Piano

Sibelius-Akatemiassa voi opiskella pianonsoittoa pääaineena 5,5–vuotisessa kandidaatti- ja maisterikoulutuksessa tai 2,5-vuotisessa maisterikoulutuksessa, jossa pääaineena voi vaihtoehtoisesti olla joko pianokamarimusiikki ja lied tai fortepiano. Opinnot valmistavat solistin, musiikkipedagogin, kamarimuusikon ja liedpianistin tehtäviin ja antavat myös valmiuden yliopistollisiin jatko-opintoihin.

Opiskelu

Sibelius-Akatemiassa pianonsoiton opintojen ytimessä ovat solistinen pianonsoitto sekä kamarimusiikki- ja liedpianismi. Opiskelija saa koulutusta myös pedagogisissa taidoissa, periodisoittimien soitossa, eri aikakausien esityskäytännöissä ja vapaassa säestyksessä. Pääaineena 5,5-vuotisessa kandidaatti- ja maisterikoulutuksessa on piano. 2,5-vuotisessa maisterikoulutuksessa pääainevaihtoehtoja on kolme: 1) piano, 2) pianokamarimusiikki ja lied ja 3) fortepiano.

 

Pianomusiikin opinnot valmistavat erityisesti solistin, musiikkipedagogin, kamarimuusikon ja liedpianistin tehtäviin. Osa valmistuneista työskentelee myös muissa musiikkialan tehtävissä, kuten media-alalla tai musiikkialan hallintotehtävissä.

 

Koulutus tukee opiskelijaa mahdollisimman korkeatasoisen taidollisen ja tiedollisen ammattitaidon saavuttamisessa sekä yksilöllisessä taiteellisessa kehityksessä. Pianon instrumenttiryhmä järjestää säännöllisesti erilaisia tapahtumia, kilpailuja ja mestarikursseja.

 

Pianonsoittoa opetetaan aineryhmässä myös muiden instrumenttien sivuaineopiskelijoille. Korrepetition pääaineopinnot maisterikoulutuksena järjestää laulun aineryhmä. Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa voi opiskella lisäksi pedagogiikan harjoitusoppilaana tai nuorisokoulutuksessa.

 

Perusopinnot tarjoavat valmiudet myös jatko-opintoihin. Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatin tutkinnon (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorin tutkinnon (MuT, mus. toht.). Jatko-opinnot voi suorittaa joko taiteilija-, tutkija- tai kehittäjäkoulutuksessa.

 

Monet Sibelius-Akatemian pianistit kuten Gergely Bogányi, Paavali Jumppanen, Laura Mikkola, Olli Mustonen, Henri Sigfridsson ja Antti Siirala ovat menestyneet maailmalla.

Opettajat

Pianonsoiton opetushenkilöstö koostuu Suomen eturivin taiteilijoista, joista useimmilla on takanaan mittavat ulkomaiset opinnot. Heillä on sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnustettu vahva asiantuntemus soolo-ohjelmistossa, pianopedagogiikassa, periodisoittimissa, kamari- ja liedmusiikissa ja eri aikakausien esityskäytännöissä.

Professorit

Lehtorit

 

Tuntiopettajat

Hakeminen

Seuraava hakuaika Taideyliopistoon on tammikuussa 2018. Ohjeet hakemiseen ja akatemiakohtaiset valintaoppaat löytyvät Hae opiskelijaksi -sivulta.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

 

Ainejohtaja Niklas Pokki

Vara-ainejohtaja Helka Kymäläinen

Professori, pianon vastuuopettaja Erik T. Tawaststjerna

Professori Tuija Hakkila

 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi