Teatterikorkeakoulun Alumnit ry

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry - Föreningen Teaterhögskolans Alumner rf

Liity alumniyhdistykseen! 

Alumniyhdistys suunnittelee ja järjestää taiteilijatapaamisia, tilaisuuksia, alumnimatkoja ja alumniklubeja.

Yhdistyksen säännöt   pdf-tiedostona.

Yhdistyksen hallitus kokoontuu noin kymmenen kertaa vuoden aikana. Hallituksen puheenjohtajana toimii kaksivuotiskauden 2018-2020 Taisto Oksanen. Yhdistyksen sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi on nimitetty 27.8.2019 alkaen projektipäällikkö Susann Vainisalo.

Yhdistyksen kokous järjestettiin 25.4.2019. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja valittiin hallituksen jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle.Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat vuonna 2019  Leena Havukainen, Kirsikka Moring, Kristiina Repo, Ville Sandqvist, Ritva Siikala ja Sinikka Sokka.Varajäsenet ovat Kimmo Alakunnas ja Raija Vuorio.

Vuoden 2018 alumniksi valittiin näyttelijä Sue Lemström. Lue lisää: http://www.uniarts.fi/uutishuone/teatterikorkeakoulun-vuoden-alumni-sue-lemström 
Vuonna 2019 valitaan Taideyliopiston eri taidealoja edustavat kolme Vuoden alumnia, jotka julkistetaan lukuvuoden avajaistilaisuudessa 2.9.2019.

Seuraava alumniklubi syyskaudella 2019

 

Vuoden 2019 menneet alumniklubit  

  • maanantaina 8.4.2019 klo 18-21 alumniklubikeskustelun aiheena oli musiikkiteatteri otsikolla MITÄ ON MUSIIKKITEATTERI?
    Paikka TeaK auditorio 1.
    Musiikkiteatterista keskustelemassa Taisto Oksasen ja Sinikka Sokan johdattelemina olivat Jussi Tuurna, Markku Luuppala ja Marjo Kuusela. Yleisön joukosta kuultii lukuisa puheenvuoroja ja kommentteja mm. Kaj Chydenius, Eeva Kontu, Iiro Rantala, Monna Kamu, Annamari Kähärä, Riitta Keränen.Musiikkiteatteri NYT -ryhmä esiintyi, säestäjänä Eeva Kontu.Tilaisuus taltioitiin ja se on katsottavissa vimeossa:.​https://vimeo.com/330311939
  • alumniklubisarjasssa Taide ekokriisin aikakaudella?  17.2.2019 TeaK torilla. Keskustelun alustivat Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki ja BIOS -tutkimusyksikön sekä Mustarinda-seuran perustajajäsen, taiteilija Antti Majava. Tämän jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu, johon osallistuivat Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Sanna Ryynänen, näytelmäkirjailija Laura Gustafsson ja e l i n v o i m an kirjoittaja, dramaturgi Ilja Lehtinen. Keskustelun moderaattoreina toimivat Teatterikorkeakoulun ohjauksen professori Saana Lavaste ja Greenpeacen Sini Harkki. Keskustelu striimattiin ja tallenne löytyy täältä:https://www.youtube.com/watch?v=iCHcGcfW9_M

    Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä ohjauksen ja dramaturgian koulutusohjelmien kanssa. Keskustelun teemat nousevat Ilja Lehtisen ja Tuomas RInta-Panttilan esityksestä e l i n v o i m a, jonka uusintaesitykset TeaKissa 16.-20.2.2019

  • tammikuun alussa toteutui alumniklubisarjassa Lux Helsinki -valoteosten esittely: Lux Helsinki -festivaalin kuraattori Ilkka Paloniemi esitteli vuoden 2019 festivaalin valoteoksia ja niiden taustoja.

Vuoden 2018 toteutuneet alumniklubit

Joulukuussa järjestettiin Lavaklubilla perinteinen lauluilta, Teatteriväen kauneimmat joululaulut, nyt jo kuudennen kerran. Laulujen sanat nähtävänä seinällä, esilaulajina näyttelijäntaiteen maisteriopiskelija Katariina Lantto ja näyttelijä Taisto Oksanen. Kaikkia laulajia säesti Lasse Hirvi. Samassa tilaisuudessa julkistettiin Vuoden alumni 2018: näyttelijä Sue Lemström.

Marraskuussa alumniklubi Mitä taiteellinen tutkimus tekee taiteelle? toteutettiin yhteistyössä TeaKin esittävän taiteen tutkimuskeskuksen (Tutke) kanssa. Aiheesta keskustelemassa olivat Julius Elo, Anu Koskinen,Soile Lahdenperä ja Pessi Parviainen. Keskustelun vetäjinä toimivat Jonna Strandberg ja Leena Rouhiainen.Keskustelua ei taltioitu.

Lokakuun alumniklubin otsikkona oli VALTA, VASTUU JA VAIKENEMINEN ESITTÄVISSÄ TAITEISSA
Panelisteina olivat Ruusu Haarla, Jarkko Partanen ja Tiina Pirhonen ja keskustelua johdatteli alumniyhdistyksen hallituksen jäsen Ville Sandqvist.
Keskustelu taltioitiin ja se tulee nähtäville vimeoon. Linkki taltiointiin https://vimeo.com/294999165

Syyskuussa alumniklubi ORJATSALO - legendaarinen näyttelijä ja "rosvopäällikkö"
Suomen värikkäin, palvotuin ja kiistellyin näyttelijä, tulisieluinen Aarne Orjatsalo (1883-1941) astui keskellemme tarinoissa sisällissodan kauhuista ja Englantiin, Kanadaan ja Amerikan ihmemaahan suuntautuneista pakomatkoistaan.Orjatsalon pojanpoika, ohjaaja Jotaarkka Pennanen kertoi tutkimuksistaan ja kirjastaan Orjatsalo - Taiteilija politiikan kurimuksessa.
Keskustelu taltioitiin ja se tulee nähtäville vimeoon. Linkki taltiointiin https://vimeo.com/291431590

Huhtikuussa toteutui alumniklubi: Tanssintoimijat valintojen äärellä: Mitä? Kenelle? Missä?  yhteistyössä Taideosuuskunta Apinatarhan kanssa.
Yhteiskunnan vallitseva politiikka vaikuttaa tanssikentän toimintaedellytyksiin. Millaisten valintojen äärellä yksittäinen tanssitaiteilija on?
Mitä on valintojen positiivinen vire? Entä miltä näyttävät tämän taiteilijan seuraavat 20-30 vuotta?
Tilaisuuden aluksi nähtiin Reetta-Kaisa Ilesin koreografiasta Hiljaiset tunteet tehty dokumentti, jonka on toteuttanut Teemu Kyytinen.
Keskustelijoina olivat taiteen akateemikko, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, professori Ari Tenhula, tanssitaiteilijat Jarkko Mandelin (Kinetic Orchestra/Apinatarha), Panu Varstala (Apinatarha) ja Reetta-Kaisa Iles (Tsuumi).
Keskustelun veti tutkija, tanssitaiteen tohtori Isto Turpeinen (Tanssin hyvä -tutkimus ja Artsequal -tutkimushanke)

Maaliskuussa alumniklubi toteutettiin Kansallisteatterin Lavaklubilla yhteistyössä STOD ry:n kanssa. Mukana ohjaajat Ralf Långbacka, Hanna Kirjavainen, Piia Peltola, Janne Saarakkala ja Eino Saari.
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka veti keskustelun. Keskustelutilaisuutta ei taltioitu.

