet tehtävän itselleen merkitykselliseksi. Viime vuosina opiskelijat ovat pyytäneet mentoreiksi myös muiden alojen asiantuntijoita, mikä kertonee heidän uudenlaisista tarpeistaan ja työelämätavoitteista.

”Haluan lämpimästi kiittää kaikkia upeita mentoreita, jotka ovat antaneet aikaansa, kuunnelleet ja kannustaneet opiskelijoitamme sekä jakaneet omaa tietotaitoaan ja elämänkokemustaan vuosien varrella. Työnne on ollut mittaamattoman tärkeää ja arvokasta!” Tuomikoski summaa.

Taideyliopiston strategian mukaisesti mentorointia halutaan lisätä yliopiston toiminnassa. Sibelius-Akatemian mentorointiohjelma tässä muodossa päättyy tähän lukuvuoteen. Uusista vastuista ja toteutustavoista neuvotellaan ja niisä tiedotetaan, kun päätöksiä on tehty.

Ohjelmassa mukana olleet aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita on julkaistu Taideyliopiston alumniblogissa.