Photo: Japo Knuutila
Hangon Tulliniemessä on jäänteitä 1940-luvun saksalaissotilaiden tukikohdasta.

Poeettinen arkeologia tutkii menneisyyden estetiikkaa

Hangon sodanaikaisen saksalaisten tukikohdan menneisyyttä kaivetaan esiin taiteen ja arkeologian keinoin.

Hangon Tulliniemi on Suomen eteläisin kärki. Se on vapaakauppasatama, jonka alueelle avattiin keväällä 2014 luontopolku. Se oli myös sotien aikaan saksalaisten leiri, jonka kautta kulki rintamalle pohjoiseen ja takaisin Saksaan satojatuhansia saksalaissotilaita vuosina 1942–1944.

Tukikohdasta on jäljellä enää kolme luhistumisen partaalla olevaa parakkia, joihin taiteilija Jan Kaila ja valokuvaaja Japo Knuutila törmäsivät keväällä 2014 luontopolkua kävellessään.

Kaila ja Knuutila olivat käsitelleet historiaa taiteen avulla jo aiemmissa taideprojekteissaan, joten parakitkin alkoivat kiinnostaa.

Kaila ja Knuutila kyselivät lisää alueesta Hangon museosta ja löysivät sitä kautta arkeologi Jan Fastin, joka oli aloittanut omat tutkimuksensa alueella jo aiemmin. He päättivät ryhtyä yhteistyöhön, jossa arkeologian ja taiteen yhteistyön kautta olisi mahdollista tarkastella, mitä eroja tieteellisissä ja taiteellisissa käytännöissä on.

Taiteilija tarraa lapioon

Syksyllä 2014 Kaila ja Knuutila, molemmat valokuvataiteilijoita, saivat käteensä uuden työkalun: arkeologin lapion.

"Kaivaustyö on hidasta ja vaatii pitkäjänteisyyttä. Olimme muutamina päivinä kaivamassa itsekin, vaikka etupäässä keskityimme löydettyjen esineiden sekä ympäristön kuvaamiseen. Etupäässä löydetyt tavarat olivat arkista romua, mutta joukossa oli dramaattisiakin esineitä", Kaila sanoo.

Lasiesineet tuntuivat oudolta, sillä ne eivät patinoidu vaan näyttävät siltä, kuin olisivat olleet käytössä edellispäivänä. Hätkähdyttävin löytö Kailalle oli parturin jäljiltä jäänyt iso tukku saksalaissotilaiden hiuksia.

"Juutalaisten hiukset leikattiin ja kerättiin talteen holokaustin aikana. Tämän valossa saksalaissotilaiden hiusten löytäminen tuntui hätkähdyttävältä."

Poeettista arkeologiaa

Tutkimusprojektinsa tuotokset Kaila ja Knuutila aikovat esittää elokuussa 2017 Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa, sekä vuonna 2018 Hangossa avautuvassa näyttelyssä. Esille on tarkoitus asettaa muun muassa kaivauksissa löytyneitä esineitä, kuvia niistä sekä arkistoista löytyneen saksalaissotilaan kirjeenvaihdon pohjalta tehty kuunnelma.

"Nykytaiteessa käytetään usein hyvin arkeologimaisia keinoja, kuten arkistoista löytyneitä materiaaleja. Tätä projektia tehdessämme kysymme, mitä tapahtuu, jos käyttämämme keinot eivät ole vain tieteellisiä, vaan teemme samalla niin sanotusti poeettista arkeologiaa, jonka metodologia perustuu esteettisiin ja kokemuksellisiin elementteihin", sanoo Kaila.

Taiteen ja arkeologian suhdetta pohditaan KuvAn tutkimuspäivillä keskiviikkona 13. Joulukuuta iltapäivällä. Jan Kailan, Japo Knuutilan ja Jan Fastin lisäksi silloin kuullaan maailmalla mainetta niittänyttä arkeologi-kuraattori Ian Alden Russellia, Helsingin yliopistossa konfliktiarkeologiaa tutkivaa Suzie Thomasia sekä Helsingin yliopiston sosiologian professori Turo-Kimmo Lehtosta.

Kuvataideakatemian tohtoriohjelma järjestää toista kertaa yleisölle avoimet tutkimuspäivät 12.–14.12.2016. Tutkimuspäivät koostuvat neljästä itsenäisestä osiosta, joiden aikana kuullaan 24 puheenvuoroa KuvAn tutkijoilta, tohtoriopiskelijoilta sekä heidän kutsumiltaan vierailta.

Tutustu tutkimuspäivien koko ohjelmaan täällä ja klikkaa itsesi mukaan Facebook-tapahtumaan täällä.

KuvAn tutkimuspäivät 12.–14.12.2016
Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, Helsinki
Vapaa pääsy