Felipe de Avila: Archaeology of the Anthropocene

Perjantai, tammikuu 13, 2017 - 11:00 - Sunnuntai, tammikuu 29, 2017 - 18:00
Project Room
Näyttely

Näyttelyn avajaiset 12.1. klo 18-20. 

Felipe de Ávilan näyttelyssä ihmiselämän ja ihmisen käyttäytymisen jättämät jäljet muuntuvat dystooppisiksi kerrostumiksi. Taiteilija suorittaa arkeologisia kaivauksia aikaan ja tilaan liittyvien havaintojen parissa ja tulee paljastaneeksi perustavanlaatuisen tarpeemme selviytyä ja suojella itseämme aina siihen pisteeseen saakka, josta ei ole enää paluuta.

De Ávila käsittää taiteen eri osista koostuvana työkaluna – hän yhdistää kuvanveistoa maalaukseen ja kirjoittamiseen sekä käyttää töissään myös esimerkiksi liikkuvaa kuvaa ja 3D-tulostusta. Näin hän voi löytää jokaiselle teokselleen juuri oikeanlaisen, sen ideaa vastaavan muodon. Rinnakkaiset materiaalit ja temaattiset ristiriidat toistuvat työstä toiseen ja saavat katsojan kyseenalaistamaan pyrkimyksiämme suhteessa geopoliittisiin kysymyksiin, energiansiirtoon sekä luontoon ja luonnonvaroihin.

Liikettä ja muutosta on joskus äärimmäisen vaikea havaita, kuten teoksessa, jossa verkkaisesti mateleva bitumi pyrkii saavuttamaan tasapainon edetessään käsintehdyistä tiilistä muotoillun, epävakaan rakennelman pintaa pitkin. 3D-tulostetut hampaat taas on upotettu betoniin; ne viittaavat hampaisiin arkipäiväisenä ja aina mukana kulkevana selviytymispakkauksena, mutta myös niiden tärkeään rooliin kuolemanjälkeisenä tutkimusmateriaalina. Näyttelyssä ne saattelevat katsojan olemassaolomme haurauteen ja kuolevaisuuteen liittyvien kysymysten äärelle.

Pyrkimykset rakentaa muureja, muokata tulevaisuutta ja viivyttää kuolemaa vaikuttavat synkän huvittavilta ja jopa epätoivoisilta, kun ne esitetään arkeologisten löytöjen kaltaisina ironisina pelikortteina, lääketabletteina tai perinteisiin ja uskomuksiin liittyvänä esineistönä, jonka alkuperäinen merkitys on jo kauan sitten kadonnut. Kokonaisuutena näyttelyn teokset muodostavat polun, jonka varrella luonto ja yhteiskunta on purettu hajanaisiin osiin. Näistä pirstaleista hahmottuu monta samanaikaista, mutta keskenään ristiriitaista tulevaisuudenkuvaa tässä materiaalikeskeisessä järjestelmässämme, joka on jo aikaa sitten karannut hallinnasta.

Brasilialaisen taiteilijan Felipe de Ávilan (s. 1982) näyttely muodostaa toisen osan hänen kuvataiteen maisterin tutkintoonsa kuuluvasta opinnäytteestä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kuvanveiston ohjelmassa.

Teksti: Katariina Timonen

www.felipedeavila.com

https://www.facebook.com/events/1834861416788526/