Ilya Orlov palkittiin merkittävällä taiteellisen tutkimuksen apurahalla

Taidesäätiö Meritan 22 000 euron apuraha ensimmäistä kertaa Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtoriopiskelijalle

Ilya Orlov katsoo kameraan mustavalkoisessa kuvassa. Kuvan taustalla on huone, jossa ihmisiä ja suuri kynttiläkruunu katossa.
Semyon Motolianets Ilya Orlov.

Taidesäätiö Meritan ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteistyössä jakama apuraha ansioituneelle taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijalle on myönnetty Ilya Orloville.

Ilya Orlov (s. 1973) on taiteilija ja tohtoriopiskelija, joka luotaa työssään venäläisen avantgarden perinnettä ja uudelleenarvioi avantgardistisen taiteellisen toiminnan merkitystä tänään. Valintalautakunnan mukaan hän on edistynyt tohtoriopinnoissaan esimerkillisen määrätietoisesti ja rikastuttanut Taideyliopiston taiteellisen tutkimuksen yhteisöä syvällisellä venäläisen kulttuurin tuntemuksellaan.

”Palkinnon antaminen tohtorikoulutettavalle tukee hienolla tavalla taiteilijuuden ja taiteellisen tutkimuksen yhdistämistä”, sanoo Taidesäätiö Meritan asiamies Anu Kehusmaa ja jatkaa, että palkinto on myös kunnianosoitus Taideyliopiston työlle taiteellisen tutkimuksen kansainvälisenä edelläkävijänä ja kehittäjänä.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Jan Kaila pitää säätiön päätöstä tuen kohteesta uraauurtavana. ”Taiteellista tutkimusta on tähän asti tuettu suhteellisen vähän, joten Taidesäätiö Meritan avaus on erittäin tervetullut.”

Taidesäätiö Meritan apuraha on suuruudeltaan 22 000 euroa, ja se jaettiin yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa nyt neljättä kertaa. Tänä vuonna se annettiin ensimmäistä kertaa Kuvataideakatemian tohtorikoulutettavalle. Uudelleen suunnatun apurahan tarkoitus on rohkaista suorittamaan tohtorintutkintoa ja luoda pohjaa tutkinnon jälkeiselle työlle taiteellisen tutkimuksen parissa.

Palkinnon saaja julkistettiin 8.5.2019 Taideyliopiston Venetsian tutkimuspaviljongin avajaisissa. Tutkimuspaviljonki tuo esiin taiteellisen tutkimuksen näkökulmia maailman tunnetuimman nykytaidetapahtuman, Venetsian biennaalin, yhteydessä.

”Palkinto on osoitus Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtoriohjelman nauttimasta arvostuksesta”, sanoo Ilya Orlov. ”Olen erittäin kiitollinen saadessani tämän arvokkaan palkinnon ja haluan käyttää tilaisuuden hyväkseni kiittääkseni kollegoitani kritiikistä, sukkeluuksista, avarakatseisuudesta, tuesta ja ystävyydestä sekä siitä, että he ovat ottaneet minut osaksi yhteisöään. ”

Valintalautakuntaan kuuluivat professori Heikki Hanka, Taidesäätiö Meritan asiamies Anu Kehusmaa, dekaani Jan Kaila ja professori Mika Elo Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Palkinto jaetaan vuosina 2019–2021 ansioituneelle Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtoriopiskelijalle. Vuosina 2016–2018 palkinto annettiin lahjakkaalle ja kehittymiskykyiselle Kuvataideakatemian maisteriopiskelijalle, viimeisimpänä biotaiteilija Lilli Haapalalle.

Lisätiedot:

Reeta Holma, viestinnän asiantuntija, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, 045 657 9347, reeta.holma@uniarts.fi

Anu Kehusmaa, Taidesäätiö Meritan asiamies, 041 4377566, anu.kehusmaa@artmerita.fi