Niko E. Saari vaihtoi IT-alan taiteeseen

Lue Niko E. Saaren mietteitä Kuvataidakatemiassa opiskelusta.

1. Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Kuvataideakatemiaan?

Olen Niko E. Saari ja opiskelen Kuvataideakatemiassa ensimmäistä vuotta. Työskentelin tätä ennen 10 vuotta IT-alalla, ja vuosi sitten tuli mahdollisuus päättää jatkanko samoissa hommissa vai pyrinkö opiskelemaan uutta alaa. Päätin seurata sydämeni ääntä ja hakea opiskelemaan valokuvausta, jota olin harrastanut viisi vuotta. Itselläni ei ollut aiempia taideopintoja taustalla, vaan valokuvaus ja varsinkin taidevalokuvaus muodostui eräänlaiseksi kutsumuksesi vuosien varrella. Pidän itseäni hyvänä esimerkkinä siitä, että taidetta voi päästä opiskelemaan ilman, että on sitä harrastanut koko ikänsä.

2. Millainen oli pääsykokeesi?

Keväällä hakijat lähettivät Kuvataideakatemiaan omat näytetyönsä näytille, ja niiden perusteella pääsykokeisiin valittiin 50 henkilöä. Pääsykoe kesti yhteensä kuusi päivää (ma-la), joiden aikana piti tehdä vähintään kolme teosta arvosteltavaksi. Itse tein valintakokeessa kolme valokuvateosta ja täytyy myöntää, että enempää en olisi ehtinytkään tehdä. Kannattaa heti pääsykokeen alussa valita kuinka monta teosta tekee ja pysyä siinä, ei kannata haalia liikaa töitä, jotta paniikki ei iske lopussa. Mieluummin valitsee vähemmän ja tekee ne huolella.

3. Millaista on opiskelu Kuvataideakatemiassa?

Tähän mennessä opiskelu on ollut tosi mielenkiintoista. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen on ollut tunne, että tämä on se, mitä haluan tehdä. Täällä opiskelijoille annetaan hyvin vapaat kädet oman taiteen tekemiseen.

4. Millainen oli ensimmäinen opiskelusyksysi?

Syksyn ajan jokainen ensimmäisen vuoden opiskelija käy läpi Myllyn, joka on puoli vuotta kestävä kurssi, jonka aikana käydään kaikki kuvataiteenalat läpi. Kävimme läpi havainnoinnin ja piirustuksen, tila-aikataiteet, taidegrafiikan, kuvanveiston ja maalaustaiteen. Syksyn aikana käytiin läpi taiteen tekemisen perusteet ja sen varrella on joutunut hyppäämään myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Itse olen joutunut esimerkiksi piirtämään ja maalaamaan, joka on tuntunut itselleni hyvin vaikealta, koska minulla ei ole minkäänlaista kuvataidetaustaa. Olen kuitenkin ollut armollinen itselleni ja todennut, että kaikkea ei tarvitse osata eikä kaikkea voi omaksua lyhyessä ajassa. Olen vain yrittänyt tehdä kaiken niin hyvin kuin pystyn. Se kyllä riittää.

5. Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Herään aamulla klo 8.40 ja kiirehdin klo 9.00 lähtevään junaan. Päivä alkaa yleensä klo 10 luennoilla ja iltapäivisin työstetään omia töitä. Illat ovat vapaita ja yleensä vietän ne kotona tai sitten sikariharrastukseni parissa.

6. Mikä on ollut opiskelussa parasta?

Parasta on ollut kurssikaverit ja uuden taiteen oppiminen.

7. Mikä on ollut opiskelussa haastavinta?

Haastavinta on ollut opiskelun taloudellinen puoli, kun ei olekaan enää säännöllisiä tuloja, vaan yhtäkkiä onkin joutunut oppimaan elämään opiskelijan tuloilla. Toiseksi haastavinta on ollut löytää tietty rutiini opiskelijaelämään.

8. Miten valmistauduit siirtymään palkkatyöstä opiskelijaelämään?

Päätin vuosi sitten irtisanoutua työstäni ja hypätä tyhjän päälle. Se kannatti, sillä en olisi työn ohella varmastikaan panostanut pääsykokeisiin yhtä paljon. Irtisanoin myös asuntoni Helsingin keskustasta ja muutin vuokralle Hyvinkäälle. Suurimmat muutokset olen siis joutunut tekemään taloudellisesti, mutta se on silti kannattanut.

9. Millaisena näet valmistumisen jälkeisen elämän?

Itsenäinen taiteellinen työskentely kiinnostaa ja jossain vaiheessa myös opetus voisi olla mielenkiintoista. Haluaisin jakaa opittuja tietoja myös muille.

10. Miten valmistauduit pääsykokeisiin?

Valmistauduin pääsykokeisiin henkisesti käymällä läpi mielessäni mahdollisia tehtävänantoja ja miten pystyisin suorittamaan ne aikataulussa. Kartoitin myös mielessäni mahdollisia kuvauspaikkoja. Päätin aloittaa kaiken puhtaalta pöydältä, joten en tutustunut ennakkoon vanhoihin pääsykokeisiin. Luin kuitenkin Taideyliopiston verkkosivuilta opiskelijoiden haastatteluita, joista sai hyvää käytännön tietoa pääsykokeista. Valmistautuminen kannatti, sillä pääsin ensimmäisellä hakukerralla sisään.

11. Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?

Kannattaa pitää kirkkaana oma ajatus siitä, mitä tekee eikä kannata alkaa sooloilemaan mitään ylimääräistä varsinkaan pääsykokeiden aikana. Keskityt pelkästään omaan suoritukseesi etkä ajattele, mitä muut tekevät. Laita kaikki mahdollinen peliin äläkä anna yhtään löysää, se kyllä näkyy. Ja muista nukkua!