Photo: Pessi Parviainen
Pessi Parviainen äänittää vedenalaista vappupillin ääntä.

Ääniä uima-altaassa

Miten soi vedenalainen melodika? Voisiko uima-altaan pinnan alla kuorolaulaa? Tätä tutkivat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun äänisuunnittelun opiskelijat Ekologinen ääni -kurssilla Kumpulan maauimalassa.

Kurssi pidettiin, vaikka alkusyksyn sää on viileä ja saunat poissa käytöstä.

– Vesi oli onneksi vielä yllättävän lämmintä. Kumpulan maauimalassa on yleisöltä vapaita päiviä vain pari vuodessa ja ne kannattaa hyödyntää, kertoo kurssin vetäjä, tohtorikoulutettava Pessi Parviainen. Hänellä on kokemusta hyisen märästä tutkimuksesta jo aiemmin, kun hän soitti samassa paikassa koko päivän kitaraa veden alla väitöstutkimuksensa taiteellista osiota varten. Opiskelijoita hän ohjeisti tuomaan mukanaan uimavarusteet ja haluamiaan soittimia.

– Ekologinen ääni on ympäristösuhteista ääntä. Ei ole välttämätöntä rajata musiikin ja äänen käyttöön vain tiettyjä tiloja, kuten konserttisaleja, ja siksi tällä inspiraatiokurssilla tarjotaan opiskelijoille mahdollisuus viedä ääni pois keinotekoisista paikoista kaupunkiympäristöön. Olemme myös opetelleet tekniikkaa ja valmistaneet työpajassa edullisia hydrofoneja. Testasimme samalla niiden soveltuvuutta vedenalaiseen äänitykseen.

Allaspäivän tuloksena syntyi osia ääniteokseen. Perkussiot, kuten puukapulat ja shakerit, osoittautuivat erinomaiseksi allasmusiikiksi. Laulukin toimi melko hyvin, joskaan kuoroa ei vielä saatu kasaan.

Kurssin jälkeisellä yleisölle avoimella kuuntelukävelyllä hydrofonit pääsivät heti jatkokäyttöön Kalasataman altaassa, ja kontaktimikrofoneilla löytyi jännittäviä ääniä Hakaniemen metron liukuportaista ja Mustikkamaan Isoisänsillasta. Kurssin aikana opiskelijat tutustuivat myös Vanhankaupunginlahden Lammassaaren pitkospuilla luonnon ääniin biologi Markus Pihan johdolla.

– ”Leikki on tutkimisen korkein muoto”, sanoi Albert Einsteinkin. Kurssilla äänisuunnittelu ja äänitaide lomittuvat hienosti kaupunkisuunnittelun ja äänimaisematutkimuksen kanssa, Pessi Parviainen summaa kurssin annin.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tohtorikoulutettava Pessi Parviainen tekee väitöskirjaa ”Ecological Composition” paikkasidonnaisen säveltämisen haasteista. Parhaillaan hän tekee myös essee-elokuvaa ”Töölönlahti: Maisemakuunnelma” väitöstutkimuksensa taiteellisena osiona.