Keväällä gallerioissa nähdään opiskelijoiden omia näyttelyitä

Kevätkaudella Exhibition Laboratoryssa nähdään opiskelijoiden omaehtoisia näyttelyhankkeita. Taideyliopiston Kuvataideakatemian toisessa kantakaupungin galleriassa Project Roomissa on esillä opintojaan viimeistelevien maisteriopiskelijoiden näyttelyitä. Odotettu Kuvan Kevät -maisterinäyttely järjestetään 6.5.-31.5.

Petri Summanen

Keväällä Exhibition Laboratoryssa nähdään Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden omaehtoisia näyttelyhankkeita. Taideopiskelijat käyttävät tilan ja tilaisuuden ja kiinnittävät huomion ajassamme puhuttaviin kysymyksiin, kuten muutokset ja muisti, kulttuurin ja kielen joskus pakottavakin vaikutus identiteettiin sekä yhteistyön monet mahdollisuudet niin taiteessa kuin sen kokemisessa. Myös ekologinen kriisi ja sen seuraukset taiteen tekemiselle saa huomion kevään näyttelyissä.

Kuvataideakatemian toisessa kantakaupungin galleriassa Project Roomissa on esillä opintojaan viimeistelevien maisteriopiskelijoiden näyttelyitä. Gallerioiden kevätkausi päättyy jälleen Kuvan Kevät-maisterinäyttelyyn 6.–31. toukokuuta.

Taideopiskelijat yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen muutoksen keskiössä

Exhibition Laboratoryn kevätkauden avaa 10.1.–2.2. Expanded Cinema-ryhmänäyttely, jonka on kuratoinut Kino Club, Kuvataideakatemian piirissä toimiva taiteilijakollektiivi. Työryhmä haluaa luoda tilaisuuksia katsella ja arvioida audiovisuaalisia taideteoksia ja käydä keskustelua niistä. Näyttely onkin hyvä tilaisuus tutustua liikkuvaa kuvaa eri tavoin hyödyntävien taiteilijoiden teoksiin.

Samaan aikaan gallerian yläkerrassa nähdään teoksia kahdelta maalarilta. Jonas Karénin ja Tuuli Kerättären taiteellista työskentelyä yhdistää halu tutkia maalausta materiaalilähtöisenä, pakkomielteisenä toimintana. Heille maalaaminen luo tilan, johon syventyessä voi tuntea vapautuvansa fyysisistä rajoitteista ja ehkä jopa kokea olevansa hetken ajan joku muu.

Helmi-maaliskuussa 14.2.–8.3. Exhibition Laboratoryn alakerran ottaa haltuunsa monitaiteinen näyttely Sculpture/hän for every body. Näyttely huomioi, miten yhteiskunnallinen liikehdintä ja ympäristökysymykset esiintyvät globaalissa tietoisuudessa ja pohtii samalla, miten taiteen opiskelijat voivat osaltaan vastata aikamme isoihin kysymyksiin, kuten esimerkiksi kielen ja kulttuurin joskus pakottavaankin vaikutukseen yksilöä ja ryhmiä muokkaavina voimina.

Näyttelyajan jakaa SASHAPASHA-taiteilijaduo, joka tutkii teoksissaan yhteistä ja yksityistä muistia, kulakki-järjestelmän jättämää historiallista traumaa ja neuvostoajan perintöä nykyajassa. Viisivuotissuunnitelman käsitteellä leikittelevän, nimellään Vienanmeren kanavaan viittaavan KANAVA-projektin teoksia on toteutettu eri puolilla Venäjää, ja nyt teoksia nähdään Exhibition Laboratoryn yläkerrassa. Sasha Rottsin ja Pavel Rottsin muodostamaa taiteilijaduoa kiinnostaa osallistava taide, kulttuuriantropologia, tekijyyden ja omimisen kysymykset ja uudet taideprojektien kehittämisen strategiat. Taiteilijat lähestyvät materiaaliaan leikkisästi, vaikka aiheet ovatkin usein vakavia.

Kuvataideakatemian Visiting Professor -ohjelmassa opettaa joka lukukausi ansioituneita kansainvälisiä taiteilijoita tai asiantuntijoita. Freedom of the Press-näyttelyprojektia ohjaa keväällä taidegrafiikassa opettava Ciara Phillips, kanadalaissyntyinen, Skotlannin Glasgow’ssa vaikuttava taiteilija, joka tunnetaan laajoista, erilaisten ryhmien yhteistyötä hyödyntävistä installaatioistaan. Näyttelyyn syntyy teoksia yhteistyössä opiskelijoiden kanssa osin myös näyttelyn aukioloaikana 18.3.–11.4. Yleisö pääsee seuraamaan työskentelyä galleriassa ja tarkastelemaan, millaisia uusia yhteistyön mahdollisuuksia taidegrafiikkaa tehdessä voi syntyä.

Kuraattori Chih Tung Linin ja taiteilija Kimmi Kimin organisoima Here Be Dragons-näyttely samaan aikaan gallerian yläkerrassa esittelee kolme taiteilijaa: Kimmi Kim, Yu Chuan Wang ja Sam Conlon. Näyttelyn nimi viittaa kartoittamattomaan alueeseen ja muistuttaa keskiaikaisesta tavasta piirtää mytologisia olentoja karttoihin merkitsemään tuntemattomia alueita.

