Titta Aaltonen ja Susanna Autio: Integraatio

Kuvataideakatemian opiskelijoiden muraali Suomen Meksikon suurlähetystöön

Residenssin muurissa lentää päivisin lintuparvi, hämärän laskeutuessa alkavat loimottaa Pohjolan revontulet.  

Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden Titta Aaltosen ja Susanna Aution ehdotus Integraatio sekä Terhi Niemisen Revontulet on valittu voittajiksi Valtion taideteostoimikunnan ja Kuvataideakatemian järjestämässä kilpailussa, jossa haettiin ideoita Suomen Meksikon suurlähettilään virka-asunnon pihamuurien taideteoksiksi. Kilpailu oli avoinna kaikille Kuvataideakatemian opiskelijoille.

Ryhmä Kuvataideakatemian opiskelijoita toteuttaa teokset marras-joulukuun vaihteessa residenssin pihamuuriin Mexico Cityssä. Teosten on määrä valmistua ennen Suomen itsenäisyyden juhlapäivää 6.12.2017.  

Aaltosen ja Aution Integraatio tuo muuriin yläviistoon lentävän mustan lintuparven.  Kaikkiaan 67 neliön kokoisen muraalin linnut maalataan sabluunoilla valkoiselle pinnalle. Teoksen pelkistetty muotokieli ja mustavalkoinen värimaailma ovat taiteilijoiden mukaan Suomesta tuotuja vaikutteita, jotka toteutetaan rikkaan paikallisen muraaliperinteen kontekstissa.

Terhi Niemisen Revontulet on puolestaan valoteos, jossa Pohjolan revontulet valaistaan lähetystön muuriin.

”Aurora Borealis eli revontulet ovat Meksikossa erikoisia ja kiehtovia, ja ne tulevat usein keskusteluissa esille.  Teos, joka visuaalisuudeltaan muistuttaa revontulia, kiinnostaa varmasti vieraitamme. Revontulille ominainen liike tulee muurin kahdessa osassa jännittävällä tavalla esille”, kiittää suurlähettiläs Roy Eriksson.

Tarkoitus on, että Integraatio on esillä päiväsaikaan ja Revontulet pimeän laskeuduttua. 

Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saapui 26 ehdotusta, joista Kuvataideakatemian, Valtion taideteostoimikunnan ja suurlähetystön edustajista koostuva valintalautakunta valitsi kuusi jatkokehitettäväksi. Toiseen vaiheeseen valitut ehdotukset saavat kaikki 500 euron luonnospalkinnon. Ehdotukset ovat esillä Kuvataideakatemian Tasku-galleriassa Vallilassa 21.8.-1.9.2017.

Valintalautakunnan kuuluivat konservaattori Siukku Nurminen Valtion taideteostoimikunnasta, Hanna Gehör ja Arja Perälä Suomen Meksikon suurlähetystöstä sekä Kuvataideakatemiasta professorit Veli Granö, Tarja Pitkänen-Walter ja Annu Vertanen, opiskelija Kristoffer Ala-Ketola ja tuottaja Anni Anttonen.

Terhi Nieminen: Revontulet

Oppia julkisen taiteen tekemisestä jo opiskeluvaiheessa

Kuvataideakatemian opiskelijat voivat valita opintoja julkisesta taiteesta osaksi kuvataiteen kandidaatin tai - maisterin tutkintoaan. Julkisen taiteen kurssilla suunnitellaan teoksia julkisiin tiloihin, opetellaan huomioimaan tilojen käyttöä, käyttäjiä ja arkkitehtuuria. Opetuksessa perehdytään myös julkisen taiteen tekemisen prosessiin, kuten neuvotteluihin tilaajan ja tilankäyttäjien kanssa, budjetointiin, luonnosten ja esityskuvien laatimiseen ja esittämiseen.

”Opiskelija saa valmiuksia osallistua julkisen taiteen kilpailuihin ja yhteistyössä tilaajan kanssa toteutettavien taidehankkeiden tuotantoprosesseihin”, kertoo taidegrafiikan professori Annu Vertanen.

Kuvataideakatemialla on parhaillaan käynnissä useita julkisen taiteen yhteistyöhankkeita, muun muassa HUSin, Lastensairaalan ja Yrjö ja Hanna säätiön kanssa.