Sibafest 2016 vie elokuvan maailmaan

Sibelius-Akatemian oma festivaali järjestetään Musiikkitalossa 30.1.–6.2.2016

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä, järjestyksessään kuudes Sibafest-musiikkifestivaali valtaa Helsingin Musiikkitalon 30.1.–6.2.2016. Varaslähtö otetaan kahdella Pre-Sibafest-konsertilla jo perjantaina 29. tammikuuta. Festivaali avaa Sibelius-Akatemian taiteen kirjon nähtäväksi ja kuultavaksi suurelle yleisölle tiiviissä ja mielenkiintoisessa paketissa. Yli 30 konsertista ja muusta tapahtumasta koostuvan ohjelman on kuratoinut jazzmusiikin professori Jukkis Uotila. Kantavana teemana on tällä kertaa elokuva.

– Viikon mittaan kuulemme laajan kirjon klassista musiikkia, nykymusiikkia, jazzia ja kansanmusiikkia. Myös visualisoinnit ja teknologia ovat vahvasti läsnä esityksissä. Elämyksiä avaavista luentokonserteista ja paneelikeskusteluista voi nauttia alkuillasta ennen illan konsertteja, Jukkis Uotila kuvailee festivaalin antia.

Festivaali levittäytyy tänä vuonna myös Musiikkitalon ulkopuolelle. Konsertteja kuullaan Temppeliaukion kirkossa ja Kallion kirkossa, sekä yllättävien pop-up-esiintymisten merkeissä myös ympäri Helsingin keskustaa. Sibelius-Akatemian opiskelijaduoja voi nähdä ja kuulla Rautatieaseman kompassitorilla, Kampin keskuksessa, Musiikkitalon kahviossa ja Sibelius-Akatemian Nervanderinkadun toimipisteessä veloituksetta 26.1.–5.2. Tarkemmat aikataulut löytyvät osoitteesta www.sibafest.fi.

Pääroolissa: opiskelijat ja alumnit

Festivaalin pääroolissa ovat Sibelius-Akatemian opiskelijat ja alumnit. Oman panoksensa tuovat myös yliopiston uudet professorit ja muut opettajat sekä mielenkiintoiset vierailevat solistit ja ryhmät.

– Eri musiikinlajien harmonia näyttäytyy kenties parhaiten suuren kansansuosikin, Vesa-Matti Loirin kunniaksi järjestettävässä konsertissa Musiikkitalon konserttisalissa 2. helmikuuta. Veskuun suuren vaikutuksen tehnyttä musiikkia – hänen elämänsä soundtrack – kuullaan sibalaisten ja nimekkäiden vierailijoiden esittämänä. Kokonaisuus tulee yllätyksenä jopa kunniavieraalle itselleen, Uotila kertoo.

Festivaalin avajaiskonsertissa 30. tammikuuta kuullaan elokuvista inspiroitunutta jazzmusiikkia. Visualisoidun konsertin ulkomaalaistähtinä nähdään jazzsaksofonisti Joe Lovano kvartetteineen, trumpetisti Tim Hagans ja kapellimestari Vince Mendoza, joka johtaa konsertin toisella puoliskolla Sibelius-Akatemian jazzalumneista koostuvaa big bandia. Päätöskonsertissa 6. helmikuuta Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esittää kapellimestari John Storgårdsin johdolla Kurt Weillia ja Aaron Coplandia. Avajaisia ja päättäjäisiä vietetään juhlallisesti Musiikkitalon konserttisalissa.

Ulkomaisia huippuvieraita Sibafestissä riittää myös klassisen musiikin puolella. Amerikkalaisen kuorokentän johtaviin hahmoihin kuuluva kuoronjohtaja, urkuri Kent Tritle opettaa Sibelius-Akatemian opiskelijoita ja vierailee Sibafest-festivaalilla 31. tammikuuta. Runsasta ennakkohuomiota herättänyt Steve Reichin Music for 18 musicians -teoksen Musiikkitalon kantaesitys tuo opiskelijamuusikkojen ohjaajaksi Reichin yhtyeessä vuodesta 1971 soittaneen professorin, Russell Hartenbergerin. Music for 18 musicians kuullaan Musiikkitalossa 3. helmikuuta.

Sibafest tarjoaa ohjelmaa myös lapsille ja varhaisnuorille. Avajaispäivänä 30. tammikuuta Musiikkitalossa vietetään useiden konserttien ja työpajojen perhepäivää, johon ovat tervetulleita kaikki lapset ja lapsenmieliset ikään katsomatta. Perhepäivän tapahtumien jälkeen esitetään Savonlinnan oopperajuhlilta tuttu Pikku Taikahuilu -ooppera, joka sopii kaikille yli 7-vuotiaille. Oopperaa esitetään myös veloituksetta koululuokille maanantaina 1. helmikuuta.

Koko ohjelma: www.sibafest.fi

Liput Lippupalvelusta
Twiittaa: @sibafest, #sibafest
Liity Facebook-sivun faniksi: www.facebook.com/Sibafest
Lue ohjelmalehti täältä (pdf)!

Lisätietoja, haastattelupyynnöt, median vapaaliput ja kuvat

Tuottaja Hans Tinell
p. 040 710 4318

Markkinointisuunnittelija Johanna Laitinen
p. 040 710 4214

***

Ps. Festivaalin leffateeman innoittamana teimme myös oman leffan. Ihmisläheisessä dokumentissa seurataan 33-vuotiaan Jounin rakkautta jazzmusiikkiin. Miksi Jouni on majoittunut Musiikkitalon eteen kolmea kuukautta ennen Sibafestiä?