Hitauden ylistys, musiikin voima ja kauneuden kaipuu – hiljenny jouluun lukemalla vuoden parhaat juttumme

Kokosimme vuoden parhaat artikkelit, kolumnit ja keskustelut juhlapyhien lukupaketiksi.

Laulaminen kuuluu jouluun – ja myös synnytyssairaalaan, saattohoitolaitokseen ja mielenosoitukseen. Musiikista on tutkitusti apua, kun käsittelemme surun, vihan ja pelon kaltaisia vaikeita tunteita. Lue artikkeli siitä, kuinka musiikki ­aut­taa kä­sit­te­le­mään tor­jut­tu­ja tun­tei­ta.  

Joko joulun kulutusjuhla ahdistaa? Tiedämme kaikki, ettei nykyinen elämäntapamme ole kestävä. Mutta mitä löydämme sen tilalle? Marraskuun Taidepisteessä hahmoteltiin toisenlaista olemisen tapaa, joka perustuisi kuluttamisen sijaan johonkin kestävämpään ja meidät onnellisemmaksi tekevään. Katso keskustelu Youtubessa. 

Vilahtiko syksy silmien ohitse hirveällä vauhdilla, kiireessä ja kieli vyön alla suorittaen? Joulu voi olla tervetullut pysähdys, mutta ehkä hitautta kannattaisi harrastaa ympäri vuoden. Kirjailija Laura Lindstedt kirjoittaa kolumnissaan siitä, kuinka asioiden tekeminen hitaasti, vaikeasti ja tehottomasti voi olla paitsi ihanaa, myös oikea vastavoima kyynisyydelle. Lue Lindstedtin kolumni.  

Mikä sinusta on kaunista? Onko taiteen oltava kaunista? Vai saako taide edes enää nykyään olla kaunista? Viime keväänä Taidepisteessä pohdittiin, millaisia jaettuja käsityksiä meillä on kauneudesta ja miten ne muuttuvat. Joulu on verraton ajankohta pysähtyä sen äärelle, mitä pidämme kauniina ja miksi. Katso keskustelu Youtubessa.

Taide on oiva tapa inspiroitua. Kuten Helsingin Sanomien jutussakin paljastettiin, on kuvataidenäyttelyiden avajaisissa käyminen seuraavan sukupolven suomalaisille muodinluojien must. Syynä voi olla paitsi näyttäytymisen halu, myös inspiraation hakeminen, sillä taiteesta on aina haettu ideoita vaatesuunnitteluun. Lue juttumme nykytaiteen roolista muodin innoittajana.  

Lisätärppi Ylen tarjonnasta: Syksyn aikana monet kiinnostavat asiantuntijamme olivat vieraana myös Kulttuuricocktail Livessä. Katso keskusteluja esimerkiksi kulttuurimme militarisoitumisesta, tekoälyn tekemästä taiteesta tai turvallisesta tilasta esittävässä taiteessa. Syksyn jaksot Yle Areenasssa.  

Haluatko lukea lisää?