Teatterikorkeakoulun Alumnit ry

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry - Föreningen Teaterhögskolans Alumner rf

Liity alumniyhdistykseen! 

Alumniyhdistys suunnittelee ja järjestää taiteilijatapaamisia, tilaisuuksia, alumnimatkoja ja alumniklubeja.

Jäsenenä voit myös ilmoittaa kiinnostuksestasi olla mukana suunnittelutyössä, laita viesti osoitteella   alumni (at) uniarts.fi , niin se välitetään alumniyhdistyksen hallitukselle.

Yhdistyksen säännöt   pdf-tiedostona.

Yhdistyksen hallitus kokoontuu noin kymmenen kertaa vuoden aikana. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa myös seuraavan kaksivuotiskauden (2018-2020) Taisto Oksanen ja hallituksen varsinaiset jäsenet ovat vuonna 2018 Kimmo Alakunnas, Leena Havukainen, Kirsikka Moring, Kristiina Repo, Ville Sandqvist ja Sinikka Sokka.

Yhdistyksen kokouksessa 16.4.2018 käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

Syyskaudella 2018 alumniklubeja on vielä marraskuussa ja joulukuussa.

  • ma 5.11. klo 18-21 Mitä taiteellinen tutkimus tekee taiteelle? keskustelemassa  Julius Elo, Anu Koskinen,Soile Lahdenperä ja Pessi Parviainen. Keskustelun vetäjinä Jonna Strandberg ja Leena Rouhiainen.
    Alumniklubi toteutetaan yhteistyössä TeaK Esittävän taiteen tutkimuskeskuksen (Tutke)  kanssa.
    Alumniklubi järjestetään TeaKissa, salissa 709
  • 10.12. kuudennen kerran Teatteriväen kauneimmat joululaulut Lavaklubilla
    Samassa tilaisuudessa julkistetaan VUoden alumni 201u

Syyskaudella toteutuneet alumniklubit

Lokakuun alumniklubin otsikkona oli VALTA, VASTUU JA VAIKENEMINEN ESITTÄVISSÄ TAITEISSA
Panelisteina olivat Ruusu Haarla, Jarkko Partanen ja Tiina Pirhonen ja keskustelua johdatteli alumniyhdistyksen hallituksen jäsen Ville Sandqvist.
Keskustelu taltioitiin ja se tulee nähtäville vimeoon. Linkki taltiointiin https://vimeo.com/294999165

Syyskuussa alumniklubi ORJATSALO - legendaarinen näyttelijä ja "rosvopäällikkö"
Suomen värikkäin, palvotuin ja kiistellyin näyttelijä, tulisieluinen Aarne Orjatsalo (1883-1941) astui keskellemme tarinoissa sisällissodan kauhuista ja Englantiin, Kanadaan ja Amerikan ihmemaahan suuntautuneista pakomatkoistaan.Orjatsalon pojanpoika, ohjaaja Jotaarkka Pennanen kertoi tutkimuksistaan ja kirjastaan Orjatsalo - Taiteilija politiikan kurimuksessa.
Keskustelu taltioitiin ja se tulee nähtäville vimeoon. Linkki taltiointiin https://vimeo.com/291431590

Kevätkauden 2018 alumniklubeista

Huhtikuussa toteutui alumniklubi: Tanssintoimijat valintojen äärellä: Mitä? Kenelle? Missä?  yhteistyössä Taideosuuskunta Apinatarhan kanssa.
Yhteiskunnan vallitseva politiikka vaikuttaa tanssikentän toimintaedellytyksiin. Millaisten valintojen äärellä yksittäinen tanssitaiteilija on?
Mitä on valintojen positiivinen vire? Entä miltä näyttävät tämän taiteilijan seuraavat 20-30 vuotta?
Tilaisuuden aluksi nähtiin Reetta-Kaisa Ilesin koreografiasta Hiljaiset tunteet tehty dokumentti, jonka on toteuttanut Teemu Kyytinen.
Keskustelijoina olivat taiteen akateemikko, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, professori Ari Tenhula, tanssitaiteilijat Jarkko Mandelin (Kinetic Orchestra/Apinatarha), Panu Varstala (Apinatarha) ja Reetta-Kaisa Iles (Tsuumi).
Keskustelun veti tutkija, tanssitaiteen tohtori Isto Turpeinen (Tanssin hyvä -tutkimus ja Artsequal -tutkimushanke)

