Yhteisöllistä opiskeluaikaa ”Kuopion kuplassa”

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö juhlii 60-vuotista kirkkomusiikin koulutusta 1.-3.11.2020. Taideyliopisto julkaisee kolme Kirkkomusiikki-lehden lokakuun 2020 numerossa ilmestynyttä artikkelia, jotka valottavat Kuopion kirkkomusiikkikoulutuksen historiaa ja nykypäivää. Tämä artikkeli on sarjan kolmas ja viimeinen osa.

Kirkkomusiikin opiskelijoita Kuopion musiikkikeskuksen lied- ja oratoriostudiossa
Kristian Saarinen Kirkkomusiikin opiskelijoita Kuopion musiikkikeskuksen lied- ja oratoriostudiossa

Miltä kirkkomusiikin opinnot Kuopiossa näyttävät nykyopiskelijoiden näkökulmasta? Ajatuksia opinnoista kertoivat kolmannen vuoden opiskelija Sanna Saarenpää ja viidennen vuoden opiskelija Jan Dekker.

Opinnot tuovat Kuopioon

”Minulla oli lukion jälkeen urasuunnitelmanani, että olisin ollut jonkun aikaa sotilasuralla, jonka jälkeen olisin vanhempana kouluttautunut kanttoriksi”, kertoo Jan Dekker.

”Varusmiespalveluksen jälkeen tulin siihen lopputulokseen, ettei sotilasura ollutkaan minua varten, jolloin hakeuduinkin suoraan opiskelemaan kirkkomusiikkia. Opiskelupaikkakunnaksi Kuopio valikoitui siksi puhtaasti käytännön syistä. Ensinnäkin se on lähempänä kotipaikkakuntaani Oulua, toiseksi en viihtyisi asua Helsingissä, Kuopiossa asuinolosuhteet ovat paremmat ja luonto lähempänä.”

Kirkkomusiikkia voi opiskella Suomessa tällä hetkellä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja Kuopiossa. Ruotsinkielinen Yrkeshögskola Novia Pietarsaaressa tarjoaa monimuoto-opintoja kirkkomusiikkiopiskelijoille ammattikorkeakoulutasolla. Tampereen ja Oulun seudun ammattikorkeakouluissa kirkkomusiikin opetus on päättymässä eikä uusia opiskelijoita oteta enää sisään.

”Kun opinnot Oulun ammattikorkeakoulun kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdossa alkoivat tulla päätökseen, oli luonnollista lähteä jatkamaan opintoja Sibelius-Akatemiaan”, kertoo Sanna Saarenpää.

”En kokenut Oulusta valmistuessani olevani vielä valmis työskentelemään kanttorina. Hakuvaiheessa oli mahdollista valita joko Helsingin tai Kuopion yksikön väliltä, tai antaa yliopiston valita puolestasi. Minä annoin yliopiston valita ja päädyin Kuopioon, enkä ole katunut päivääkään. Vaikka kulkuyhteydet kotipuoleen eivät ole maailman parhaimmat”, nautin Kuopion ympäristöstä.

Yhteisellä matkalla

Kirkkomusiikkiopiskelijoiden keskuudessa Kuopiossa vallitsee erinomainen yhteishenki. Sanna Saarenpään mielestä opinnoissa parasta on opiskelijayhteisö:

”Autamme ja tuemme toisiamme matkalla, joka on kaikilla niin kovin erilainen mutta jollain tapaa samanlainen. Kussakin oppilaitoksessa on aina omat opiskelijayhteisönsä, mutta yleensä ne rajoittuvat koskemaan aina yhtä vuosikurssia kerrallaan. Kuopiossa on mielestäni vuosikurssit ylittävää yhteisöllisyyttä, mikä yhdistää opiskelijoita ihan eri tavalla.”

Sibelius-Akatemian Kuopion opiskelijoilla on ainejärjestö SAKKO ry, joka järjestää opiskelijoiden tapahtumia. Viime vuoden aikana on ehditty viettää perinteiset fuksiaiset ja pikkujoulut, konsertoida Klassista kasiin -konserttisarjan puitteissa sekä rentoutua hyvinvointi-illoissa vanhassa pappilassa.

Myös Jan Dekker nostaa esille ”Kuopion kuplan”:

”Kaikki opiskelijat tuntevat toisensa ja ovat hyviä kavereita keskenään. Keneltä tahansa voi pyytää apua ja kenen tahansa viereen voi mennä ruokalassa istumaan. Toimistoon tai ainejohtajan juttusille voi noin vain mennä hoitamaan asiansa ilman ajanvarauksia. Meillä on täällä opiskelijoina todella monipuolisesti erityyppisiä ihmisiä, mutta silti kaikki mahtuvat joukkoon. Jokapäiväinen koulunkäynti on niin yhteisöllisyyden läpitunkemaa, ettei sitä edes tule ajatelleeksi.”

Sanna Saarenpää on huomannut tulleensa osaksi jopa ylisukupolvista ryhmää:

”Toisia Kuopiossa opiskelleita kohdatessa on ilo huomata, miten heidän silmänsä syttyvät, kun opiskelumuistot palaavat heille mieleen. Kuopion yksikkö kirkkomusiikkikoulutuksineen on ollut monelle tärkeä osa elämää.”

Teksti: Jonna Aakkula

Artikkeli on julkaisu alun perin Kirkkomusiikki-lehdessä 3/2020: https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/kirkkomusiikki

Kuopion kirkkomusiikkikoulutus 60 vuotta

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö juhlii 60-vuotista kirkkomusiikin koulutusta 1.-3.11.2020. Juhlavuoden kunniaksi Kuopion Musiikkikeskuksessa ja tuomiokirkossa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. Linkki tapahtumiin.

Aiempaa uutisointia