Vanha musiikki

Vanhan musiikin aineryhmässä voi opiskella keskeisimpiä periodisoittimia pää- tai sivuaineena. Soitinvalikoimaan kuuluvat lähes kaikki puupuhaltimet, vaskisoittimet, jousisoittimet, kosketinsoittimet sekä useimmat näppäilysoittimet ja barokkilaulu. Oman soittimen hallinnan lisäksi olennaisen osan opiskelua muodostavat kamarimusiikki, orkesteritoiminta ja soitinpedagogiikka. Opinnot valmistavat monipuolisiin vanhan musiikin instrumentteihin ja esityskäytäntöihin perehtyneen muusikon ja pedagogin tehtäviin.

Opiskelu

Pääaineinstrumentteina vanhan musiikin opiskelijalla voivat olla

 

 • cembalo
 • luuttu
 • viola da gamba
 • nokkahuilu
 • traverso
 • barokkiviulu
 • barokkisello
 • barokkioboe
 • barokkitrumpetti

Opiskella voi myös barokkialttoviulua, barokkilaulua, barokkifagottia, luonnontorvea, barokkipasuunaa ja violonea, fortepianoa ja klavikordia. Oman soittimen hallinnan lisäksi olennaisen osan opiskelua muodostavat kamarimusiikki, orkesteritoiminta ja soitinpedagogiikka. Konsertointi kuuluu keskeisenä elementtinä jo opintoaikoihin, ja lukuvuoden aikana järjestetäänkin lukuisia konsertteja sekä Sibelius-Akatemiassa että muualla pääkaupunkiseudulla. Vanhan musiikin opiskelijoille järjestetään vuosittain myös useita mestarikursseja. Luonteenomaista vanhan musiikin opiskelulle ja työelämälle myöhemmin on se, että opettaminen ja muusikkona toimiminen kulkevat käsi kädessä.

 

Vanhan musiikin opiskelijoilla on käytössään suuri soitinkokoelma, joka käsittää muun muassa kaikki barokkiorkesterin soittimet sekä kokoelman renessanssi- ja klassisia soittimia.  

 

Vanhan musiikin koulutuksella on Sibelius-Akatemiassa pitkät perinteet. Itsenäisenä ja omana linjana se aloitti vuonna 1995 nimellä Vanhan musiikin studio. Sittemmin nimi on muuttunut, mutta varsinainen toiminta on säilynyt samana. Opinnot valmistavat monipuolisiin vanhan musiikin instrumentteihin ja esityskäytäntöihin perehtyneen muusikko-pedagogin tehtäviin.

 

Koulutus tarjoaa valmiudet myös jatkokoulutukseen. Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatin (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorin (MuT, mus. toht.) tutkinnon.

Opettajat

Nokkahuilu

Traverso

Barokkioboe

Klassinen klarinetti

Barokkifagotti

Luonnontorvi

Barokkitrumpetti

 • Miikka Saarinen

Barokkipasuuna

 • Esa Fagerholm

Barokkiviulu

Barokkialttoviulu

Barokkisello

Viola da gamba

Violone

 • Maria Vahervuo

Cembalo

Luuttu

Tanssi

Laulu

 • Tuuli Lindeberg

Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri

 

Oma barokkiorkesteri on vakiintunut tärkeäksi osaksi Sibelius-Akatemian vanhan musiikin koulutusta. Orkesteri konsertoi joka lukukausi ja tekee yhteistyötä muun Sibelius-Akatemian koulutuksen kanssa muun muassa ooppera- ja oratorioproduktioiden muodossa. Soittajat ovat Sibelius-Akatemian vanhan musiikin pää- ja sivuaineopiskelijoita. Tarvittaessa orkesteri toimii yhteistyössä myös muiden oppilaitosten ja niiden opiskelijoiden kanssa. Yhä kasvavasta innokkaiden sivuaineopiskelijoiden määrästä päätellen tämän päivän orkesterimuusikko ymmärtää tyylitietoisuuden merkityksen. Barokkisoitinten soitto on nykyaikaa.

Hakeminen

Seuraava hakuaika Taideyliopistoon on tammikuussa 2018. Ohjeet hakemiseen ja akatemiakohtaiset valintaoppaat löytyvät Hae opiskelijaksi -sivulta.

Tulevia tapahtumia

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

 

Ainejohtaja Jari S. Puhakka

Vara-ainejohtaja Minna Kangas
 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi