Kaarlo Bergbom 1843–1906

Studia Generalia: Suomalainen teatteri ennen Suomea

Keskiviikko, lokakuu 4, 2017 - 17:15 - 20:00
Teatterikorkeakoulu, Auditorio 1
Studia Generalia -luento

Oikein esitetty sukupuoli Suomalaisessa teatterissa?

Hanna Suutela, Anna Thuring, Pentti Paavolainen

Suomalainen teatteri kaipasi näyttämölleen tarkoituksiinsa soveltuvia roolityyppejä. Miten se vaikutti tyyppien kehitykseen, entä naisnäyttelijän rooleihin ja yksityiselämään? Näitä kysymyksiä valottaa professori Hanna Suutela. FT Anna Thuring puolestaan tarkastelee queer-näkökulmasta Kaarola Avellanin ”housurooleja” ja henkilöhahmoa. Lopuksi Pentti Paavolainen avaa Kaarlo Bergbomin tähän saakka vaiettua puolta, hänen homoseksuaalisuuttaan.

Luennot rakentuvat Pentti Paavolaisen tuoreen Kaarlo Bergbom -tutkimuksen ympärille. Se on jo julistettu kuuluvan ”suomalaisen teatterintutkimuksen mittavimpiin ja kestävimpiin saavutuksiin” (Jouko Grönholm, Teatteri & Tanssi + Sirkus 1/2017). Luennot käsittelevät paitsi Bergbomin häkellyttävän monipuolista elämäntyötä, myös aikakauden sukupuolirooleja niin näyttämöllä kuin sen ulkopuolella. 

Luento on avoin kaikille.

Tapahtumasta voi saada yhden opintopisteen suorituksen. Se edellyttää: 1. Kaikkien luentojen seuraamista (läsnäololista kiertää) ja 2. noin neljän liuskan oppimispäiväkirjan kirjoittamista. Ilmoittautuminen minttu.aalto(at)uniarts.fi, päiväkirjojen palautus 1.11. mennessä otsikolla ”Bergbom” osoitteeseen jomietti(at)netlife.fi.