Sibelius-Akatemialle hankittiin neljäsosasävelaskelpiano

Neljäsosasävelaskeleiden käyttö on yleistynyt nykysävellyksissä ja ne ovat olleet ahkerassa käytössä muun muassa jousille ja kitaralle sävelletyssä uudessa musiikissa. Pianisteille tilanne on ollut toinen, vaikka pianokirjallisuudesta löytyykin esimerkiksi duosävellyksiä kahdelle pianolle, joista toinen on viritetty neljäsosa-askeleen toista matalammaksi.

- Noin kymmenen vuotta sitten aloimme Sibelius-Akatemian opiskelija-asuntola Claviksen illanistujaisissa leikitellä ajatuksella, voisiko 24-sävelaskelkromatiikan toteuttaa ergonomisesti yhdelläkin pianolla, kertoo musiikin tohtori, pianisti Elisa Järvi.

Syntyi ajatus neljäsosasävelaskelpianosta. Järvi ja säveltäjä Sampo Haapamäki lähtivät kehittämään soitinta ja hahmottelivat erilaisia vaihtoehtoja muun muassa paperia ja huopaa apunaan käyttäen. Muutama vuosi sitten Sibelius-Akatemian kehittämiskeskus lähti pianomusiikin osaston tukemana rahoittamaan neljäsosasävelaskelpianon prototyypin kehittämistä. Oktaavin laajuinen, konserttivirittäjä Matti Kyllösen tekemä malli valmistui, ja kehitystyö jatkui Suomen Kulttuurirahaston tuella. Vuonna 2014 mallipuuseppä Otso Haapamäki rakensi Toholammilla ensimmäisen täysimittaisen koskettimistoprototyypin sekä vuotta myöhemmin Sibelius-Akatemialle hankitun neljäsosasävelaskelpianokoskettimiston. Tarvittavasta softasta on vastannut teknologi Libero Mureddu.

Soitin on nyt hyödynnettävissä opetuksessa yli aineryhmärajojen; niin pianonsoiton, sävellyksen ja musiikinteorian kuin vaikkapa musiikkiteknologiankin opiskelijat voivat saada siitä uudenlaista luovuuden kipinää taiteelliseen työhönsä.

- Ainutlaatuista tässä uudessa instrumentissa on muun muassa se, että koskettimisto voidaan joko kytkeä tietokoneeseen ja kaiuttimiin tai kahteen toisistaan neljäsosasävelaskeleen päähän viritettyyn disklavieriin, jolloin ääni saadaan täysin akustiseksi, Järvi kertoo.

Järven ja Haapamäen kehittämässä soittimessa perinteinen pianon koskettimisto on tunnistettavissa ja hahmotettavissa ensi kertaa soittavallekin. Pianistille instrumentti tarjoaa mahdollisuuksia haastaa itseään ja myös korviaan hiukan erilaiseen sointimaailmaan.

- Koskettimiston tuttuus toivottavasti hyödyttää esimerkiksi säveltapailun opetusta. Pianistille aivojumppaa soitin antaa myös, kun on pohdittava hieman uudenlaisia sormituksia, Järvi uumoilee.

Uutta neljäsosasävelaskelpianoa esiteltiin syksyllä 2015 seitsenhenkisen MikroEnsemblen konsertissa Pasimusic-festivaalilla.

- Omissa toiveissani olisi saada tilata säveltäjiltä tälle instrumentille tulevaisuudessa myös soolo-ohjelmistoa, haaveilee Järvi.

 

Videolla Elisa Järvi demonstroi neljäsosasävelasteikon ja neutraalin terssin uudella instrumentilla.
Lisäksi kuullaan katkelma MikroEnsemblen konsertista Pasimusic-festivaalilla 4.10.2016. Video: Elisa Järvi