Photo: Karoliina Pirkkanen

Ammattilaisuuteen kamarimusiikkispesialistien opetuksessa

Pianisti Anu Rautakoski aloitti kaksi ja puoli vuotta kestävät pianokamarimusiikki + lied –maisteriopintonsa Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2016. Ensimmäinen lukuvuosi on sujunut pääasiassa kamarimusiikin parissa, seuraava vierähtää laulumusiikkiin perehtyessä.
 
Rautakoski kiinnostui lied- ja kamarimusiikista opiskellessaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa pianopedagogiksi. Jo siellä hän kertoi saaneensa tehdä monipuolisesti kaikenlaista – vanhasta musiikista vapaaseen säestykseen. Vähitellen muukin kuin soolo-ohjelmisto alkoi kiinnostaa.
 
-  Kamari- ja laulumusiikista ja ryhmässä työskentelystä innostuin edelleen opiskellessani Saksassa. Tykkään kyllä harjoitella ja uppoutua yksin työskentelyynkin, mutta esiintyminen on mukavampaa porukassa. Myös kamarimusiikkiohjelmisto kiehtoo, ja ensimmäisenä lukuvuotenani sain jo tehdä paljon esimerkiksi sello- ja viulusonaatteja.
 
2,5-vuotisessa pianokamarimusiikki + lied –maisteriohjelmassa arki on vapaata. Opintojen painopistettä voi muokata omien mieltymystensä mukaan. Soolopianotunteja on vähemmän, mutta niiden sijaan on enemmän yhteissoittoa.
 
- Olen ollut tyytyväinen siihen, että olen saanut paljon työelämään valmistavia oppeja. Antoisia ovat olleet esimerkiksi kamarimusiikkipajat, joissa olemme saaneet opetusta kamarimusiikin spesialisteilta kuten Naoko Ischihashilta, Timo Koskiselta, Kirill Kozlowskilta ja Irina Zahharrenkovalta. Heiltä on saanut vinkkejä suoraan kentältä!
 
Opiskelijan arkipäivien sisältö vaihtelee, mutta niihin kuuluu esimerkiksi monenlaisia erilaisia harjoituksia päivittäin, oma soittotunti tai ohjattu kamarimusiikkitunti. Tänä vuonna Rautakoski kertoo panostaneensa erityisesti kamarimusiikkiryhmiin, ensi lukuvuonna on laulun ja liedin vuoro.
 
-       Omia vahvuuksiani on muun muassa nopeasti omaksuminen ja monipuolisuus – niistä katson olevan hyötyä näissä opinnoissa. Pianokamarimusiikin ja liedin pääaineopinnot voisivatkin sopia hyvin esimerkiksi sellaiselle muusikolle, joka haluaa tutustua ja tehdä monipuolisia projekteja ja samalla verkottua ja etsiä kamarimusiikkiryhmiä myös tulevaisuuttaan varten. Itse olen saanut valtavasti työkaluja jatkoa varten!
 
Pianokamarimusiikki ja lied –opintoihin hakevan pitää valmistaa valintakokeita varten sekä soolo-ohjelma että kamarimusiikkiin ja liediin liittyvät ennakkotehtävät, jotka saadaan viikkoa aiemmin.
 
- Valmistauduin etsimällä harjoituskavereita, joiden kanssa treenata kamarimusiikkia etukäteen. Valintakokeissa pitää esiintyä ilman ennakkovalmistautumista, joten se on todella spontaani ensi-kertaa-kohtaaminen. Tällä testataan myös sitä, miten nopeasti sopeutuu tilanteeseen ja omaksuu uuden yhteistyökumppanin ja teokset. Tilanteeseen kannataa vain heittäytyä rohkeasti, Rautakoski rohkaisee. 
 
Tutkintoa varten pianokamarimusiikki ja lied -opiskelijoiden tulee valmistaa kaksi konserttia, joista toinen painottuu kamarimusiikkiin ja toinen liediin. Konsertteihin saa valita itseään kiinnostavan teeman.

- Tämä kuvaa myös osaltaan opintojen vapaavalintaisuutta. Itse ajattelin valmistaa saksalaiseen musiikkiin ja ranskalaiseen musiikkiin keskittyvät konsertit.