Taideyliopiston viides lukuvuosi käynnistyi Musiikkitalossa

– Yliopistomme on pirteä esikoululainen, vielä matkansa alussa, totesi rehtori Jari Perkiömäki Taideyliopiston lukuvuoden avajaisissa perjantaina 1. syyskuuta.

Musiikkitalon konserttisalissa kuultiin musiikkia Sibelius-Akatemian barokkiorkesterin yhtyeeltä sekä Folk Big Bandilta. Puheenvuoron pitivät rehtori Jari Perkiömäki, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, sekä Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Lauri Grünthal.

Avajaisissa kuulluissa puheissa pohdittiin taiteen merkitystä yhteiskunnassa.

– Kun Suomessa ja Euroopassa käydään kiivasta keskustelua rajoista, turvallisuudesta ja suvaitsevaisuudesta, on helppo nähdä miksi taidetta tarvitaan juuri nyt. Taide avaa mahdollisuuden kokemuksille ja keskusteluille menneestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Kun puhumme taiteesta, puhumme myös Taideyliopistosta, Perkiömäki sanoi.

Myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Lauri Grünthal muistutti taiteen roolista juhlavuottaan viettävässä Suomessa.

– Ilman taidetta ei 100-vuotiasta Suomea olisi varmaan olemassa.

Rehtori Jari Perkiömäki painotti myös opetuksen ja tutkimuksen välistä vuorovaikutusta Taideyliopistossa.

– Vaikka Taideyliopiston toiminta painottuukin vahvasti koulutukseen – onhan vastuullamme useimpien taidealojen taiteilijoiden ylin koulutus maassamme – ei olisi kuitenkaan mielekästä luopua Taideyliopistossa tehtävästä tutkimuksesta ja sen jatkuvasta kehittämisestä. Taiteellisella ja taiteilijalähtöisellä tutkimuksella on oma erityinen merkittävyytensä ja tehtävänsä.

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen tuki rehtorin ajatusta.

– Tutkimus on keskeinen osa Taideyliopiston tehtävää tulevaisuudessakin.

Lehikoinen myös korosti Taideyliopiston roolia taide-elämän uudistajana ja tulevien taiteilijasukupolvien kasvattajana.

Puheenvuorojen jälkeen yleisö pääsi tutustumaan opiskelijoiden taiteeseen Musiikkitalon muissa tiloissa. Tarjolla oli mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden musikaalisikermä Stephen Sondheimin musiikista. Lisäksi esillä oli Kuvataideakatemian opiskelijoiden taidegrafiikan näyttely ja videoinstallaatioita. Yleisön seurattavissa oli myös Sibelius-Akatemian opiskelijoiden avoimet oopperaharjoitukset sekä muita tauotta pyöriviä musiikkiesityksiä.

Lue rehtorin avajaispuhe.