Maaliskuussa alumniklubi toteutettiin Kansallisteatterin Lavaklubilla yhteistyössä STOD ry:n kanssa. Mukana ohjaajat Ralf Långbacka, Hanna Kirjavainen, Piia Peltola, Janne Saarakkala ja Eino Saari.
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka veti keskustelun. Keskustelutilaisuutta ei taltioitu.

Helmikuussa keskusteltiin VOS-lakiuudistuksesta otsikolla Kuinka meidän käy – VOS ehdotus julki
Keskusteluun osallistuivat OKM ylijohtaja Riitta Kaivosoja, teatterinjohtaja Miko Jaakkola Kotkan kaupunginteatterista,  teatterinjohtaja ja näyttelijä Angelika Meusel Rakastajat-teatterista Porista, TTT taiteellinen johtaja Maarit Pyökäri Tampereelta, Glims&Gloms taiteellinen johtaja Tuomo Railo Espoosta, Taideyliopiston vararehtori Paula Tuovinen  sekä muita esittävän taiteen kentän toimijoita. Puheenjohtajana toimii alumniyhdistyksen hallituksen jäsen, TeaK yhteisen opetuksen keskuksen johtaja Ville Sandqvist.Keskustelu taltioitiin ja sen voi nähdä vimeossa: 
https://vimeo.com/256053361

Tammikuussa alumniklubilla keskusteltiin otsikolla ELÄMÄ JA HENKI - KAUANKO NYT ON AIKAA? Keskustelijoina kosmologi Syksy Räsänen, piispa Teemu Laajasalo ja ohjaaja Leea Klemola. Kirsikka Moring toimi tilaisuuden vetäjänä. Auditorio on täynnä keskusteluun osallistuvaa yleisöä.Keskustelua ei taltioitu.

Vuoden 2017 menneet tapahtumat

Marraskuussa järjestettiin kaksi alumniklubia: 21.11.Helsingin kulttuurijohto vastaa - tule kysymään! Vastaamassa ovat Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio. Alumniyhdistyksen hallituksen jäsen, Ville Sandqvist toimi puheenjohtajana. 27.11 Teatteriväen kauneimmat joululaulut järjestettiin jo viidennen kerran  SKT:n Lavaklubilla. Yhdessä laulajien lisäksi paikalla oli Taideyliopiston sekakuoro ja TeaK opiskelijoista Miiko Toiviainen ja Katariina Lantto, jotka lauluivat sooloja ja duettoja.
Samassa yhteydessä julkistettiin Vuoden alumni 2017: professori ja puheen lehtori Malla Kuuranne.

Stanislavski-alumniklubi syyskuussa otsikolla Stanislavskin merkitys näyttelijälle ja ohjaajalle nykypäivänä. Kristiina Repo johdatteli keskustelua, johon osallistuivat paitsi panelisteiksi kutsutut Marjo-Riikka Mäkelä, Asko Sarkola ja Valtteri Simonen myös New Yorkin Actor’s Studiossa opiskelleita ja Venäjällä teatterikoulutuksensa saaneita sekä jo eläkkeellä olevia suomalaisia näyttelijöitä. Paikalla oli myös Turusta ja Tampereelta paikalle saapuneita teatterialan henkilöitä. Nykyopiskelijat esittivät monia kysymyksiä ja keskustelu erilaisista näyttelijäntyön ja -taiteen tekniikoista jatkui vilkkaana lähes kolme tuntia. Auditoriossa on 107 paikkaa ja se oli lähes täynnä.Tilaisuus videoitiin ja tallenne on nähtävänä vimeossa lokakuussa.

Huhtikuun alussa keskusteltiin kulttuuriVOSista: Pudotuspeliä odotellessa. Mukana asiaa valmistelevan työryhmän jäseniä ja teatteri- ja tanssikentän toimijoita. Tilaisuus videoitiin, ja tallenne on katsottavissa Vimeossa.

Helmikuussa järjestettiin yhteistyössä Vivica's Vänner -säätiön kanssa alumniklubisarjassa paneelikeskustelu otsikolla Vivican keittiössä.
Osallistujat olivat Huvilakatu 1:n legendaarisessa keittiössä työskennelleitä, kestitettyjä ja juhlineita työtovereita ja ystäviä ikiomine näkökulmineen: Birgitta Ulfsson, Bengt Ahlfors, MIlja Sarkola, TIina Lindfors ja Lilga Kovanko.
Keskustelua johdatteli Raija-Sinikka Rantala ja yleisöstä kuultiin lukuisia sattumuksia ja muistoja yhteistyösta Vivica Bandlerin kanssa.
Teatterikorkeakoulun sisätorilla oli yleisölle avoinna Vivica Bandler 100 v juhlavuoden näyttely  6.2.-26.3.2017.

 

Alumni ja alumniyhdistyksen jäsenyys

Alumniksi tullaan valmistumisen myötä, mutta alumniyhdistykseen pitää itse hakeutua. Teatterikorkeakoulun alumniyhdistyksen jäsenyyttä haetaan nettisivulla olevan yhteystietolomakkeen kautta tai ottamalla yhteyttä yhdistyksen sihteeriin tai hallituksen jäseniin.   Yhdistyksen jäsenyyttä voivat hakea kaikki, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt ja jotka ovat opiskelleet, työskennelleet tai edelleen työskentelevät vakituisessa työ- tai virkasuhteessa Teatterikorkeakoulussa tai sitä edeltävissä alan oppilaitoksissa.

Teatterikorkeakoulun alumneja ovat kaikki Teatterikorkeakoulun entiset tutkinto-opiskelijat tai Teatterikorkeakoulua edeltäneiden oppilaitosten kurssimuotoiseen koulutukseen hyväksytyt opiskelijat.

Alumniyhdistyksellä on kaksi kunniajäsentä:  presidentti Tarja Halonen on vastaanottanut kunniajäsenyyden tammikuussa 2011. 
Alumniyhdistyksen toinen kunniajäsen on Vuoden alumniksi 2011 nimetty näyttelijä Seela Sella. 

Jäsenmaksu
Varsinaisen jäsenen jäsenmaksu on edelleen 20 €/vuosi. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostitse touko-kesäkuussa jäsenistölle. 
 

Miksi kannattaa liittyä alumniyhdistykseen? 

Osallistuminen yhdistyksen toimintaan on oiva tapa verkostoitua kentällä aktiivisesti toimivien henkilöiden kanssa. Yhdistyksen jäsenille tiedotetaan paitsi yhdistyksen järjestämistä tilaisuuksista myös TeaKin kiinnostavista vierailuluennoista ja muista tapahtumista.

Vuoden alumni
Alumniyhdistyksen jäsenet voivat ehdottaa Vuoden alumnia, yleensä syksyisin. Yhdistyksen hallitus valitsee ehdokkaista Vuoden Alumnin.

2017 professori, puheen lehtori Malla Kuuranne
2016 näyttelijä Taisto Reimaluoto 
2015 koreografi Ervi Sirén
2014 äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo
2013 ohjaaja Hanna Kirjavainen & teatterinjohtaja Miko Jaakkola
2012 ohjaajat Milja Sarkola & Pauliina Feodoroff
2011 näyttelijä Seela Sella

 

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry - Föreningen Teaterhögskolans Alumner rf

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
PL 20, 00097 Taideyliopisto

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry - Föreningen Teaterhögskolans Alumner  rf perustettiin huhtikuussa 2010. 
Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 14.12.2010.
Yhdistyksessä on vuoden 2018 alkaessa yli 220 jäsentä.

Y-tunnus 2384928-5

Yhdistyksen pankkitili on Säästöpankki Nooassa. Kysy lisää rahastonhoitajalta.