Tomi Humalisto

Toimenkuva

Valosuunnittelun professori, valosuunnittelun koulutus- ja maisteriohjelmat

Esittely

Tomi Humalisto (s. 1970) on tehnyt valo- ja tilasuunnitteluja lähes kaksikymmentä vuotta. Humalisto valmistui taiteen maisteriksi (TaM) Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1996, teatteritaiteen maisteriksi (TeM) Teatterikorkeakoulusta vuonna 2000 sekä teatteritaiteen tohtoriksi (TeT) Teatterikorkeakoulusta vuonna 2012. Humalisto on tehnyt lukuisia valo-, tilasuunnitteluja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen tuotannoissa. Hän on työskennellyt valo-, video- ja tuoksusuunnittelijana mm. Teatteri Takomon ja Oulun kaupunginteatterin sekä Seinäjoen kaupunginteatterin tuotannoissa. Humalisto on toiminut myös useissa luottamustehtävissä. Humalisto on tunnustettu ja palkittu valo- ja tilasuunnittelija.

Humaliston väitöstutkimus Toisin tehtyä, toisin nähtyä – esittävien taiteiden valosuunnittelusta muutosten äärellä oli ensimmäinen alaltaan Suomessa ja yksi harvoja maailmanlaajuisesti. Taiteellista tutkimusta edustava työ käsitteli vaihtoehtoisia valosuunnittelun tekemisen tapoja, kartoittamalla vakiintuneita käytäntöjä ja niiden muutoksia taiteellisessa toiminnassa esityksissä Kudelma (2003), Pelto – ankara moraliteetti (2005), Varjojen huone (2006) ja Pimeä projekti (2006). Esitysmuotojen ja toimintakulttuurien muuttuessa perinteiset käytännöt voivat muodostua rajoitteiksi.

Väitöstutkimuksessaan Humalisto etsi vaihtoehtoja toisin tekemisen käsitteen avulla. Hän tarkastelee avautuvia vaihtoehtoja kolmesta näkökulmasta: valosuunnittelun työprosessien ja toimenkuvan muutoksia, staattisen valotilanteen kokemista muuttuvana ja dynaamisena sekä valosuunnittelun määrittelyä infrapunavaloa hyödyntävässä valosuunnittelulähtöisessä esityskonseptissa.

Opetus

Humalisto opettaa pääasiassa valosuunnittelun koulutus- ja maisteriohjelmissa, mutta myös muissa TeaKin koulutusohjelmissa sekä mm. yhteisopetuksessa Aalto yliopiston kanssa. Hän ohjaa valosuunnitteluopiskelijoiden produktioita ja MA opinnäytteitä sekä jatko-opiskelijoita.

Hän opettaa opintojaksoilla kuten: Devising, Esittävä taide ja media, Introduction to Intermedial Design, Kuvallinen ilmaisu, Opinnäyteseminaari, VÄS-seminaari, Valo-tila-väri, Valon estetiikka I&II, Valon luonnostelu ja Visual Performance.

Tutkimus ja julkaisut

JULKAISUT JA ARTIKKELIT

2012 Toisin tehtyä, toisin nähtyä -esittävien taiteiden valosuunnittelusta muutosten äärellä.

Väitöstutkimus. Acta Scenica 27. Teatterikorkeakoulu

2011 Teknologia on taitoja, tiloja ja työkaluja oppimiseen ja esitysten tekemiseen, Humalisto & Nykyri.

Teatterikorkea-lehti 2/11

2008 What Can a Walnut Box teach us About Artistic Research, Nordic Theatre Studies Vol. 20. 2008

2007 Pimeän ulottuvuudet, sekä Miten saavuttaa pimeys esityksessä, joka on täysin valaistu? Teatteri 2/07

TUTKIMUKSELLINEN TOIMINTA

2012 Väitöstutkimus Toisin tehtyä toisin nähtyä – Esittävien taiteiden valosuunnittelusta muutosten äärellä.

2001-2012 Teatterikorkeakoulu, Esittävien taiteiden tutkimuskeskus, Helsinki.

2013 Artists researching noise, artists making a performance about noise: is that an artistic research about noise? Presentaatio. CARPA3, Helsinki.


2008 Ruptures, crises and paradoxes – about the shifting visibility in the performance -paneeli. Interregnum Psi-konferessi, Kööpenhamina.

2006-2009 Elomedia, Audiovisuaalisen alan tohtoriohjelma.

2002-2005 Elomedia, Audiovisuaalisen alan tohtoriohjelma, Statustutkija.

Asiantuntijuusalueet

  • Valosuunnittelu
  • tila
  • työskentelyroolit
  • esityksen muotoutuminen

Verkkosivut