Photo: Johanna Stenman

Suomenruotsalaiset koululaiset ja opiskelijat kutsuttiin monipuoliseen konserttiin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) järjestävät tänä syksynä konsertin Suomen ruotsinkielisille kouluille. Ohjelmassa on suomenruotsalaista kansanmusiikkia, jazzia ja taidemusiikkia, ja artistit saavat esiintyä täysille katsomoille.

Konsertti Vägen hem – en vandring i finlandssvenska tonlandskap esitetään lokakuussa ja marraskuussa ja se on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Konsertti järjestetään neljä kertaa Helsingin Musiikkitalossa ja kolme kertaa Vaasassa, Vasa övningsskolan juhlasalissa. Pääkaupunkiseudulla kutsu on lähetetty vuosiluokkien 1.–7. oppilaille sekä kaikille lukioille. Maksuton konsertti on herättänyt valtavasti kiinnostusta kouluissa. Musiikkitalon konserttisali täyttyy neljä kertaa, mikä tarkoittaa lähes 7 000 kuulijaa. Paikkajonossa on useita kouluja. Myös Vaasassa on täyttä. Siellä tapahtumaan pääsee mukaan lähes 2 000 lasta ja nuorta.

Konsertissa lavalle nousee sekä tunnettuja artisteja että pitkälle edenneitä musiikinopiskelijoita. Konserttiyleisölle esiintyvät muun muassa Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Max Zenger, Toon Verheyen, Mikael Jakobsson sekä sinfoniaorkesteri, jota johtaa Kaapo Ijas. Juontajana toimii Nicke Lignell.

– Tarjolla on monipuolinen ohjelma, jossa kuullaan monenlaista musiikkia ja improvisaatioita tunnetuista sävelmistä. Yhteislauluihin voi osallistua myös yleisö, kertoo Marina Lindholm, Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori ja konsertin projektipäällikkö.

Konsertin kuvituksena toimivat taideteokset, joista vastaavat Töölön ruotsinkielisen lukion ja Kauniaisten ruotsinkielisen lukion kuvataidelinjan opiskelijat.

Oppimateriaali täydentää konserttia

Marina Lindholm on laatinut opiskelijoidensa kanssa oppimateriaalin, jonka avulla kouluissa voidaan valmistautua konserttiin ja saada siitä sillä tavoin enemmän irti. Materiaali perustuu peruskoulun uuteen opetussuunnitelmaan. Se on käytettävissä vapaasti ja sitä voidaan hyödyntää myös kouluissa, jotka eivät osallistu konserttiin. Oppimateriaali on saatavilla osoitteessa www.uniarts.fi/vagenhem (ruotsiksi). Konsertin järjestää ja sitä isännöi tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan viettävä Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmä.

Konsertin mahdollistaa Svenska litteratursällskapetin Fredrik Paciuksen muistorahastosta saatu tuki.

– Suomen satavuotisjuhlien vuoksi ehdotimme hieman suurempaa tukisummaa. Tahdomme tukea koulujen mahdollisuuksia luoda yhteyksiä kulttuuri- ja musiikkielämään, kertoo Lena von Bonsdorff, Fredrik Paciuksen muistorahaston lautakunnan jäsen.

– On uskomattoman hienoa, että pystymme järjestämään tämän konsertin. Laaja kiinnostus osoittaa, että koulut osallistuvat mielellään kulttuuritapahtumiin, kun niitä on tarjolla, toteaa Marina Lindholm.

Lisätietoja:
Marina Lindholm
Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori
, 050 589 2264

 

 

Esityspäivät:
Musiikkitalo, Helsinki

  • maanantai 23.10.2017, klo 9.30 ja 12.30
  • maanantai 30.10.2017, klo 9.30 ja 12.30

Vasa övningsskola, Vaasa

  • tiistai 7.11.2017 klo 9.00 ja 12.00 (HUOM! ALOITUSAIKA MUUTTUNUT!)
  • keskiviikko 8.11.2017 klo 9.00