Näyttelyn työryhmä pohtii muutoksia, jotka ovat seurausta kosketuksesta vieraaseen kulttuuriin ja ympäristöön. Maaston muotoja tai oman minän sopukoita tutkiessa olemassa oleva tieto tarkentuu, ja joskus se korvautuu kokonaan uudella ymmärryksellä. Näyttely seuraa taiteilijoiden henkilökohtaista ja taiteellista matkaa, jossa siirtyminen kulttuurista toiseen toimii muutoksen käynnistäjänä. 

Odotettu Kuvan Kevät valtaa toukokuussa Kuvataideakatemian kantakaupungin galleriat, ja näyttely laajenee jälleen myös omien gallerioiden ulkopuolisiin tiloihin. Näyttely on avoinna 6.5.–31.5., ja se esittelee runsaan katsauksen opintojensa viime metreillä olevien taiteilijoiden teoksiin. Lisätietoja ja taiteilijat julkistetaan kevään aikana.

Project Roomissa yksityisnäyttelyitä

Lönnrotinkadun Project Roomissa nähdään keväällä taidetta varsin omaäänisiltä nuorilta taiteilijoilta. Moni taiteilija on jo tuttu Kuvan Kevät -näyttelystä, nyt Project Roomin näyttelyssä voi nähdä laajemman kokonaisuuden taiteilijan teoksia.

Project Roomissa nähdään ensimmäiseksi Emma Luukkalan ja Iiri Poterin teoksia 10.1. alkaen. Luukkalan maalaukset käsittelevät arjen sotkua ja materiaalista perintöä kodin mittakaavassa, ja Iiri Poterin teokset puhuvat suhteista ja ympäristön odotusten vaikutuksesta yksilöön.

Ilai Elias Lehdon patriarkaatin vaaroista muistuttava jättiläisnallekarhuveistos sulatti näyttelyvieraiden sydämet viime Kuvan Keväässä. Tammi-helmikuun Moska-näyttelyssä 31.1.–16.2. Lehto lyöttäytyy yhteen niin ikään näyttelyn yleisön suosikin, Jussi Nykäsen kanssa, jonka teokset tulkitsevat persoonallisesti suomalais-ugrilaista mytologiaa. Molemmat taiteilijat ovat kiinnostuneita ekologisista kysymyksistä, ja näyttelyssä pohditaankin eri materiaalien arvostuksen määräytymistä ja taiteilijan toimintaa arvon muutoksen, tällä kertaa arvon palautuksen, mahdollistajana.

Helmi-maaliskuun vaihteessa 21.2.–8.3. galleriassa nähdään kahden taidegraafikon teoksia. Maria Erikson jatkaa taidegrafiikan menetelmien tutkimusta ja välineen uudelleen ajattelua. Risako Yamanoin töissä ilmenevät muistot, myytit ja rakkauden kaipuu. 

Ennen Kuvan Kevättä edeltävää ripustustaukoa galleriatilassa tilallisia kokeiluja tekevät Saija Kivikangas ja Timo Viialainen. Kuvan Keväässä 2019 nähdyn Saija Kivikankaan uusissa teoksissa taiteilijan huomio kiinnittyy maisterinäyttelyn tapaan ekologisiin materiaalivalintoihin, mutta myös siihen miten ja mihin tarkoituksiin materiaaleja käytetään. Timo Viialainen yhdistää tilallisissa teoksissaan veistotaidetta ja ääntä. 

Kevään luennot ja tapahtumat

Jo viidettä kertaa järjestettävän Saastamoinen Keynote -luennon puhujavieras on Latinalaisen Amerikan taiteen kansainvälisesti arvostetuimpiin tuntijoihin kuuluva, Brasilian Porto Alegressa järjestettävän Mercosul-biennalin vuoden 2020 pääkuraattori Andrea Giunta

Keynote-luento What We Can or Cannot See in Latin American Art järjestetään tiistaina 4.2. klo 18–20 Exhibition Laboratoryssa. Luento on englanninkielinen. Luennollaan Giunta käsittelee latinalaisamerikkalaisen taiteen kaanonin katvealueita. Latinalaisen Amerikan taide nähdään usein miehisenä ja valkoisena, kun taas naisten, alkuperäiskansojen ja afrikkalaistaustaisten tekemä taide jää varjoon.

Nouseviin teemoihin taiteessa ja yhteiskunnassa keskittyvät Prognostics-luennot jatkuvat myös keväällä Exhibition Laboratoryssa. Seuraa ilmoittelua!

Näyttelyihin liittyy erilaisia tapahtumia ja seminaaripäiviä, joista lisätietoja tulee kevään aikana. Kartalla pysyy seuraamalla Exhibition Laboratoryn verkkosivuja ja Kuvataideakatemian Facebookia. Exhibition Laboratoryn Instagram-tili on @exhibitionlaboratory.

Tervetuloa näyttelyihin ja tapahtumiin!

Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki

Project Room
Lönnrotinkatu 35, 00180 Helsinki

Näyttelyt avoinna ti–su klo 11–18. Suljettu maanantaisin ja ripustustaukojen aikana.
Vapaa pääsy. Lue lisää saavutettavuudesta täältä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia. 

Kuva: Saija Kivikankaan teoksia. Kuvaaja: Petri Summanen