Rijksakademien haku auki Kuvataideakatemian alumnille

Residenssistipendi Taideyliopiston Kuvataideakatemian alumnille Rijksakademie van beeldende kunsten -ohjelmassa.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on käynnistänyt keväällä 2015 Saastamoisen säätiön tuella Kuvataideakatemian opiskelijoille ja alumneille suunnatun kansainvälistymisohjelman. Ohjelma koostuu kansainvälisistä luentosarjoista, maisteriopiskelijoille suunnatusta mentoroinnista ja residenssiohjelmista.

Taiteellisen kehittymisen ohjelma tukee stipendein Kuvataideakatemiasta valmistuneiden taiteilijoiden ammatillista kehitystä ja kansainvälistymistä korkeatasoisissa ’learning-based’ residenssiohjelmissa, joiden kanssa Kuvataideakatemia on solminut kumppanuuden. Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamisssa on varattu mahdollisuus stipendiin mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan. Haku tapahtuu suoraan Rijksakademien kautta. Kuvataideakatemian muut residenssikumppanit vuosina 2015–2018 ovat Jan van Eyck Akademi Maastrichtissa ja ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa, ja haut niihin avautuvat myöhemmin keväällä 2017.

Rijksakademien residenssiohjelma on 1-vuotinen, ohjelmaa on mahdollisuus jatkaa vielä lisävuoden. Stipendi kattaa studion, työpajat ja niihin liittyvän teknisen tuen, mentoreiden vierailut, luennot ja  tapahtumat sekä stipendin majoituskuluihin ja elinkustannuksiin sekä 1500 euron suuruisen vuotuisen summan työskentelykuluihin. Stipendi kattaa myös 2750 euron kirjoittautumismaksun.

Hakuprosessi on monivaiheinen. Taiteilijavalinnan suorittaa Rijksakademien jury. Saastamoisen säätiön stipendi toteutuu, mikäli Rijksakademien ohjelmaan hyväksytty kuvataiteilija on Kuvataideakatemian alumni. Stipendejä jaetaan yksi. Residenssi alkaa tammikuussa 2018.

Rijksakademie on maailman arvostetuimpia residenssikeskuksia. Se on kuvataiteilijoiden jatko-opintojen kansainvälinen keskus, jossa työskennellään pääsääntöisesti kahden vuoden ajan. Ohjelmassa työskentelevistä taiteilijoista noin puolet tulee Alankomaista ja loput eri puolilta maailmaa. Rijksakademien yli 900 alumnia, 50 residenssitaiteilijaa ja 10 teknistä asiantuntijaa muodostavat luovan kuvataiteen kansainvälisen yhteisön ytimen.

Residenssiohjelman hakuaika 1.1.–1.2.2017.

Residenssiohjelman hakuohjeet: www.rijksakademie.nl/ENG/residency/

- Hakulomake löytyy verkosta 1.1.2017 lähtien.
- Hakijat maksavat itse 50 euron suuruisen hakemusten käsittelymaksun.

Haku tapahtuu suoraan Rijksakademien kautta.

Lisätietoja residenssiohjelmasta: www.residency.rijksakademie.nl

tai

Irmeli Kokko, lehtori, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
irmeli.kokko (@) uniarts.fi