Suomenkielinen näyttelijänkoulutusohjelma täyttää 75 vuotta

Syksyllä 2018 tulee kuluneeksi 75 vuotta nykyisen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun suomenkielisen näyttelijänkoulutuksen perustamisesta.

Juhlaa vietetään ympäri Suomen teatteriesitysten ja -kiertueen, seminaarin, juhlagaalan sekä teosjulkistuksen muodossa.

Suomenkielisessä näyttelijänkoulutuksessa on opiskellut vuosikymmenten aikana yhteensä noin 970 henkilöä. Iso osa heistä edustaa aikansa eturivin suomalaista näyttelijäkaartia. Elokuussa 2018 koulutuksensa aloittaa jälleen 12 uutta näyttelijäntaiteen opiskelijaa. 

Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n johtajan Hanna Helavuoren mukaan koulutusohjelman asema Suomen teatterikentällä on vankka ja kiistaton.  

”Teatterikorkeakoulusta valmistuu laaja-alaisen ammattitaidon omaavia näyttelijöitä. Heidän osaamistaan arvostetaan ja sille on kysyntää niin teatterialalla kuin muualla yhteiskunnassa. Koulutuksella onkin aina ollut vahvat sidokset ympäröivään yhteiskuntaan, parhaimmillaan eteenpäin kurkottavana haastajana ja kirittäjänä mutta tarpeellisessa määrin myös niskuroijana. Arvostusta kuvaa se, että koulutukseen on ollut jatkuvasti erittäin vaikeaa päästä ja että näyttelijän ammatti on säilyttänyt haluttavuutensa,” Helavuori toteaa.

Suomenkielinen näyttelijänkoulutus käynnistyi syksyllä 1943 samana vuonna perustetussa Suomen Teatterikoulussa. Vuodesta 2013 näyttelijäntaiteen koulutusohjelma on ollut osa Taideyliopistoon kuuluvaa Teatterikorkeakoulua. Tällä hetkellä koulutusohjelmaa johtavat professorit Elina Knihtilä ja Kristian Smeds. Koulutusohjelman aikaisempia johtajia ovat Hannu-Pekka BjörkmanMarcus GrothKari HeiskanenRaila LeppäkoskiKati OutinenJouko TurkkaRitva ValkamaVesa Vierikko ja Kari Väänänen.

75-vuotisjuhlavuosi huipentuu elo–marraskuussa. Juhlavuosi näkyy yleisölle ympäri Suomen alkaen Tampereen Teatterikesästä ja päättyen Helsingin Kirjamessuihin sekä näyttelijäntyön nykytilaa ja tulevaisuutta luotaavaan seminaariin. Syyskuun lopussa järjestetään myös koulutusohjelman alumneille ja opiskelijoille suunnattu juhlagaala. Tapahtumat kokoavat yhteen ohjelmasta valmistuneita näyttelijöitä ja teatteritaiteen maistereita kaikilta seitsemältä vuosikymmeneltä.

Baikal Brothers Ky Tampereen Teatterikesässä

Tampereen Teatterikesää vietettiin 6.-12.8. Festivaalin pääohjelmistossa oli mukana ohjaaja Leea Klemolan ja Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen maisteriopiskelijoiden esitys Baikal Brothers Ky, joka esitettiin myös viimevuotisella Lavat auki! -kiertueella. Tarina sijoittuu Trans-Siperian junaan ja Baikalin Olkhon saarelle, jonne Taideyliopiston musiikkiteatterilinjan bändi matkaa musiikkivideon kuvauksiin. Tarina pohjautuu Siperian-matkaan, jonka Klemola teki näyttelijäopiskelijoiden kanssa toukokuussa 2017. Baikal Brothers Ky toteutettiin yhteistyössä Aurinkoteatterin kanssa.

Syntipukki yhteistuotantona Helsingin Kaupunginteatterin kanssa 

Pentti Kotkaniemen ohjaama ja Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden näyttelemä Syntipukki saa ensi-iltansa 18. syyskuuta Helsingin Kaupunginteatterissa. Kyseessä on Agapetuksen kirjoittama suomalainen farssikomediaklassikko vuodelta 1930. 

Syntipukki toteutetaan ”arvotaan näyttelijä” -periaatteella. Se tarkoittaa, että roolit arvotaan näyttelijöiden kesken jokaisen yksittäisen esityksen yhteydessä. Esitykseen tullessaan näyttelijät eivät tiedä illan roolijaosta mitään; ketä kukin näyttelee, paljastuu juuri esityksen alkaessa.

Oresteia Lavat auki! -kiertueella ympäri Suomen

Teatterikorkeakoulun jokavuotinen Suomen kiertue Lavat auki! on tänä vuonna osa 75-vuotisjuhlallisuuksia. Kiertueella opiskelijat saatetaan yhteen vahvan ja omakielisen ammattiohjaajan kanssa kansainvälisessä kontekstissa.  

Vuoden 2018 kiertueella esitetään Aiskhyloksen Oresteia, joka on antiikin Kreikan ainoa kokonaisena säilynyt näytelmätrilogia tuhoon tuomituista suvuista, verikoston päättymisestä, oikeusvaltion synnystä ja demokratian valitsemisesta. Näytelmän on ohjannut ja sovittanut Mikko Roiha ja näyttelijät ovat Teatterikorkeakoulun maisteriopiskelijoita. Esitys sai kansainvälisen ensi-iltansa Berliinissä huhtikuussa 2018.

Suomen Lavat auki! -kiertue käynnistyy Kansallisteatterista 29.9. ja se jatkaa matkaansa Kouvolan Teatteriin sekä Oulun Teatteriin. Jokaisessa teatterissa on kaksi esitystä ja viimeinen niistä nähdään Oulussa keskiviikkona 10.10. 

Juhlagaala, Helsingin Kirjamessut ja seminaari näyttelijäntyöstä

Näyttelijäntaiteen koulutusohjelman alumneille ja opiskelijoille suunnattu juhlagaala ja kutsuvierastilaisuus järjestetään Helsingissä sunnuntaina 30. syyskuuta. Median edustajilla on mahdollisuus haastatella ja valokuvata gaalavieraita tilaisuuden yhteydessä. 

Juhlavuosi näkyy myös Helsingin Kirjamessuilla 25.-28.10., jossa on luvassa keskusteluohjelmaa ja näyttelijäntaiteen koulutusta käsittelevän Kesken-kokoelmateoksen esittely. Teoksessa näyttelijäntaiteen koulutusohjelmassa tällä hetkellä työskentelevät professori ja lehtorit kuvaavat työtään, polkuaan teatteripedagogiksi ja ajatuksiaan taideopetuksesta kukin omasta näkökulmastaan.

Juhlallisuudet päättyvät 26.11. järjestettävään Risteyksessä-seminaariin, jossa aiheena ovat 2000-luvulla näyttelijöiksi opiskelleiden kokemukset työelämästä sekä parhaillaan opiskelevien odotukset tulevasta.