MA Programme in Live Art and Performance Studies (LAPS)

General

Live Art and Performance Studies (LAPS) is a two year English-language Masters programme at the Theatre Academy of the University of the Arts Helsinki that focuses on Artistic and Perfomance Research. It is one of very few Masters programmes in the world, that focuses on the intersection of Performance Studies and the practice of Live Art/Performance Art.

Admission and studies

How to apply
The application period ended 25 January 2017 at 3 p.m. Finnish time. We are looking for seven exceptional individuals to study live art from a variety of cultures and continents, who are willing to undertake new research in the combined fields of Live Art/Performance art and Performance Studies.
Studies
The LAPS programme provides an interdisciplinary approach to Performance Art / Live Art and Performance Studies. The diverse fields of our lecturers, mentors and visiting artists and theorists reflect our eclectic approach. LAPS is constructed around rotating 1-to-1 mentorships, and includes group seminars in areas of core knowledge, art criticism, actionism and live art.

Live Art and Perfomance Studies in Finnish

Live Art and Perfomance Studies in Finnish

LAPS (Live Art and Performance Studies) -maisteriohjelma on suunnattu henkilöille, joilla on taide- tai muun esitystaiteen tutkimukseen liittyvän alan (esim. filosofia, psykologia, sukupuolentutkimus, kulttuurintutkimus, kognitiotiede) kandidaatintutkinto.  Ohjelma on tarkoitettu erityisesti (mutta ei ainoastaan) taidealan opiskelijoille, joilla on kokemusta esitys- tai performanssitaiteesta ja jotka ovat kiinnostuneita esitystaiteen tutkimuksesta ja haluavat kehittyä sekä tutkijoina että esiintyvinä taiteilijoina.

 

Ohjelmassa yhdistyvät kriittinen ajattelu ja ennakkoluulottomat taiteelliset kokeilut sekä taiteen käytäntöihin perustuva tutkimus. Ohjelman tavoitteena on kouluttaa taiteilijoita, jotka ovat tietoisia perinteistä mutta suuntaavat katseensa tähän päivään ja tulevaisuuteen ja jotka pystyvät luomaan uudenlaista esitys- ja performanssitaidetta sekä osallistumaan alansa kansainväliseen vuoropuheluun.

 

LAPS toteutetaan Helsingissä ja se sisältää seminaareja, kursseja, työpajoja, mentorointia sekä henkilökohtaista tutkimustyötä. Ohjelman hyväksytty suorittaminen edellyttää osallistumista kurssien ja työpajojen työskentelyyn, esitysten ja/tai performanssien toteuttamista sekä yksilöllisen tai useamman opiskelijan yhteistyönä tehdyn tutkimustyön loppuun saattamista.  LAPS-ohjelma lähestyy performanssi-/esitystaidetta ja sen tutkimusta monitieteisestä näkökulmasta.

Contacts

Professor PhD
Ray Langenbach
+358 40 6618302
ray.langenbach@uniarts.fi
 

Planner
Jaakko Hannula
+358 (0) 503094361 
jaakko.hannula@uniarts.fi