Photo: Torsti Helenius

Music for a while – Olli Porthanin 60-vuotisjuhlakonsertti

Lauantai, joulukuu 9, 2017 - 18:00 - 19:40
Musiikkitalo, Organo
Konsertti
Lipunmyynti alkaa 16.06.2017 09:00
Liput: 6.00 EUR-17.50 EUR€
Lippuja saatavissa
Sibelius-Akatemian urkumusiikin professori Olli Porthan juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä omalla juhlakonsertillaan.

Konsertissa käytetään kaikkia Organo-salin upeita urkuja.

Olli Porthan, urut
Kristiina Nietula, sopraano

Buxtehude, J.S. Bach, Messiaen, Mendelssohn, Purcell, Pärt

*****

Olli Porthan on eräs Suomen tunnetuimpia urkutaiteilijoita ja -pedagogeja. Hän opiskeli urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa prof. Enzio Forsblomin ja Amsterdamin Sweelinck- konservatoriossa prof. Jacques van Oortmerssenin johdolla sekä mestarikursseilla eri maissa mm. Marie-Claire Alainin, Montserrat Torrentin, Luigi Tagliavinin ja Harald Vogelin johdolla. Suoritettuaan urkujensoiton diplomitutkinnon hän antoi ensikonserttinsa Helsingissä, Finlandia-talossa 1983.

Porthan sai I palkinnon Lahden urkuviikon urkukilpailussa 1980. Hän on konsertoinut kotimaan lisäksi laajalti mm. Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Belgiassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa sekä Japanissa. Erityisesti häntä on kiinnostaneet 1600­–1800 -lukujen historialliset urut, joilla hän on konsertoinut useissa maissa. Hän on esiintynyt eri maissa radioiduissa ja televisioiduissa konserteissa, minkä lisäksi hän on levyttänyt eri aikakausien urkuteoksia ja kamarimusiikkia.

Porthan on toiminut Sibelius-Akatemian urkumusiikin opettajana vuodesta 1980 ja professorina vuodesta 1988 lähtien. Organum-seuran puheenjohtajana hän oli vuosina 1986–90. Porthan on toiminut asiantuntijana useissa urkurakennusprojekteissa (mm. Sibelius-Akatemia, Janakkala, Kotka, Tallinnan tuomiokirkko, Helsingin Musiikkitalo). Hän on toiminut Janakkalan barokkikesän taiteellisena johtajana ja Kotkan kansainvälisen urkukilpailun ja urkuviikon taiteellisen suunnittelutoimikunnan ja tuomariston jäsenenä. Hän on ollut myös useiden kansainvälisten urkukilpailuiden tuomariston jäsen ja mestarikurssien opettaja. Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston johtaja Porthan oli vuosina 1997–2001.

Porthan on suorittanut Musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa aiheenaan Johann Sebastian Bachin urkumusiikin tulkintakysymykset. Porthan on myös julkaissut useita urkutaidetta käsitteleviä artikkeleita eri julkaisuissa.

Vuonna 2000 Porthanille myönnettiin Organum-seuran kiertopalkinto toiminnasta urkutaiteen eri osa-alueiden ja tyylien monitasoisen ymmärtämisen edistämisestä sekä rohkaisemisesta erilaisten ja persoonallisten näkemysten esilletuomiseen. Vuonna 2003 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan 1. luokan ritarimerkki ja vuonna 2014 hänet kutsuttiin Organum-seuran kunniajäseneksi.

Kristiina Nietula valmistui laulunopettajaksi Kuopion Konservatoriosta 1994. Vuonna 1997 hän suoritti laulunopettajan jatkotutkinnon. Syksystä 1997 lähtien Nietula opiskeli Sibelius-Akatemian oopperakoulutusosastolla professori Jorma Hynnisen johdolla. Vuonna 2001 Nietula valmistui musiikin maisteriksi.

Nietula on palkittu useissa eri laulukilpailuissa. Hän on tehnyt eri oopperarooleja mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla Aarre Merikannon Juhassa. Nietula on esiintynyt useiden passioiden ja oratorioiden solistina ja työskentelee mielellään myös uuden musiikin parissa.

Lisätietoja:
Päivi Koivula, 050 526 2034, paivi.koivula(at)uniarts.fi