Helmikuussa keskusteltiin VOS-lakiuudistuksesta otsikolla Kuinka meidän käy – VOS ehdotus julki
Keskusteluun osallistuivat OKM ylijohtaja Riitta Kaivosoja, teatterinjohtaja Miko Jaakkola Kotkan kaupunginteatterista,  teatterinjohtaja ja näyttelijä Angelika Meusel Rakastajat-teatterista Porista, TTT taiteellinen johtaja Maarit Pyökäri Tampereelta, Glims&Gloms taiteellinen johtaja Tuomo Railo Espoosta, Taideyliopiston vararehtori Paula Tuovinen  sekä muita esittävän taiteen kentän toimijoita. Puheenjohtajana toimii alumniyhdistyksen hallituksen jäsen, TeaK yhteisen opetuksen keskuksen johtaja Ville Sandqvist.Keskustelu taltioitiin ja sen voi nähdä vimeossa: 
https://vimeo.com/256053361

Tammikuussa alumniklubilla keskusteltiin otsikolla ELÄMÄ JA HENKI - KAUANKO NYT ON AIKAA? Keskustelijoina kosmologi Syksy Räsänen, piispa Teemu Laajasalo ja ohjaaja Leea Klemola. Kirsikka Moring toimi tilaisuuden vetäjänä. Auditorio on täynnä keskusteluun osallistuvaa yleisöä.Keskustelua ei taltioitu.
 

Alumni ja alumniyhdistyksen jäsenyys

Alumniksi tullaan valmistumisen myötä, mutta alumniyhdistykseen pitää itse hakeutua. Teatterikorkeakoulun alumniyhdistyksen jäsenyyttä haetaan nettisivulla olevan yhteystietolomakkeen kautta tai ottamalla yhteyttä yhdistyksen sihteeriin tai hallituksen jäseniin.   Yhdistyksen jäsenyyttä voivat hakea kaikki, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt ja jotka ovat opiskelleet, työskennelleet tai edelleen työskentelevät vakituisessa työ- tai virkasuhteessa Teatterikorkeakoulussa tai sitä edeltävissä alan oppilaitoksissa.

Teatterikorkeakoulun alumneja ovat kaikki Teatterikorkeakoulun entiset tutkinto-opiskelijat tai Teatterikorkeakoulua edeltäneiden oppilaitosten kurssimuotoiseen koulutukseen hyväksytyt opiskelijat.

Alumniyhdistyksellä on kaksi kunniajäsentä:  presidentti Tarja Halonen on vastaanottanut kunniajäsenyyden tammikuussa 2011. 
Alumniyhdistyksen toinen kunniajäsen on Vuoden alumniksi 2011 nimetty näyttelijä Seela Sella. 

Jäsenmaksu
Varsinaisen jäsenen jäsenmaksu on edelleen 20 €/vuosi. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostitse touko-kesäkuussa jäsenistölle. 
 

Miksi kannattaa liittyä alumniyhdistykseen? 

Osallistuminen yhdistyksen toimintaan on oiva tapa verkostoitua kentällä aktiivisesti toimivien henkilöiden kanssa. Yhdistyksen jäsenille tiedotetaan paitsi yhdistyksen järjestämistä tilaisuuksista myös TeaKin kiinnostavista vierailuluennoista ja muista tapahtumista.

Vuoden alumni
Alumniyhdistyksen jäsenet voivat ehdottaa Vuoden alumnia, yleensä syksyisin. Vuosina 2011-2018 Vuoden alumnin valitsi ja julkisti Teatterikorkeakoulun Alumnit ry. Vuodesta 2019 alkaen valitaan Taideyliopiston Vuoden alumni(t), ehdokkaiden valinnassa kuullaan alumniyhdistyksen jäsenistöä ja hallitusta.

2018 näyttelijä Sue Lemström
2017 professori, puheen lehtori Malla Kuuranne
2016 näyttelijä Taisto Reimaluoto 
2015 koreografi Ervi Sirén
2014 äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo
2013 ohjaaja Hanna Kirjavainen & teatterinjohtaja Miko Jaakkola
2012 ohjaajat Milja Sarkola & Pauliina Feodoroff
2011 näyttelijä Seela Sella

 

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry - Föreningen Teaterhögskolans Alumner rf

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
PL 20, 00097 Taideyliopisto

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry - Föreningen Teaterhögskolans Alumner  rf perustettiin huhtikuussa 2010. 
Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 14.12.2010.
Yhdistyksessä on vuoden 2018 alkaessa yli 220 jäsentä.

Y-tunnus 2384928-5

Yhdistyksen pankkitili on Säästöpankki Nooassa. Kysy lisää rahastonhoitajalta.