Photo: Petri Summanen

Kuvataideakatemian näyttelykesä 2017

Kuvataideakatemian kantakaupungin gallerioissa tapahtuu läpi kesän.

Exhibition Laboratoryn keskikesän täyttää 9.6.–30.7. posthumanismia käsittelevä näyttely Animal and the Logic of Others. Kuvataideakatemian professoreiden Hanna Johanssonin ja Caspar Stracken kuratoimassa näyttelyssä on mukana kolme kansainvälistä taiteilijaa tai kollektiivia, minkä lisäksi näyttelyyn osallistuu myös opiskelijoita Kuvataideakatemiasta ja Teatterikorkeakoulusta. Aihepiiriin syvennytään Animal Logic -luennoilla tiistaina 13. kesäkuuta, ja ohjelmassa on myös taiteilija Jim Supanickin kuratoima screening-tapahtuma lauantaina 10. kesäkuuta.

Project Roomin kesä käynnistyy opinnäytenäyttelyiden merkeissä. 9.–22.6. Project Roomissa on esillä Akuliina Niemen ääntä ja visuaalisia elementtejä yhdistävä installaatio Southern Hill ja Ona Taskisen maalauksia, jotka ammentavat elokuvien ja unien samankaltaisuudesta. Heinäkuussa gallerian ottaa haltuunsa edellisten tapaan toukokuisesta Kuvan Keväästä tuttu taiteilija Arja Kärkkäinen, jonka teoskokonaisuus Päiväpeitto on jatkoa maisterinäyttelyn Äidin hermot –kuunnelmalle.

Elokuussa tauon jälkeen Project Roomin näyttelyohjelmaan palaa Paulon Säätiön kutsunäyttely. Säätiön tämän vuoden kuraattoristipendiaatti Elis Hannikainen on valinnut näyttelyn taiteilijaksi Camille Auerin, jonka teoskokonaisuus Antiphallic Dick tuo näkyväksi transsukupuolisuuteen liittyviä materiaalisia vallan rakenteita.

Exhibition Laboratory avautuu ripustustauon jälkeen 18. elokuuta, kun Deutches Lager ja muita post doc –juttuja kokoaa Exhibition Laboratoryyn Kuvataideakatemian tohtori-tutkijoiden teoksia.

Poeettinen arkeologia –työryhmä (taiteilijat Jan Kaila ja Japo Knuutila sekä arkeologi Jan Fast) tuovat näyttelyyn Deutsches Lager –projektinsa, jonka puitteissa työryhmä on tutkinut Hangon Tulliniemellä 1942-1944 sijainnutta saksalaista kauttakulkuleiriä. Leirin käsitteen kulttuurista merkitystä pohditaan 9. syyskuuta järjestettävässä symposiumissa.

Kuolema arjellistettuna on Petri Kaverman aiheena Kirstu – Norsunluutornista galleriaan, joka ehdottaa, että taide voi tuottaa uutta kuoleman kuvastoa ja laadukkaita visuaalisia elementtejä maallistumisen jättämään tyhjiöön. Jyrki Siukoselta nähdään installaatio Sillan kuvaus, joka on tutkielma konstruktiolle, liikkeelle ja äänelle. Exhibition Laboratoryn toisen kerroksen matalaan ja pitkään tilaan suunniteltu teos esittää mielikuvan erikoisesta historiallisesta rakennelmasta, yksittäisestä 1800-luvun rautatiesillasta, joka on teräksen sijaan puusta rakennettu.

Näyttelyt avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–18, suljettu maanantaisin, juhannuksena 23.–25.6. ja näyttelyvaihtojen aikana.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia. Lisätietoja näyttelyistä löytyy Taideyliopiston tapahtumakalenterista osoitteesta uniarts.fi/tapahtumat.