Photo: Elmar Vestner
Elmgreen & Dragset.

Istanbulin biennaalin kuraattorien luento avaa Kuvataideakatemian kevätlukukauden

Taiteilijaduo Elmgreen & Dragset saapuu Helsinkiin 11. tammikuuta luennoimaan Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa.

Elmgreen & Dragset työskentelee usein julkisessa tai puolijulkisessa tilassa ja teokset käsittelevät yhtä aikaa traagisesti ja humoristisesti muun muassa julkisen tilaan, identiteettiin, valtaan ja geopolitiikkaan liittyviä teemoja. Heidän tuoreimpia julkisia teoksiaan on suurikokoinen veistos Van Gogh’s Ear  New Yorkin Rockefeller Centerin edustalla. Kaksikko on muutenkin varsin ajankohtainen, sillä heidät valittiin vuoden 2017 Istanbulin Biennaalin kuraattoreiksi. 

Taiteilijaduon muodostavat Michael Elmgreen (s. 1961 Kööpenhaminassa) ja Ingar Dragset (s. 1969 Trondheimissa). Elmgreen & Dragset edustaa uudenlaista moniroolista taiteilijuutta, sillä taiteilijat toimivat myös kuraattoreina ja työskentelevät yhdessä. Kaksikon teoksia on ollut esillä 2000-luvulla maailman huomattavimmissa taidebiennaaleissa ja lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä, he ovat kuratoineet muun muassa Skandinavian paviljongin Venetsian biennaaliin 2009. Yhdessä he ovat työskennelleet vuodesta 1995, ja asuvat tätä nykyä Berliinissä.

Elmgreen & Dragsetin luento on sarjassaan toinen Saastamoinen Keynote Lecture. Sarjan avasi tammikuussa 2015 Okwui Enwezor, Müncehin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian Biennaalin kuraattori. Exhibition Laboratoryssä järjestetyn luennon ohella Enwezor tapasi myös Kuvataideakatemian opiskelijoita ja tutustui heidän töihinsä. 

Kuvataideakatemian maisterivaiheen opiskelijat valmistautuvat Elmgreen & Dragsetin vierailuun muun muassa kahden kuvataiteilijan Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen vetämässä työpajassa, jossa tutustutaan taiteilijaduon ajatteluun ja teoksiin.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia kutsuu Saastamoinen Keynote -puhujaksi kansainvälisesti merkittäviä ja laajasti tunnettuja taidealan toimijoita; taiteilijoita, kuraattoreita, kirjoittajia tai nykytaiteeseen keskeisesti vaikuttaneita ajattelijoita. Luento toteutetaan kerran vuodessa Saastamoisen säätiön tuella, ja se on osa säätiön ja Kuvataideakatemian yhteistyötä, jossa edistetään kuvataiteen koulutuksen korkeatasoista kansainvälistymistä. 

Elmgreen & Dragset: Saastamoinen Keynote Lecture keskiviikkona 11.1.2017 klo 18. Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36, 00150 Helsinki. Vapaa pääsy.