KuvAn Tutkimuspäivillä tarkastellaan taiteellista tutkimusta eri näkökulmista

Taideyliopiston Kuvataideakatemian (KuvA) tutkimuspäivillä 11.-13.12.2017 on tänä vuonna monipuolinen valikoima ajankohtaisia teemoja ja erilaisia esitys-, keskustelu- ja työskentelymuotoja.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtorikoulutusohjelma järjestää joulukuussa kolmatta kertaa yleisölle avoimet tutkimuspäivät. Tutkimuspäivillä kohtaavat Kuvataideakatemian tutkijat, tohtorikoulutettavat ja heidän kutsumansa taiteilijat ja tutkijat niin Suomesta kuin maailmalta.

Tänä vuonna KuvAn Tutkimuspäivillä keskitytään taiteellisen tutkimuksen olemuksen pohdinnan sijaan taiteellisten käytäntöjen rajaus- ja artikulointitapojen välisiin törmäyksiin ja yhteisvaikutuksiin. Historiallisen kuvittelun ja arkipäivän rituaalien teemat sivuavat dokumentaation ja notaation kysymyksiä.

Tutkimuspäiville voi osallistua oman mielenkiinnon mukaan kuka tahansa nykytaiteesta ja taiteellisen tutkimuksesta kiinnostunut.

Ohjelma jakaantuu neljään itsenäiseen osioon

Tutkimuspäivät koostuvat neljästä itsenäisestä osiosta, joiden aikana kuullaan yli kymmenkunta puheenvuoroa taiteesta ja sen tekemisestä sekä taiteellisesta tutkimuksesta eri näkökulmista. Tutkimuspäivien ohjelmaan kuuluu myös keskusteluja, työpajoja ja elokuvaesitys, kuin myös kirjan julkistaminen.

Maanantaina 11.12. Kuvataideakatemiassa professorina vieraileva Alex Arteaga perehdyttää yhdessä taiteilija-tutkija Nikolaus Ganstererin kanssa kuulijat nykyhetken tapahtumien määrittämiin ja ohjaamiin merkkijärjestelmiin sekä siihen, kuinka niitä käytetään työskentelyn perustana.

Tiistai 12.12. jakaantuu kahteen itsenäiseen osaan. Aamupäivällä palataan Taideyliopiston Venetsian 2017 Biennalen aikana isännöimän Tutkimuspaviljongin toimintaan ja tapahtumiin. Tilaisuudessa kuullaan tutkimusprojektien esittelyitä, kuin myös julkistetaan Jan Kailan, Anita Sepän ja Henk Slagerin toimittama uusi parinkymmenen esseen kokoelma ”Futures of Artistic Research. At the Intersection of Utopia, Academia and Power”, joka tarjoaa tilannekatsauksen taiteellisen tutkimuksen kentällä juuri nyt käytävään keskusteluun.

Tiistai-iltapäivän aikana professori Lea Kantosen kokoamassa ohjelmakokonaisuudessa perehdytään monipuolisin keinoin meksikolaisen wirrarika-alkuperäiskansan pitkään ja rikkaaseen taideopetuksen traditioon. Carlos Salvador, Tatuutsi Maxakwaxi -koulun rehtori, kertoo ”näkemisen lahjasta” ja siitä, kuinka se toteutuu taiteen tekemisen eri keinoin. Iltapäivän aikana aiheeseen poraudutaan performanssin, mediatutkimuksen, työpajojen, keskustelujen sekä videoiden avulla.  

Keskiviikkona 13.12. professori Michael Schwab luotsaa kuulijat kysymykseen taiteellisen tutkimuksen ja nykytaiteen suhteesta aikalaisuuden monitahoisen tematiikan kautta. Päivän aikana teemaa valottavat muun muassa dosentti Jacob Lund Århusin yliopistolta, kuraattori Elizabeth Fisher, professori Knut Ebeling Kunsthochshule Berliinistä sekä Checkpoint Helsingin taiteellinen johtaja Paul O´Neill.

KuvAn Tutkimuspäivien tapahtumapaikka on Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory -näyttelytila Helsingissä. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.

KuvAn Tutkimuspäivät 2017
Maanantai 11.12.2017 (17.00–21)

Practices of notation – practices of reflection

Tiistai 12.12.2017
Revisiting Utopias of Access (9.00—12)
The gift of seeing (13.00–19)

Keskiviikko 13.12.2017 (9.00–18)
Collisions. The contemporary in artistic research

Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, Helsinki
Vapaa pääsy

Lisätietoja KuvAn Tutkimuspäivistä 2017 sekä päiväkohtaiset ohjelmat löytyvät osoitteesta:

https://sites.uniarts.fi/fi/web/kuvaresearchdays/research-days-2017

Yhteystiedot:
Michaela Bränn, Tutkimuskoordinaattori, 040 631 3553,