DocMus-tohtorikoulun juhlajulkaisu esittelee Sibelius-Akatemian tohtorikoulutuksen historiaa ja nykypäivää

Kansainvälisesti arvostettu ja uraauurtava Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulutus tuottaa ammattilaisia vaativiin taiteen, tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin. Vuonna 2020 tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Sibelius-Akatemiasta valmistuivat ensimmäiset musiikin tohtorit. Syksyyn 2020 mennessä heitä oli valmistunut lähes 230. Sen kunniaksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulu on julkaissut teoksen, joka tarjoaa tutkimusartikkeleita sekä muistoja kansainvälisestikin ainutlaatuisen koulutuksen matkan varrelta. .

  • Vuosien varrella paljon on muuttunut. Sibelius-Akatemiasta on esimerkiksi tullut osa Taideyliopistoa, ja tohtorikoulutuksellamme on tänä päivänä entistä laajempi akateeminen viitekehys. Tämän julkaisun tarkoituksena on tarjota katsaus Sibelius-Akatemian monipuoliseen ja laajaan tieteelliseen ja taiteelliseen tutkimustoimintaan, kertovat kirjan toimittajat varadekaani Juha Ojala ja professori Lauri Suurpää.

Teos Musical Performance in Context: A Festschrift in Celebration of Doctoral Education at the Sibelius Academy sisältää kymmenen tutkimusartikkelia. Ne käsittelevät eri tavoin musiikin esittämiseen liittyviä teemoja: historian ja musiikin esittämisen välisiä suhteita, musiikkiteoksia analyysin, pedagogiikan ja esittämisen näkökulmista sekä erilaisia tapoja luoda ja kokea musiikkiesityksiä. Kirjoittajat ovat tohtorikoulun nykyisiä tai entisiä opettajia tai tutkijoita ja taiteilijoita, jotka ovat tehneet Sibelius-Akatemian kanssa yhteistyötä: Robert S. Hatten, Matti Huttunen, Mieko Kanno, Sam Hayden, Anne Kauppala, Tuire Kuusi, Ivan Jimenez, Matthew Schulkind, Tomi Mäkelä, Juha Ojala, Peter Peitsalo, Lauri Suurpää sekä Giovanni Verrando.

Asiantuntija-artikkelien lisäksi teoksessa on kaksi johdantotekstiä, joissa Sibelius-Akatemian tohtorikoulutuksen alkuvaiheiden avainhahmot Kari Kurkela ja Lassi Rajamaa avaavat koulutuksen lähtöajatuksia ja alkutaivalta.

  • Esimerkkejä taidealojen tohtorikoulutuksista löytyi vain Yhdysvalloista. Suomalaiseen koulutussysteemiin suoraan sovellettavaksi ne eivät kuitenkaan sopineet. Vuonna 1990 valmistuneet ensimmäiset Sibelius-Akatemian musiikin tohtorit antoivat suuntaviivoja sille, miten tohtorintutkinnon taiteellinen ja tieteellinen osuus voivat istua yhteen, Rajamaa kertoo.

Nyt julkaistussa juhlateoksessa Raimo Sariola, Gustav Djupsjöbacka, Cecilia Oinas, Annikka Konttori-Gustafsson ja Päivi Järviö kertovat myös henkilökohtaisia muistojaan koulutuksen vaiheista.

Lisätietoja

Tutkimuksesta vastaava varadekaani Juha Ojala juha.ojala@uniarts.fi
Professori Lauri Suurpää lauri.suurpaa@uniarts.fi