Photo: Tommi Tuovi / Otavamedia

Uusin IssueX porautuu uskoon

Taideyliopiston IssueX-lehden tuore numero käsittelee uskoa. Avausjutussa pastori ja kuvataiteilija Ilkka Sariola, säveltäjä Kaija Saariaho ja koreografi Jarkko Partanen keskustelevat taiteesta, uskosta ja pyhästä.  Toisessa pääjutussa Miika Luoto pohtii uskoa taiteen ehtona.

Mukana on jälleen teoksia Taideyliopistosta. Kansijutussa vieraillaan Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin ja Teatterikorkeakoulun yhteisellä kirkko ja performanssi -kurssilla. Lehdessä tutustutaan myös Nötön soivaan kiveen, jota muinaiset suomalaiset ovat kolkutelleet. Kivestä löytyy 16 eri soittokuoppaa ja muun muassa kirkas kolmisointu F1-A1-C2-F2.

Ray Langenbachin teoksessa taitelija ryhtyi noudattamaan uskontoa, jota hän oli aiemmin pitänyt elämäntyylilleen ja vakaumukselleen vieraana. Hän kääntyi mormoniksi ja esitti viiden vuoden aikana sarjan mormonismin kosmologiasta kertovia esityksiä.

Henkilökuvissa haastatellaan Kastehelmi Kollania, joka on suomalais-saksalainen kuvataiteilija ja muslimi, sekä kanttoriksi opiskelevaa Martina Brunellia.

Lehden käännösartikkeleita ovat Martin Heideggerin Sikstiiniläismadonnasta sekä Roger Scrutonin Maailman sielu.

Vavahduttavista taidekokemuksistaan kertovat lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak ja museonjohtaja Selma Green.

Polemiikissa kohtaavat flow’n äärellä näyttelijäntyön professori Hannu-Pekka Björkman ja jazzmuusikko Raoul Björkenheim.

Lehden kirjoittajina ovat muun muassa taidemaalari, Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen ja koulujen musiikkivalintoja tutkiva tohtoriopiskelija Alexis Kallio.

IssueX:n aiheet nousevat Taideyliopiston toiminnasta: Kuvataideakatemiassa, Sibelius-Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa tehtävästä taiteesta, tutkimuksesta ja koulutuksesta.

Lehden voi lukea verkossa osoitteessa www.issuex.fi.

Asiasanat