Viisi kysymystä taiteen keräilystä – haastattelussa Seppo Fränti

Seppo Fränti on taiteen keräilijä, jonka kokoelmalahjoituksesta koottu näyttely avautuu Kiasmassa maaliskuussa 2020​.

Seppo Fränti, taustalla taidemaalauksia
Pirje Mykkänen/Kansallisgalleria

Mistä taiteen ostaminen kannattaa aloittaa, jos ei tunne nykytaidetta? 

Kannattaa vain seurata sydäntään. En suosittele trendien seuraamista tai sen miettimistä, mitä muut ajattelevat, vaan sitä, että ostaa sellaista taidetta, josta itse pitää.   

Onko ok ostaa taidetta sen perusteella, mikä sopii asunnon sisustukseen?

En itse ostaisi taidetta kotini sisustuksen mukaan. Totta kai teoksen kokoa voi miettiä, mutta en ostaisi taidetta vaikkapa sohvan värin mukaan. Uskon, että jos ostaa taidetta, josta aidosti pitää, se sopii myös ostajan kotiin. Sitä paitsi hyvä taide sopii kaikenlaiseen sisustukseen!   

Millaisella budjetilla pääsee alkuun, Eli minkä hintaisia nuorten, ei vielä kovin tunnettujen suomalaistaiteilijoiden työt yleensä ovat?

Jos aloittaa vaikkapa opiskelijoiden töiden ostamisesta, voi päästä alkuun hyvin edullisesti. Jo muutamalla satasella voi löytää mielenkiintoisia töitä.   

Voiko taideteoksen hinnasta tinkiä?

Taidemyyjäisissä voi hyvin koettaa tinkiä! Etenkin jos ostaa useita töitä samalta taiteilijalta. Tinkiminen ei ole halventavaa tai loukkaus taiteilijaa kohtaan.  

Uskaltaako taidetta ostaa lahjaksi, jos ei tunne lahjan saajan makua?

Minusta se on kyllä vaikeaa. En usko, että vieraalle ihmiselle osaa valita teosta, joka koskettaisi häntä. Mutta jos tunnet lahjan saajan erittäin hyvin, niin miksipä ei!

Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidemyyjäiset 13.–15.12.2019 Pe 15–20, la-su 11–18. Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi joulukuun Image-lehden välissä.