Kuva: Karolina Oxelväg

Kuvataideakatemian näyttelyt ja tapahtumat keväällä 2017

Keväällä Exhibition Laboratoryssa järjestetään kuratoituja näyttelyitä ja kurssinäyttelyitä sekä kuvataiteen maisterin opinnäytteitä. Lönnrotinkadun Project Roomissa jatkuvat maisterin opinnäytenäyttelyt, joita nähdään kahdeksalta opintojaan viimeistelevältä taiteilijalta.

Exhibition Laboratoryn näyttelyvuoden aloittaa 20.1.–5.2. If you see this today – we are exhibiting tomorrow, Tukholman Kungliga Konsthögskolanin maisteriopiskelijoiden ryhmänäyttely. Kuvataideakatemia ja KKH ovat tehneet näyttelyvaihto-yhteistyötä jo usean vuoden ajan, ja vaihtonäyttelyn logiikkaa seuraten Kuvataideakatemian opiskelijat pitävät näyttelyn Galleria Mejanissa Tukholmassa myöhemmin vuoden 2017 aikana.

Yassine Khaledin veistos A Territory Under Mama, joka on esillä samaan aikaan gallerian alakerrassa, herättelee pohtimaan tasapainoa. Tasapainon säilyttäminen on usein kamppailua oli kyseessä esineiden suhde toisiinsa tai aineettomat, poliittiset ja institutionaaliset valtarakennelmat. Marokkolaissyntyinen Khaled työskentelee monialaisesti muun muassa veistotaiteen, installaation, performanssin, maalauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Hänen työnsä käsittelee usein ihmiskunnan perustavanlaatuista ongelmaa: taistelua vallan ja vaurauden sekä vallan puutteen ja köyhyyden välillä. Teoskokonaisuus on osa Khaledin kuvataiteen maisterin opinnäytettä.

Helmi-maaliskuussa 17.2.–12.3. Exhibition Laboratoryn täyttää ryhmänäyttely Practical Masochism, jonka keskiössä ovat taiteilijan kokemat hämmennyksen tunteet, jotka voivat liittyä niin taideteoksen tekemiseen ja esittämiseen kuin teoksesta puhumiseen. Teokset käsittelevät usein henkilökohtaisia aiheita, kuten perhe, identiteetti tai seksuaalisuus, joiden julki tuominen ei ole helppoa. Näyttelyssä on mukana opiskelijoita ja alumneja, kuten Elissa Aaltonen, Aino Aksenja, Artor Jesus Inkerö, Okku Nuutilainen, Marjatta Oja, Jaana Ristola ja Iona Roisin. Näyttelyn kuraattorit ovat Praxis-maisteriopiskelija Mariliis Rebane ja Iona Roisin.

Gallerian yläkerrassa nähdään Kuvataideakatemiassa tila-aikataiteita opiskelevan venäläisen valokuvataiteilijan Ksenia Yurkovan muun muassa valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa sekä valokuvakirjoja sisältävä näyttely Empty Expectations.

Ajankohtainen digitaalisuuden teema nousee käsittelyyn 24. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä Rethinking Digitalization, jossa Kuvataideakatemian opiskelijat tai heidän mukaan kutsumansa ryhmät, liikkeet ja ajattelijat pohtivat digitaalisuutta nykypäivänä. Samanaikaisesti gallerian yläkerran SNR-näyttelyssä on esillä taiteilija Tuomo Rainion ohjaamalla kurssilla syntyneitä teoksia

Taiteilija Gregoire Rousseaun ohjaama Video&Sculpture –kurssi kokoaa myös tänä keväänä näyttelyn Exhibition Laboratoryyn. Proposition For Waiting For the Future –näyttelyssä kuvataiteilijat, taideopiskelijat ja mukaan kutsutut äänitaiteilijat työskentelevät yhdessä.

Kevätkausi päättyy toukokuussa perinteikkäästi, odotettu Kuvan Kevät on avoinna 6.–28.5. Maisterinäyttelyyn on ilmoittautunut 47 valmistuvaa taiteilijaa. Näyttely on esillä Kuvataideakatemian molemmissa kantakaupungin gallerioissa sekä näyttelykäyttöön varatussa ylimääräisessä näyttelytilassa sekä Helsingin Taidemuseo HAMin HAM-kulmassa.

Project Roomissa jatkuvat opinnäytenäyttelyt

Project Roomissa jatkuvat keväällä maisteriopiskelijoiden opinnäytenäyttelyt. Kevään aikana nähdään teoksia kahdeksalta kuvataiteen maisterin tutkintoaan valmistelevalta opiskelijalta.

13.-29. tammikuuta avoinna oleva Felipe de Ávilan näyttely muokkaa ihmiselämän ja ihmisen käyttäytymisen jättämistä jäljistä dystooppisen tulevaisuuden kerrostumia. de Ávila työskentelee monialaisesti yhdistäen veistotaidetta maalaukseen ja kirjoittamiseen, ja hän hyödyntää myös liikkuvaa kuvaa ja 3D-tulostusta. Muut kevään taiteilijat Project Roomissa ovat Dylan Arnold, Kristian Jalava, Liina Kuittinen, Jenni Lahtinen, Okku Nuutilainen, Niina Tervo ja Ninni Wager.

Prognostics-luennoilla linssipohjaista taidetta

Kevään 2017 Prognostics-luennoilla tavataan nuoria taiteilijoita, jotka käyttävät linssipohjaista ilmaisua. Taiteessaan he käsittelevät näkymätöntä näkyvässä: miten aineettomat asiat, kuten haaveet, erheet tai haamut materialisoituvat ja visualisoituvat. Luennot järjestetään tuttuun tapaan keskiviikkoisin klo 18. Luentopäivät ilmoitetaan myöhemmin keväällä. Prognostics-luentosarjaa tukee Saastamoisen säätiö.

Muutokset ja lisäykset ohjelmaan ovat mahdollisia. Lisätiedot ja ajantasainen ohjelma: www.uniarts.fi/tapahtumat