Uudessa antologiassa tarkastellaan feminismiä taiteen, politiikan ja filosofian kautta

Taideyliopiston Kuvataideakatemian julkaisusarjassa ilmestynyt tuore teos Objects of Feminism (toim. Maija Timonen ja Josefine Wikström) on kokoelma tekstejä, joissa kahdeksan kirjoittajaa lähestyy feminismiä taiteellisista, filosofisista ja poliittisista näkökulmista. Tekstien katalysaattorina toimii joustava käsite objektista, jonka kautta kirjoitusten keskeiset ajatukset ja energiat kulkevat. Asettamalla objektin eräänlaiseen katoavan välittäjän asemaan, kirja yrittää artikuloida sen ja feminismin suhdetta uudesta näkökulmasta. 

Nina Power kyseenalaistaa tekstissään objektin keskeisen roolin feministisissä diskursseissa ja ehdottaa sen tilalle tyhjyyden feminismiä. Hannah Proctor kirjoittaa Charlotte Cordayn kallosta ja Ulrike Meinhofin aivoista, ja kuinka kummatkin objektit ovat toimineet eri ideologioiden välikappaleina, mutta myös piilotettujen historioiden kantajina. Maija Timosen tekstissä päänsiirtoleikkaus toimii äärioikeiston nousun metaforana, ja hän pohtii tätä sosiaalisen kehon irvikuvaa eräänlaisen puoliksi toteutuneen ekstaasin näkökulmasta – sen ruumiillisen kieltäymyksen. Cara Tolmie kuvailee performanssia, jossa laulujen fragmentit toimivat materiaalisina hoivan välikappaleina. Lizzie Homersham puolestaan kirjoittaa sydämistä, koti-ikävästä ja tunteiden esineellisyydestä. Hannah Black on kirjoittanut runon lukemattomista naisista.

Josefine Wikström kritisoi kirjassa viime vuosina taidekonteksteissa suosituksi tullutta Object Oriented Ontology -filosofista suuntausta, ja pohtii miten feministinen taide voisi toimia tämän objektidiskurssin vastapainona. Rose-Anne Gush analysoi antologiassa Elfriede Jelinekin kirjaa ”Die Liebhaberinnen” ja sitä miten Jelinekin käyttämä kieli tuo esille kirjan hahmoille tarjolla olevien kohtaloiden esineellisyyden, kyseenalaistaen niiden ‘luonnollisuuden’.

Antologian ovat toimittaneet Lontoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, kirjoittaja ja tutkija Maija Timonen sekä Tukholman Taideyliopiston taiteen teorian lehtori Josefine Wikström.

Objects of Feminism -antologian alkuinspiraationa toimi Maija Timosen järjestämä ohjelmakokonaisuus vuonna 2015 Kuvataideakatemian Tutkimuspäivillä Helsingissä. Antologia ilmestyy englanninkielisenä.

Kirjaa myydään Taideyliopiston verkkokaupassa sekä Kuvataideakatemian kirjastossa, Elimäenkatu 25 A, 00510 Helsinki.

Verkkokauppa: https://shop.unigrafia.fi/publisher/taideyliopisto/
 

Tiedustelut: Tutkimuskoordinaattori Michaela Bränn;

Objects of Feminism. Taideteoreettisia kirjoituksia Kuvataideakatemiasta (10)
ISSN 2343-1008

ISBN 978-952-7131-32-9 (painettu)
ISBN 978-952-7131-33-6 (pdf)

Toimittajat: Maija Timonen ja Josefine Wikström
Taitto: Erik Hartin and Moa Parup
Paino: Aldgate Press, Lontoo, 2017
Julkaisija: Taideyliopiston Kuvataideakatemia