Kiusallista taidetta ja kesken jääneitä tarinoita Exhibition Laboratoryssa

Helmi-maaliskuun näyttelyt Exhibition Laboratoryssa esittelevät masokismia taiteellisena työskentelyotteena sekä teoksia venäläistaiteilija Ksenia Yurkovalta.

Taiteen tekeminen on pohjimmiltaan jollain tavalla masokistista, usein kuulee sanottavan. Practical Masochism –ryhmänäyttelyn teokset vievät ajatusta pidemmälle ja käsittelevät aiheita, jotka ovat liian lähellä meitä, liian yksityisiä tai liian kiusallisia.

Practical Masochism ottaa käsittelyyn masokistisen työskentelytavan ja kysyy mitä mahdollisuuksia, rajoitteita ja riskejä siihen liittyy. Masokismi prosessina tuottaa töitä, jotka ovat vaikeita toteuttaa ja esittää, joista on hankala puhua ja jotka ovat hyvin henkilökohtaisia, kenties liiankin paljastavia, häpeällisiä tai tunteellisia. 

Osallistuvat taiteilijat ovat Kuvataideakatemian opiskelijoita ja alumneja: Elisa Aaltonen, Aino Aksenja, Artor Jesus Inkerö, Okku Nuutilainen, Marjatta Oja, Jaana Ristola ja Iona Roisin. Suurin osa teoksista on valmistunut tätä näyttelyä varten, ja ne pureutuvat monenlaisiin kysymyksiin, kuten muistin epäluotettavuuteen, menetykseen ja sukupuolen hajoamiseen. Näyttelyn ovat kuratoineet Praxis-maisteriopiskelija Mariliis Rebane ja Iona Roisin. Näyttelyyn liittyy avoin keskustelu- ja kritiikkitilaisuus Exhibition Laboratoryssa 8. maaliskuuta klo 11.

Ksenia Yurkovan näyttely Empty Expectations gallerian yläkerrassa koostuu valokuvista, videosta, esineistä ja performanssista. Yurkovan projekti näyttäytyy monitasoisena rakennelmana, joka sulauttaa yhteen kesken jääneitä tarinoita, pohtii materiaaleja ja kuvan stereotypioita. Kaiken yllä leijuu vakavuuden ironinen paatos.

Näyttelyyn liittyy performanssi näyttelyn päättymispäivänä sunnuntaina 12.3 klo 15.00–15.25. Sitä varten taiteilija pyytää yleisöä lahjoittamaan vaatekappaleita: Vaatteet voi tuoda näyttelyn aukioloaikoina Exhibition Laboratoryyn, ja jättää ne lattialle videoteoksen esitystilaan gallerian toisessa kerroksessa.

Venäläistaiteilija Ksenia Yurkova työskentelee pääasiassa valokuvauksen, videokuvan ja taiteilijakirjojen parissa. Hän on erityisen kiinnostunut kielen monimuotoisuudesta. Yurkova on osallistunut moniin kansainvälisiin näyttelyihin, ja tällä hetkellä hän valmistelee kuvataiteen maisterin tutkintoa Kuvataideakatemiassa. 

Näyttelyiden avajaiset torstaina 16. helmikuuta klo 17. Tervetuloa!