Photo: Petros Konnaris

A Bathing Performance on esitys alastomuudesta ja huolenpidosta

Performanssitaiteilija Petros Konnariksen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies (LAPS) -koulutusohjelman taiteellinen opinnäytetyö A Bathing Performance on yhdelle katsojalle kerrallaan esitettävä, alastomuutta käsittelevä teos, jonka voi kokea eri puolilla Helsinkiä kesäkuun 2017 aikana. Esitys kutsuu katsojan jakamaan henkilökohtaisen alastomuuden hetken yhdessä taiteilijan kanssa. Teos pyrkii kuuntelevaan ja turvalliseen kokemukseen ja käsittelee alastomuutta etenkin platonisena kohtaamisena. “Tavoitteenani on jakaa alastomuuden kokemus ja huolenpidon hetki toisen ihmisen kanssa. Esityksen aikana katsoja määrittelee itse alastomuuden tason”, taiteilija Petros Konnaris kertoo.

Koko kesäkuun ajan koettavissa olevan teoksen lisäksi taiteelliseen projektiin sisältyy keskustelutapahtumia alastomuuden ja siihen liittyvien aiheiden äärellä. Esitysjakson käynnistävä ensimmäinen keskustelu on yksityisasunnossa Viikissä to 1.6. klo 10. Tarkka osoite kerrotaan ilmoittautumisen jälkeen. Keskusteluilla Konnaris haluaa avata projektia myös henkilökohtaisten esityshetkien ulkopuolelle ja luoda tilaisuuden tavata projektin puitteissa myös osallistujia, jotka eivät ole kiinnostuneet henkilökohtaisesta esityskokemuksesta tai joille minkäänlainen alastomuus ei tunnu miellyttävältä vaihtoehdolta. Heidän kanssaan Konnaris on kiinnostunut keskustelemaan alastomuuden ja intiimiyden konsepteista ja jakamaan ajatuksia ja kokemuksia vaikkapa ruumiista, sukupuolesta, yksityisestä ja julkisesta tilasta tai elämästä yleensä.

A Bathing Performance leikkii myös vallalla. Siinä Konnaris luovuttaa kokijoille valtaa antamalla heidän valita esityspaikan sekä käsikirjoituksen ja sen noudattamisen tavan. Taiteilija toki tuo esitykseen ehdotuksia, mutta tilanteen kulku on yhteistä neuvottelua ja sopimista.

Miksi alastomuus?
Petros Konnaris on työskennellyt alastomuuden parissa ja tehnyt siihen liittyviä teoksia jo useamman vuoden ajan. Mikä alastomuudessa sitten kiinnostaa taiteilijaa? Ensinnäkin hän itse pitää alastomana olemisesta ja siksi kutsuu muitakin kanssaan tutkailemaan ja kokemaan sitä. Hän luonnehtii alastomuutta kohtaamispaikkana, jossa jokainen on jokseenkin haavoittuvaisessa tilassa, paljastettuna. Sellaisella hetkellä on mahdollista kohdata toinen ihminen tai olento tai olla yhteydessä ympäristöönsä herkällä ja kunnioittavalla tavalla. Konnaris on myös kiinnostunut tutkimaan alastomuuden yhteyttä esimerkiksi leikkisyyteen, huolenpidon ja intiimiyden lisäksi. Esitys voi olla paikka testailla ja havainnoida, miten suhtaudumme paljaana olemiseen ja toiseen ihmiseen sen parissa. Sen avulla voi ehkä kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta myös ventovieraiden kesken, sillä osallistujat jakavat intiimin ja hauraan hetken samassa, suojaamattomassa alastomuuden tilassa. Haluatko kohdata toisen ihmisen ja oman alastomuutesi mieluiten saunassa, asunnossa, metsässä tai järvessä?

Petros Konnaris: A Bathing Performance – esitys alastomuudesta ja huolenpidosta
Varaathan paikan esitykseen! Esityksen kieli on englanti.

Katso myös Petros Konnariksen haastattelu YouTubessa (englanniksi)

PERUSTIETOJA ESITYKSESTÄ

  • Esitys tapahtuu useissa eri paikoissa (yksityisasunnossa, saunassa, metsässä) – esityspaikka sovitaan ja vahvistetaan kunkin osallistujan kanssa erikseen varauksen jälkeen
  • Katsoja voi myös valita ja ehdottaa esityksessä toteutettavia harjoituksia ja toimintoja
  • Alastomuus ei ole pakollista, mikäli osallistuja ei niin halua. Alastomuuden konsepti ja rajat määritellään yhdessä esiintyjän ja katsojan kanssa.
  • Esitys tutkii alastomuutta ihmisten välisenä kohtaamisena, platonisessa mielessä
  • Esitykset yksittäisille katsojille kerrallaan, n. 30-1h
  • Esitykset kesäkuussa 2017, aamu- ja iltapäivisin. Ilmoittautuminen vaaditaan. Varaukset osoitteesta https://www.lyyti.fi/reg/abathingperformance
  • Keskustelutilaisuudet to 1.6., la 10.6., ti 20.6. ja pe 30.6. klo 10 Viikissä. Tarkka osoite kerrotaan ilmoittautumisen jälkeen.

Lisätiedot: http://petroskonnaris.com/a-bathing-performance/
Tuottaja: Venla Heinonen: