Toni Vallasjoki, Magnified.

S/N-näyttely tutkii digitaalisen kuvan olemusta

S/N (signaali-kohinasuhde) -kurssinäyttelyn taiteilijat tutkivat alkemistien tapaan digitaalisen kuvan olemusta ja etsivät kuvan valmistuksen alkuaineita. Kuvia purkamalla ja uudelleen järjestämällä näyttelyn osallistujat poimivat esiin merkityksiä informaatioyhteiskunnan äärettömältä tuntuvasta kohinasta. Lähtökohtana on ollut sekoittaa aineesta jotain jalostettua, koostaa datasta kuva – oli data sitten arkistokuvia, ääntä tai tilastoja. Näyttely on esillä Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryn yläkerran tilassa 24.3.–2.4.2017.

Kyse on tutkimusmatkasta digitaalisen kuvan maailmaan. Kun perinteinen kuvankäsittely pitäytyy kuvan pinnassa, nyt etsitään työkaluja pinnanalaisen muokkaamiseen. Millaista logiikkaa digitaalinen kuva noudattaa, ja miten siihen sisällytetään ajattelua?

Alkupisteenä näyttelyn teoksille on toiminut kuvataiteilija Tuomo Rainion Kuvataideakatemiassa ohjaama Digitaalikuvan alkemiaa –kurssi, jonka teemoja olivat muun muassa paluu muistoihin arkistokuvan ja -äänen kautta, datan visualisointi, kaksi- ja kolmiulotteisuuden suhde valokuvassa sekä kehon suhde ympäröivään teknologiaan. Kahden viikon intensiivikurssin aikana opiskelijat työstivät uusia teoksia processing-ohjelmiston ja henkilökohtaisten tapaamisten kautta. Työskentelylle luotiin teoreettinen pohja keskustelemalla muun muassa Albertin, Flusserin ja Simondonin aiheeseen liittyvistä esseistä.

Näyttelyn teosten toteutustavat ulottuvat processing-pohjaisista ohjelmista videoihin sekä veistoksiin ja installaatioihin. Vaikka jokainen opiskelija on lähestynyt kurssin teemoja omista lähtökohdistaan, näyttelystä muodostuu yhtenäinen ja monipuolinen kokonaisuus, joka etsii vaihtoehtoja kuvan esittämisen muodoille. Käsitteellisellä tasolla teoksia yhdistää samankaltainen kiinnostus tutkia näkemistä sekä digitaalisen kuvan luonnetta.

Näyttelyyn osallistuu kahdeksan tila-aikataiteen kandi- ja maisterivaiheen opiskelijaa Kuvataideakatemiasta: Heli Kaskinen, Lin I-Shuo, Tero Niskanen, Iiri Poteri, Erno Raitanen, Niko E. Saari, Aleksi Salminen ja Toni Vallasjoki.

Saman aikaisesti gallerian alakerrassa on esillä Rethinking Digitalization -ryhmänäyttely. Molempien näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 23.3.2017 klo 17–19. 

S/N 24.3.–2.4.2017 Exhibition Laboratory (yläkerta), Merimiehenkatu 36, avoinna ti-su 11–18. Vapaa pääsy.